• ۶ آذر ۱۴۰۱ - ۱۱:۲۰
  • کد خبر: 30468
  • readingTime: ۵ دقیقه
اتاق بازرگانی اصفهان

جلسه بررسی آخرین وضعیت اجرای طرح تامین‌مالی زنجیره‌ای در استان اصفهان و پیگیری رفع موانع اجرای آن، از سوی کمیسیون سرمایه‌گذاری و توسعه زیرساخت اتاق بازرگانی در استانداری اصفهان برگزار شد.

به گزارش ایراسین به نقل از اتاق بازرگانی اصفهان، بررسی مزیت‌ها و ظرفیت‌های طرح تأمین مالی زنجیره تولید و بحث و گفت‌وگو پیرامون چالش‌های اجرای این طرح در حوزه‌های نساجی و فولاد در استان از جمله محورهای این جلسه بود.
حمید آذرمند، مدیر اداره تأمین مالی زنجیره تولید بانک مرکزی در این جلسه تأمین مالی زنجیره‌ای را به‌کارگیری روش‌ها و عملیات تأمین مالی و کاهش ریسک در جهت بهینه‌سازی سرمایه در گردش و نقدینگی جریان‌یافته در فرآیندها و مبادلات زنجیره تأمین دانست و گفت: نظام تأمین مالی فعلی کشور اشکالات بسیاری دارد و روند دریافت تسهیلات زمان‌بر است. همچنین بنگاه‌های اقتصادی تسهیلات موردنیاز خود را به‌صورت موازی از بانک‌ها دریافت می‌کنند و این روند از شفافیت لازم برخوردار نیست. بنگاه‌های کوچک و متوسط نیز کمتر از این تسهیلات بهره‌مند می‌شوند و بنگاه‌های بزرگ هم مطالبات و بدهی‌هایی به بانک‌ها دارند که نمی‌توانند آنها را با هم تهاتر کنند.
وی با اشاره به تمرکز بیشتر تسهیلات بانکی در تهران افزود: با اینکه اصفهان در پرداخت تسهیلات رتبه دوم را دارد اما فاصله میزان تسهیلات پرداختی در این استان با تهران بسیار زیاد است. نظام تأمین مالی اقتصاد کشور نیز بانک‌محور است و بازار سرمایه، بودجه‌های عمرانی، صندوق توسعه ملی و منابع خارجی سهم بسیار کمتری دارند، درحالی‌که در بیشتر کشورها از ظرفیت‌هایی به جز بانک‌ها استفاده می‌شود.
آذرمند ادامه داد: سرمایه‌گذاری در کشور طی یک دهه گذشته روند نزولی داشته چون ظرفیت سیستم بانکی معطوف به تأمین مالی سرمایه در گردش بوده؛ بنابراین باید با تغییر رویکرد در نظام بانکی اهدافی مانند کنترل تورم، ثبات اقتصادی و کمک به رشد اشتغال را دنبال کنیم.
وی تأمین مالی زنجیره‌ای را تجربه‌ای نوین و موفق در جهان دانست که موجب کارایی نظام مالی و رشد تولید بدون عوارض و آثار تورمی می‌شود و گفت: بهینه کردن سرمایه در گردش در کل زنجیره، فراهم کردن نیاز نقدینگی تولیدکنندگان، بهبود ارتباط میان اجزاء زنجیره، فراهم کردن پایداری زنجیره‌های تأمین، کاهش هزینه تمام‌شده محصول و افزایش سود شرکت‌ها از جمله اهداف و کاهش مطالبات غیرجاری و بهبود جریان درآمدی بانک‌ها و تسهیل و تسریع تأمین مالی و کاهش نیاز به دریافت تسهیلات جدید سرمایه در گردش برای بنگاه‌های اقتصادی از جمله مزایای اجرای این طرح است.
تسری تأمین مالی زنجیره‌ای به مصرف‌کننده نهایی
آذرمند با بیان اینکه این طرح تأمین مالی را از تولیدکننده به شرکت پخش و در گام بعدی به خانوار تسری می‌دهد، گفت: در حال طراحی سازوکارهایی هستیم تا مصرف‌کننده نهایی و خانوار را با ابزارهایی مانند کارت خرید اعتباری به شبکه پخش وصل کنیم.
وی حداقل 20 درصد تأمین مالی بخش تولید با استفاده از ابزارهایی همچون تأمین مالی زنجیره‌ای را هدف‌گذاری دولت برای سال جاری عنوان نمود و افزود: بانک مرکزی تاکنون برای 21 بانک دوره آموزشی برگزار کرده و این دوره‌ها را به استان‌ها تسری می دهیم. برای ذی‌نفعان و فعالان اقتصادی نیز علاوه بر آموزش حضوری از طریق اتاق‌های بازرگانی برای ارائه آموزش مجازی نیز آمادگی داریم.
ظرفیت بالای استان اصفهان برای تأمین مالی زنجیره‌ای
لیلا مرادی، مدیر دفتر محیط کسب‌وکار وزارت صمت نیز با بیان اینکه نرخ رشد صنعت کشور در سه ماهه اول سال جاری 5.1 درصد و بالاتر از متوسط نرخ رشد صنعت بود، گفت: این امر اهمیت تأمین مالی زنجیره‌ای را نشان می‌دهد، اما با توجه به لزوم کنترل نرخ تورم نمی‌توان بر تأمین مالی از طریق منابع بانکی تمرکز کرد.
وی استعلام صورتحساب الکترونیک را پیش‌نیاز اجرای طرح تأمین مالی زنجیره‌ای دانست و افزود: اصفهان از نظر تعداد صورتحساب استعلام‌شده در رتبه دوم کشور است که عزم جدی این استان را برای اجرای طرح تأمین مالی زنجیره‌ای نشان می‌دهد، اما باید در حوزه معرفی زنجیره‌ها و اتصال آنها به بانک‌های عامل اقدامات موثرتری صورت گیرد.
موفقیت طرح تأمین مالی زنجیره‌ای در گرو آموزش مناسب و اجرای دقیق
احمد خوروش، رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و توسعه زیرساخت اتاق بازرگانی اصفهان نیز گفت: فعالان اقتصادی به‌دنبال تأمین مالی مناسب هستند، اما تأمین مالی از بازار سرمایه که در گذشته انجام گرفت به‌درستی هدایت و نظارت نشد و منفعت قابل توجهی برای بنگاه‌های اقتصادی و تولیدی به‌دنبال نداشت؛ بنابراین موفقیت طرح تأمین مالی زنجیره‌ای در گرو آموزش مناسب و اجرای دقیق است.
وی ادامه داد: بسیاری از شرکت‌های تولیدی و بازرگانی به دلیل نیاز به سرمایه از طرح تأمین مالی زنجیره‌ای استقبال خواهند کرد، اما ممکن است به دلیل عدم شناخت از طرح در آینده به بن‌بست بخورند؛ پس این طرح باید برای آنها تشریح شود.
بانک‌داری نباید هدف باشد
همچنین علی کرباسی‌زاده، مشاور عالی رئیس اتاق بازرگانی اصفهان خلق پول را بیماری دیرینه نظام بانکی دانست و بیان کرد: اوراق گام نیز نوعی خلق نقدینگی است، اما حداقل می‌تواند به زنجیره تولید و ارزش کمک کند.
وی با بیان اینکه سرمایه‌گذاری در کشور به اندازه نرخ استهلاک سرمایه نیز انجام نگرفته، افزود: سیستم انقباضی بانک‌ها در برابر توسعه سرمایه‌گذاری و زیرساخت‌های آن یکی از دلایل این ضعف است و این عملکرد موجب بحران فعلی در حوزه سرمایه‌گذاری شده است.
کرباسی‌زاده با بیان اینکه برخلاف کشورمان بانک‌داری در دنیا هدف نیست بلکه ابزار است، گفت: اگر قرار باشد اوراق گام نیز به افزایش نرخ تنزیل و به تبع آن افزایش قیمت تمام‌شده محصول منجر شود، اهداف طرح تأمین مالی زنجیره‌ای تأمین نخواهد شد. همچنین برخلاف خواست مدیران، برخی بانک‌ها در عمل با چنین طرح‌هایی همراهی نمی‌کنند و باید برای فراگیر شدن طرح و آموزش به بانک‌ها و فعالان اقتصادی و ایجاد مشوق برای آنها تلاش شود.
لزوم ساده‌سازی فرآیندها در اجرای طرح تأمین مالی زنجیره‌ای
امیررضا نقش، معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری اصفهان نیز بیان کرد: فرآیندهای ساده و سهل‌الوصول است که می‌تواند به کمک فعالان اقتصادی بیاید و امیدوارم ساده‌سازی فرآیند طرح تأمین مالی زنجیره‌ای در دستور کار قرار گیرد که به کاهش هزینه تمام‌شده و افزایش قابلیت رقابت محصول منجر می‌شود.
وی افزود: برای استقرار یک میز برای رفع ابهامات و مشکلات فعالان اقتصادی استان درباره طرح تأمین مالی زنجیره‌ای در اداره‌کل سرمایه‌گذاری و اشتغال استانداری آمادگی داریم. همچنین برای تولیدکننده زمان بسیار مهم است؛ بنابراین باید سازوکاری اندیشیده شود تا تولیدکنندگان و صنعت‌گران هرچه زودتر سرمایه موردنیاز خود را دریافت کنند.
چرا طرح تأمین مالی زنجیره‌ای در اصفهان اجرا نشده است
امیرحسین کمیلی، مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان نیز با گلایه از عدم آغاز اجرای طرح تأمین مالی زنجیره‌ای در اصفهان علی‌رغم برگزاری جلسات و مذاکرات با مدیران بخش‌های مرتبط، تولیدکنندگان و صنعت‌گران گفت: در سال جاری حدود 50 هزار میلیارد تومان نقدینگی از طریق تأمین مالی زنجیره‌ای برای فعالان اقتصادی کشور تأمین شده، اما متأسفانه این میزان در استان اصفهان صفر بوده است. امیدوارم با هم‌اندیشی و همکاری این گره باز شود، چون اصفهان در صنایع گوناگون ظرفیت بسیار بالایی برای جذب سرمایه دارد.
روح اله میرزاامیری مدیر امور کمیسیون های اتاق بازرگانی اصفهان نیز در خصوص چالش های عدم اجرای این طرح در استان گفت: عدم آگاهی فعالان اقتصادی از این طرح ، عدم اشراف مجریان بر فرآیندهای اجرایی زنجیره و ابهام فعالان اقتصادی در خصوص جذابیت‌های این طرح و چابکی آن در تامین مالی صنایع را می توان از جمله مواردی برشمرد که در اجرای طرح تأمین مالی زنجیره‌ای در استان اصفهان مانع ایجاد کرده است.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 15 =