به گزارش ایراسین به نقل از ایسنا، دکتر جعفر حسین نماینده سازمان بهداشت جهانی در ایران در اولین اجلاس مدیران انتقال خون کشورهای عضو گروه ۵ حوزه سلامت (افغانستان، عراق، پاکستان، ایران، تاجیکستان) که در هتل استقلال تهران برگزار شد، گفت: در موضوع کرونا حتی کشورهایی که بیشترین پیشرفتهای حوزه پزشکی را داشتند هم تلفات بالایی از خود به جا گذاشتند که این نشان میدهد ما باید به همکاریها توجه کنیم چون هر چقدر هم قدرتمند باشیم در حوزه بهداشت نمیتوانیم به تنهایی کار کنیم. باید به تخصصها و فرصتها اتکا کنیم و فقط نگاه نکنیم که آن سوی اقیانوس اطلس اروپا و آمریکا چه میکنند؛ این موضوع خیلی زمان از ما میبرد.
وی افزود: این نشست برای کشورهای عضو و کشورهای منطقه فرصتی فراهم میکند که به ما بپیوندند؛ بیماریها مرز نمیشناسند و میبینیم که یک سری بیماریها در آن سوی اقیانوس اطلس مشاهده میشوند در حالیکه خواستگاه آنها آفریقا یا خاورمیانه بوده است. برخی از واریانتهای کرونا خواستگاه آفریقا داشتند اما در اروپا هم روئیت شدند. یا در مورد بیماری آبله میمونی هم چنین بود که در جهان پیشرفته شاهد آن بودیم اما خواستگاه آن جای دیگری بود.
نماینده سازمان بهداشت جهانی در ایران، تاکید کرد: بهداشت یک ملت و یک جامعه مد نظر نیست بلکه بهداشت تک تک افرادی که در جهان زندگی میکنند مدنظر ما است؛ پس برای ارتقای آن و برای جلوگیری از بروز بیماریها باید بهترین تاسیسات پزشکی را داشته باشیم. نمیتوانیم صرفا از کشورهای با درآمد بالا بخواهیم که به کشورهای با درآمد پایینتر کمک کنند، ولی واقعا نمیتوان چنین کاری کرد چون آنها حاضر نیستند به سادگی خدمت ارائه دهند.
وی افزود: با افزایش تعاملات منطقهای، بهداشت ارتقای بیشتری یافت. این نشست بسیار مهم است که به محصولات و فرآوردههای خونی میپردازد و از کشورهای عضو میشنویم که در این حوزه نیازمند تعاملات تکنیکی، ساختاری و مادی هستند و باید باهم کار کنیم. این منطقه آسیب خیز است و بلایای طبیعی و انسانی در این منطقه وجود دارد.
او ادامه داد: به عنوان مثال برای بیماران تالاسمی نیازمند همکاری کشورهای عضو در حوزه فرآوردههای خونی هستیم. باید در کشورهای گروه ۵ برای کنترل بیماریهایی مانند CCHF (تب کریمه کنگو) تلاش کنیم؛ هرچند که کنترل خوبی صورت گرفته است اما به اقدامات روتینی نیاز است که باید زمینه آن فراهم باشد. افراد باید صرف نظر از جایگاه اجتماعی و اقتصادی خود به خون و فرآوردههای خونی دسترسی داشته باشند.
سیستم بهداشتی ایران در شرایط ژئوپولتیک کنونی پیشرفت چشمگیری داشته است
جعفر حسین با تاکید بر اینکه از همکاری با جمهوری اسلامی ایران مفتخر است، اظهار کرد: در کشورهای مختلف کار کردم. سیستم بهداشتی ایران در شرایط ژئوپولتیک کنونی پیشرفت چشمگیری داشته است و کارشناسان خبرهای دارد که این یکی از مزایای نظام بهداشت ایرانی است. ظرفیت نهادی و سازمانی ایران معرکه است. در وزارت بهداشت ایران همه گونه همکاری صورت میگیرد بنابراین نیاز نیست که دیگر خیلی از کارها را از اول انجام دهیم و میتوان با کمک وزارت بهداشت ایران پژوهش کرد و با این ساز و کارها پیش رفت و پژوهش مشاهده محور انجام داد. باید به استحکام نظام بهداشتی ایران توجه کنیم تا کشورهای عضو گروه ۵ از این فرصت استفاده کنند.
او در خاتمه بیان کرد: شکلگیری گروه ۵ یکی از رویاهای سازمان بهداشت جهانی را محقق کرد. امیدورایم بتوانیم در سایر نقاط هم چنین گروههایی داشته باشیم.
در ادامه این جلسه نماینده کشور افغانستان، ضمن تبریک چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران، گفت: کشورهای عضو گروه ۵ نیازمند بحثهای زیادی در حوزه انتقال خون هستند. از وزارت بهداشت ایران به دلیل این میزبانی و کمکهایی که به وزارت بهداشت عمومی افغانستان ارائه کردند، تشکر میکنم. اخیرا وزارت بهداشت ایران کمکهای خوبی پس از واقعه حمله به مدرسه در افغانستان انجام دادند.
وی افزود: ما مایل هستیم از نمایشگاههایی که در حاشیه این نشست برگزار میشود بازدید داشته باشیم؛ ما میدانیم ایران به فناوریهایی در حوزه انتقال خون دست یافته است که در هیچ کشوری از منطقه رخ نداده است. ما تحت تاثیر پیشرفتهایی که ایران طی ۴۴ سال گذشته داشته است، قرار گرفتیم.
او با تاکید بر لزوم همکاری و تعامل کشورهای عضو گروه ۵ در حوزه بهداشت، اظهار کرد: کشورها باید ظرفیتهای خود را به یکدیگر انتقال دهند. همکاری در حوزه بهداشت ضروری است؛ بنابراین باید همکاریهای بهداشتی خود با ایران را ارتقا دهیم چون هزینه اقدامات بهداشتی و اقلام آن در ایران پایینتر است و به لحاظ اقتصادی رقابتیتر است.
وی افزود: در خلال دو دهه گذشته برای حوزه بهداشت در افغانستان میلیاردها دلار هزینه شده است اما هنوز نتوانستیم سیستم انتقال خون مسئولیت پذیر در کشور داشته باشیم و سیستم انتقال خون ما نمیتواند برطرف کننده نیاز ما باشد البته صرفا افغانستان این شرایط را ندارد و برخی کشورهای دیگر عضو گروه ۵ نیز در بانک خونی ضعف و کاستی دارند و باید به آنها کمک شود. ما به دنبال دریافت کمک از سازمان انتقال خون ایران هستیم.
در ادامه این جلسه نماینده ایران در گروه ۵، دکتر عباس صداقت (سخنگوی سازمان انتقال خون) نیز گفت: گروه ۵ در سال ۲۰۰۵ ایجاد شد و اکنون خیلی خرسندیم که اولین نشست آکادمیک فنی آن در حوزه طب انتقال خون در ایران برگزار میشود. این فرصت مغتنمی است که بر تعهدات خود تاکید کنیم. ما تمام تلاش خود را به کار میگیریم تا در تعامل با سازمان بهداشت جهانی و سایر کشورها باشیم تا این نشست به گونهای پیش برود که بر مهمترین چالشهای ایمنی و کیفیت خون متمرکز شود.
وی افزود: در این نشست به شکل ویژه در مورد ۴ موضوع بحث میکنیم و سپس دستور کاری مدون میشود و امیدواریم بتوانیم در راستای مواجهه با چالشهای موجود حوزه انتقال خون کشورهای عضو اقدام کنیم. هدف اصلی نشست این است که چالشهای فرارو شناسایی شود تا اقدامات بهتری انجام شود. از همه اعضا دعوت میکنیم که مشارکت فعال داشته باشند.
در ادامه این جلسه نماینده کشور عراق، گفت: ما نیازمند تعامل منطقهای بیشتر در حوزه بهداشت هستیم. عراق، ایران، افغانستان، تاجیکستان و سازمان بهداشت جهانی دور هم جمع شدیم تا با چالشهایی که در حوزه انتقال خون با آن مواجه هستیم روبرو شده و آن را برطرف کنیم. وزارت بهداشت ایران بیشترین تلاش را میکند تا در حوزه انتقال خون با ما همکاری کند که این نشانگر اهمیت این بخش در نظام سلامت است.
وی گفت: از طریق پایش انتقال خون ما میتوانیم اهداکنندگان و دریافت کنندگان خون را در برابر برخی بیماریهای احتمالی حفاظت کنیم. ما از کاربرد فناوریهای نوین برای ارتقای سلامت خون حمایت میکنیم.
در خاتمه این جلسه نماینده کشور تاجیکستان نیز با اشاره به آمادگی این کشور برای تبادل دانش، بر افزایش همکاریهای چندجانبه میان کشورها برای انتقال دانش در حوزه سلامت تاکید کرد.
ارسال نظر