گواهینامۀ استاندارد مدیریت انرژی

تقویم افتخارات و دستاوردهای فولاد مبارکه را که ورق بزنیم به 12 بهمن می‌رسیم، روزی که این شرکت توانست با اجرای پروژه‌های متعدد در زمینۀ کاهش مصارف انرژی در سال 1394 به دریافت گواهینامۀ استاندارد مدیریت انرژی (50001 ISO) نائل آید.

به گزارش ایراسین به نقل از روابط عمومی شرکت فولاد مبارکه، به همین مناسبت  ضمن مصاحبه با آقایان عبدالرسول احمدی، رئیس گروه فنی انرژی و سیالات شرکت فولاد مبارکه و علی کیانی، کارشناس سیستم‌های مدیریت در مدیریت تضمین کیفیت و تعالی سازمانی، دستاوردهای شرکت در این زمینه را جویا شده ایم. ماحصل این گفت‌وگو را در ادامه می‌خوانید.

آقای احمدی، فولاد مبارکه با استقرار این استاندارد در شرکت چه اهدافی را دنبال کرده است؟

 استاندارد مدیریت انرژی 50001 ISO توانمندسازی سازمان‌ها برای استقرار سیستم‌ها و فرایندهای لازم برای بهبود عملکرد انرژی شامل بازدهی، کاربری و مصرف انرژی را در پی دارد. این استاندارد به‌منظور هدایت سازمان برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای، کاهش هزینه‌های انرژی و دیگر موارد تأثیرگذار بر محیط‌زیست از طریق مدیریت نظام‌مند انرژی اجرا می‌شود.

این استاندارد فقط برای فولاد مبارکه کاربرد دارد؟

خیر. این استاندارد در تمامی سازمان‌ها صرف‌نظر از نوع، اندازه، شرایط جغرافیایی، اجتماعی و فرهنگی کاربرد دارد. استاندارد مدیریت انرژی الزامات یک سیستم مدیریت انرژی را برای تدوین و ایجاد یک خط‌مشی انرژی، تدوین اهداف خرد و کلان و اقدام مربوط به آن مشخص می‌کند و دربردارندۀ الزامات قانونی و اطلاعات مربوط به مصارف بارز انرژی است.

فعالیت‌های فولاد مبارکه در این زمینه‌ از چه زمانی آغاز شده است؟

مدیریت انرژی از دیرباز در شرکت فولاد مبارکه موردتوجه جدی بوده و سابقۀ آن به سال 77 برمی‌گردد. در این سال، همسو با استراتژی‌های کلان بهینه‌سازی مصرف انرژی و توسعۀ پایدار در سطح کشور، کمیتۀ عالی انرژی با ریاست معاون بهره‌برداری و عضویت مدیران واحدهای مرتبط تشکیل شد. اهداف این کمیته، سیاست‌گذاری در جهت تأمین انرژی مطمئن برای حال و آیندۀ شرکت، برنامه‌ریزی جهت رساندن شاخص‌های مصرف انرژی به استانداردهای جهانی در مقایسه با رقبا و بهینه‌سازی مصرف انرژی برای کاهش قیمت تمام‌شدۀ محصول و حفظ شاخص‌های زیست‌محیطی و استقرار نظام مدیریت انرژی بوده است.

 در واقع با استفاده از سیستم مدیریت انرژی که در حال حاضر مبتنی بر استاندارد 50001:2018  ISO  است، اهداف صرفه‌جویی انرژی، اولویت‌بندی پروژه‌های صرفه‌جویی، ملاحظات خرید مواد اولیه و تجهیزات انرژی‌بر و بررسی عملکرد انرژی، پایش مصارف و ترسیم خطوط مبنا مطابق با الزامات این سیستم انجام می‌گیرد.

صرفه‌جویی در حوزۀ مصارف انرژی از چه نظر اهمیت دارد؟

در شرکت فولاد مبارکه حدود 10 درصد هزینه‌های تولید مربوط به انرژی است که با توجه به محدودیت‌های مصرف برق و گاز و همچنین اثرات زیست‌محیطی مصرف انرژی، لزوم وجود سیستمی نظام‌مند برای صرفه‌جویی انرژی بیش‌ازپیش نمایان می‌گردد.

چه پروژه‌هایی انجام شده و چه دستاوردهایی به دست آمده است؟

یکی از مهم‌ترین پروژه‌های مدیریت انرژی شرکت که در خردادماه 99 وارد مدار تولید شد، پروژۀ بازیافت انرژی با استفاده از بویلر بازیافت حرارت (HRSG) در نیروگاه فولاد مبارکه است که بزرگ‌ترین پروژۀ مستقیم مربوط به مدیریت انرژی و محیط‌زیست در این شرکت به شمار می‌آید و با انجام آن از حرارت اتلافی دودکش نیروگاه گازی جهت تولید بخار و مصرف آن در نیروگاه بخار شرکت استفاده می‌شود.

انجام این پروژه به صرفه‌جویی بیش از 12 هزار نرمال مترمکعب گاز طبیعی در ساعت انجامیده و راندمان نیروگاه را تا حدود 8 درصد افزایش داده است. این امر به‌دلیل کاهش انتشار گاز دی‌اکسید کربن، در سایت کنوانسیون تغییر آب‌وهوای سازمان ملل متحد در قالب طرح CDM (مکانیسم توسعه پاک) درج شده و می‌تواند بخشی از تعهد کشورمان جهت کاهش انتشار دی‌اکسید کربن را پوشش دهد.

آقای کیانی، از منظر تضمین کیفیت در خصوص چگونگی کسب این موفقیت و دستاوردهای این حوزه توضیح دهید.

استاندارد 50001:2018 ISO  دارای بالاترین میزان رشد صدور گواهینامه در سال‌های اخیر در دنیا بوده است. در حال حاضر 30 نفر ممیز تخصصی در حوزۀ انرژی و 60 نفر به‌عنوان رابط انرژی در شرکت در این حوزه مشغول به فعالیت‌اند و با تلاش همکاران و حمایت مدیریت ارشد موفق به استقرار کامل این سیستم در شرکت و تمدید اعتبار گواهینامه شده‌ایم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
2 + 4 =