به گزارش ایراسین، غزاله اسلامیان با اشاره به تأثیرات مثبت و منفی مصرف قند و شکر گفت: طعم شیرین به عنوان یک مزه لذتبخش برای اکثر افراد مطرح است و بدون این طعم، خوردن بسیاری از غذاها دشوار است.
وی افزود: تأثیرات روانی مواد غذایی شیرین کم نیست؛ مثلاً در فرد مبتلا به افسردگی خوردن شکلات یا سایر خوراکیهای شیرین میتواند به تحمل شرایط و بهتر شدن حال فرد کمک کند.
به گفته اسلامیان شیرین کنندهها به گروههای مختلفی مانند قند و شکر (نیشکر و چغندرقند) و محصولات حاوی آن (مانند مربا و کمپوت)، عسل (حاوی فروکتوز و گلوکز و ساکارز)، شربت ذرت با فروکتوز بالا (مورد مصرف در قنادیها و مواد غذایی صنعتی شیرین)، قندهای الکلی ال سوربیتول زایلیتول (در آدامسها)، قندهای مصنوعی بدون کالری یا بسیار کم کالری (آسپارتام، آسه سولفام کا، ساخارین، نئوتام و …) و قندهای کم کالری طبیعی (استویا) تقسیم میشود.
مقادیر مجاز شیرین کنندهها
این استادیار دانشگاه یادآور شد: براساس راهنماهای تغذیهای دنیا، حداکثر مقدار قند ساده دریافتی برای افراد سالم ۱۰ درصد کالری روزانه تعیین شده است. مثلاً در یک فرد غیردیابتی که نیاز کالری روزانه وی ۲۰۰۰ کیلوکالری است، حداکثر قند ساده دریافتی روزانه ۵۰ گرم برآورد شده است.
برخی از مواد غذایی صنعتی، طعم شیرینی ندارند اما حاوی قند هستند مانند سس قرمز یا کچاپ که هر قاشق غذاخوری آن حاوی چهار تا پنج گرم قند است
به گفته وی بنا به توصیه انجمن قلب آمریکا نیز دریافت قندهای ساده برای زنان به میزان ۱۰۰ کالری روزانه (۲۵ گرم) و برای مردان ۱۵۰ کالری روزانه (۳۵ گرم) مجاز است.
اسلامیان خاطرنشان کرد که هر حبه قند معادل پنج گرم قند ساده و هر قاشق غذاخوری شکر نیز معادل ۱۵ گرم قند ساده است.
وی با اشاره وجود قند در مواد غذایی صنعتی گفت: برخی از مواد غذایی صنعتی، طعم شیرینی ندارند اما حاوی قند هستند مانند سس قرمز یا کچاپ که هر قاشق غذاخوری آن حاوی چهار تا پنج گرم قند است.
عضو هیأت علمی دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی توصیه کرد که در رژیم غذایی کودکان زیر ۲ سال از مصرف قند و شکر افزوده و غذاهای صنعتی حاوی قند و شکر خودداری شود.
آیا شیرینکنندهها موجب چاقی میشوند؟
اسلامیان اظهارداشت: مواد غذایی حاوی شیرین کنندههای مصنوعی دارای کالری و قند بسیار کمی هستند اما باعث افزایش تمایل افراد به دریافت مواد غذایی شیرین میشوند و حتی ممکن است منجر به اضافه وزن، چاقی و ابتلاء به کبد چرب شوند.
وی با اشاره به استفاده از شیرین کنندههای مصنوعی در صنعت غذا، به دلیل مقرون به صرفه بودن گفت: این مواد در مقادیر خیلی کم، قدرت شیرین کنندگی بالایی دارند.
وی افزود: شیرین کنندههای مصنوعی اکثراً بدون کالری و یا بسیار کم کالری هستند به همین دلیل برخی افراد تمایل به خرید این محصولات غذایی پیدا کردند تا کالری کمتری دریافت کنند. اما چند نکته مهم در مورد مصرف شیرین کنندههای مصنوعی باید مدنظر قرار دهیم.
به گفته اسلامیان براساس مطالعات انجام شده قندهای مصنوعی باعث کاهش باکتریهای مفید دستگاه گوارش و در نتیجه اثرات منفی بر سلامت افراد میشوند.
وی با اشاره به اینکه باکتریهای مذکور نقش مهمی در تنظیم قند خون دارند خاطرنشان کرد: عدم تعادل باکتریهای مذکور ممکن است با دریافت روتین این شیرین کنندههای مصنوعی منجر به اختلال در تنظیم قند خون افراد دیابتی شود.
اسلامیان در ادامه گفت: دریافت همیشگی این شیرین کنندهها باعث افزایش تمایل فرد به دریافت مواد غذایی شیرین و کاهش حساسیت وی به طعم شیرین میشود. بنابراین فرد برای احساس طعم شیرین مجبور است مقدار زیادی مواد غذایی شیرین را دریافت کند.
عضو هیأت علمی دانشکده تغذیه خاطرنشان کرد: اخیراً آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان، شیرین کننده مصنوعی آسپارتام را در دسته ۲ B یعنی در دسته احتمالاً سرطانزاها طبقه بندی کرده است که تحقیقات مذکور بیشتر روی حیوانات انجام شده است.
وی یادآور شد که مقدار مجاز دریافت روزانه آسپارتام ۴۰ میلی گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن تعیین شده است و شیرین کنندههای مصنوعی در صنعت، در حد استاندارد به غذاها اضافه میشوند.
ارسال نظر