به گزارش ایراسین به نقل از فارس، با وقوع جنگ اوکراین در ۲۴ فوریه سال جاری میلادی و اعمال تحریمهای نفتی اتحادیه اروپا علیه روسیه، این کشور نیز جریان صادرات گاز خود به کشورهای اروپایی را کاهش داد تا اروپا در زمستان پیشرو با بحران کمبود گاز مواجه شود.
در پرونده «زمستان سرد» به بررسی وضعیت تامین گاز کشورهای اروپایی و راهکارهای آنها در حوزه کنترل مصرف سوخت پرداخته میشود. ایران نیز در چند سال گذشته به دلیل مصرف بالای گاز با کمبود گاز در زمستان مواجه شده است و راهکارهای اروپا میتواند قابل الگوبرداری برای ایران شود.
در گزارش اول از پرونده «زمستان سرد»، با عنوان «زیان ۲۲۰ میلیارد یورویی آلمان از تحریم گازی روسیه/ ۸ راهکار ژرمنها برای مدیریت مصرف» وضعیت تامین گاز کشور آلمان و راهکارهای آنها برای عبور از زمستان سرد مورد بررسی قرار گرفت.
در این گزارش به بررسی وضعیت کشور فرانسه میپردازیم.
هزینه ۲۵ میلیارد یورویی فرانسه برای اعطای کوپن انرژی به مردم
در سال ۲۰۲۰ فرانسه ۱۲.۴ میلیارد متر مکعب گاز از روسیه خریداری کرد که حدود ۲۹ درصد از مصرف گاز فرانسه در آن سال بود. این کشور باقی نیاز گاز خود را از کشورهایی چون نروژ، هلند، بلژیک، الجزایر و آمریکا و ... تأمین میکند. با شروع تنش میان روسیه و اوکراین و تحریمهای آمریکا علیه روسیه، این کشور تصمیم به کاهش عرضۀ گاز به کشورهای اروپایی از جمله فرانسه گرفت و همین امر منجر به افزایش قیمت انرژی و تأثیرات گسترده در جامعۀ فرانسه شد.
برونو لومر وزیر دارایی فرانسه در ماه سپتامبر (مهر) اعلام کرد: تورم فرانسه در ماههای آینده به ۶ درصد و اواخر سال آینده به ۴ درصد میرسد. همچنین رشد فرانسه در سال جاری حدود ۰.۶ درصد بوده است که با پیشبینی ۲.۷ درصدی برای امسال مغایرت دارد.
وزیر دارایی فرانسه افزود: در سال ۲۰۲۳ از طریق کمکهای مالی اجباری برای تولیدکنندگان انرژی مانند total و shell که با افزایش قیمت انرژی سود زیادی کردند، این کشور میتواند نیاز سوخت خود از جمله گاز را تأمین کند.
به گفته برونو لومر، وزیر دارایی فرانسه، اقدامات جدید دولت این کشور از زمان بحران اوکراین شامل کمک به شرکتها با هزینه بیشتر قبوض گاز و برق و اعطای کوپن انرژی به ۳۸ میلیون نفر، هزینه کل بسته حمایتی دولتی را به ۲۵ تا ۲۶ میلیارد یورو رسانده است.
همچنین در ۱۴ سپتامبر ۲۰۲۲ (۲۳ شهریور ۱۴۰۱)، دولت فرانسه اعلام کرد که «سپر تعرفهای» را تا سال ۲۰۲۳ اجرا خواهد کرد که شامل تعیین سقف قیمت گاز و برق برای بخش خانگی و حمایتهایی بین ۲۰ تا ۲۰۰ یورو در ماه است. بر اساس برآوردهای دولت، انتظار میرود این اقدامات ۱۷.۸ میلیارد یورو خالص (۱.۸ میلیارد یورو برای حمایت از قبض انرژی، ۱۱ میلیارد یورو برای سقف قیمت گاز و ۵ میلیارد یورو برای سقف قیمت برق) هزینه داشته باشد و ۱۲ میلیون خانوار از آن سود ببرند.
*۱۲ تدبیر دولت فرانسه برای مصرف بهینه گاز خانگی
طبق گزارش ecologie در ۶ اکتبر ۲۰۲۲ (۱۴ مهر ۱۴۰۱) دولت رسماً طرح «هوشمندی انرژی» را ارائه کرد که هدف آن کاهش ۱۰ درصدی مصرف انرژی در دو سال آینده نسبت به سال ۲۰۱۹ است. این طرح با هدف مصرف کمتر انرژی و بهبود بهرهوری انرژی در خانوارها، مشاغل، ساختمانها و حمل و نقل و مردم انجام میشود.
طرح هوشمندی انرژی شامل دستورالعملهای زیر است:
- از خانوادهها خواسته میشود در فصول سرد سال دما را در اتاقهای اصلی به ۱۹ درجه سانتیگراد و در اتاقهای خواب تا ۱۷ درجه کاهش دهند و اگر بیش از سه روز در خانه نیستند، دمای خانه را به ۸ درجه سانتی گراد برسانند، همچنین دمای مناسب برای آبگرمکنها ۵۵ درجه باشد.
- در صورت امکان شروع استفاده از وسایل گرمایشی در ابتدای فصل سرد را ۱۵ روز به تعویق بیاندازند و همچنین پایان استفاده از وسایل گرمایشی در انتهای فصل سرد را ۱۵ روز زودتر عملی کنند.
- مدیران اجازه دارند در ادارات استفاده از آب گرم به جز موارد ضروری را ممنوع کنند و دمای ۱۹ درجه برای ادارات نیز باید اعمال شود.
- کارمندان در ساعات کاری مجبور خواهند بود برای صرفهجویی در مصرف گاز آهستهتر و با حداکثر سرعت ۱۱۰ کیلومتر در ساعت به جای ۱۳۰ کیلومتر در ساعت رانندگی کنند که باعث کاهش ۲۰ درصدی در مصرف سوخت میشود.
- از مقامات دولتی خواسته شده است که برای سفرهای کمتر از چهار ساعت به جای هواپیما با قطار سفر کنند.
- ادارات و موسسات برای کاهش مصرف سوخت و انرژی به دورکاری تشویق شدند.
- مصرف برق مربوط به روشنایی عمومی کاهش یابد چرا که به طور متوسط ۳۰ درصد از هزینۀ برق یک جامعه مربوط به همین مورد است که با خاموش کردن چراغهای عمومی در زمانهای خاص، کاهش شدت نور و تغییر نورپردازی به لامپهای LED با کنترل خودکار منجر به صرفهجویی انرژی ۴۰ تا ۸۰ درصدی با بازگشت سرمایه ۴ تا ۶ سال میشود.
- دمای سالنهای ورزشی ۲ درجه و دمای آب استخرها ۱ درجۀ سانتیگراد کاهش یابد.
- خاموش کردن روشنایی داخلی ساختمانهای اداری به محض خالی ماندن، کاهش روشنایی بیرون ساختمان به ویژه تبلیغات و خاموش کردن آن حداکثر تا ساعت ۱ بامداد، کنترل گرمایش، تهویه و حتی کاهش سفرهای گروهی و حذف موارد غیر ضروری باید انجام بگیرد.
- باشگاههای ورزشی از جمله فوتبال باید متعهد شوند برای مسابقاتی که در روز برگزار میشوند، زمان روشنایی قبل و بعد مسابقه را ۵۰ درصد و برای مسابقاتی که در عصر برگزار میشوند این زمان را ۳۰ درصد کاهش دهند.
- پاداش هوشیاری برای ترویج صرفهجویی در انرژی و کاهش قبوض باید اجرایی شود. خانوارهایی که مصرف انرژی خود را کنترل میکنند میتوانند در قبض گاز و برق پاداش دریافت کنند و چندین شرکت انرژی متعهد به ارائه این پیشنهاد هستند.
- درخشش برج ایفل نیز از ساعت ۱۱:۴۵ شب متوقف خواهد شد و تبلیغات عظیم مد ولباس برندهای لوکس نیز باید خاموش شوند.
*سه سناریو تامین گاز فرانسه در زمستان پیشرو
میزان ذخایر در تأسیسات ذخیرهسازی فرانسه تا تاریخ ۱۲ سپتامبر ۲۰۲۲ (۲۱ شهریور ۱۴۰۱) ۹۴ درصد پر است که از میانگین اروپا (۸۴ درصد) بالاتر است (تصویر ۱). فرانسه اعلام کرده است تا آغاز زمستان ۲۰۲۲/۲۰۲۳ انبارهای ذخیره ۱۰۰ درصد پر خواهند شد.
تصویر ۱- وضعیت مخازن ذخیرهسازی گاز فرانسه
طبق گزارش شرکت GRTgazT در یک زمستان متوسط، عرضه گاز فرانسه میتواند تقاضا را برآورده کند و در عین حال شبکه حمل و نقل برق را فعال نگه دارد و فعالانه به سیاست همبستگی اروپا کمک کند با این حال ممکن است در طول ماههای زمستان تنش ایجاد شود. برای جلوگیری از این تنش، باید اقدامات هوشیاری انرژی به سرعت انجام شود.
برای زمستانهای بعدی، فرانسه تصمیم به راهاندازی ترمینال شناور در لو هاور (FSRU) و سرعت بخشیدن به توسعه گازهای تجدیدپذیر دارد تا خطرات ناشی از کمبود انرژی را در کشور خود بیش از پیش کاهش دهد. در تصویر ۲ سه سناریوی تامین گاز فرانسه آورده شده است.
تصویر ۲- شبیه سازی وضعیت انرژی فرانسه در زمستان
به نظر میرسد فرانسویها بتوانند در تامین گاز خود در زمستان پیشرو موفق عمل کنند البته این موضوع هزینههای سنگینی را نیز برای این کشور در پی داشته است که از جمله آن میتوان به هزینه ۲۵ میلیارد یورویی توزیع کوپن انرژی و ۱۸ میلیارد یورویی طرح سپر تعرفهای اشاره کرد.
ارسال نظر