به گزارش خبرنگار ایراسین، بازار سرمایه سومین روز کاری هفته جاری را با بازدهی مثبت به پایان رساند و بیش از ۵۰ درصد نمادهای بازار بر مدار صعود قرار گرفتند. شاخص کل بازار سرمایه در جریان دادوستدهای روز دوشنبه هفتم آبان ماه با رشد ۲۵ هزار و ۶۴۴ واحدی در ارتفاع دو میلیون و ۵۱ هزار و ۵۹۶ هزار واحد ایستاد. شاخص هموزن بازار با افزایش سه هزار و ۶۲۴ واحدی به سطح ۶۷۳ هزار واحد رسید. دادهها نشان میدهد بازار سرمایه با قیمت طلا به ویژه سکه در بلندمدت همبستگی مثبت دارد. ولی این همبستگی در طول سالهای گذشته ضعیف شده است، به طوری که زمانی که سکه نزولی میشود، بازار سرمایه روند صعودی به خود میگیرد. در مقابل زمانی که بهای سکه بالا میرود، شاخص کل بازار سرمایه ارتفاع خود را از دست میدهد.
هومن عمیدی، کارشناس بازار سرمایه درباره رابطه بازار طلا و سکه با بورس به خبرنگار ایراسین میگوید: سکه، طلا و بازار سرمایه تا سال ۱۴۰۰ رابطه مستقیمی با یکدیگر داشتند و با هرگونه افزایش یا کاهش بهای سکه و طلا، ارتفاع شاخص کل بازار سرمایه نیز تغییر میکرد. ولی این بازارها طی سه سال گذشته همگرایی خود را از دست دادهاند که علت اصلی این موضوع به اختلاف قیمت ارز نیما و ارز بازار آزاد بازمیگردد.
به اعتقاد این کارشناس بازار سرمایه قیمتها در بازار طلا، سکه و بورس با نرخ دلار تنظیم میشود و بروز اتفاقاتی در سال ۱۴۰۰ منجر به از دست رفتن رابطه مستقیم این بازارها شد. عمیدی در این خصوص توضیح میدهد: دلار نیمایی و بازار آزاد از حدود سه سال قبل گپ قیمتی بسیار زیادی پیدا کردند و در آن زمان بازار سکه و طلا با دلار بازار آزاد تنظیم شدند ولی دلار نیمایی در بازار سرمایه ملاک قرار گرفت و بورس با دلار نیمایی هماهنگ شد. در نهایت گپ قیمتی بین دلار نیمایی و بازار آزاد بورس را با مشکلات زیادی مواجه ساخت و رابطه مستقیم بورس با بازار طلا و سکه از دست رفت.
این کارشناس بازار سرمایه اضافه میکند: اکنون قیمت سکه و طلا با دلار بازار آزاد یعنی با قیمتی حوالی ۸۵ هزار تومان تنظیم میشود و شاهد حباب بسیار زیاد قیمت سکه هستیم. ولی بازار سرمایه با دلار نیمایی حدود ۴۹ هزار تومانی هماهنگ میشود و به همین دلیل بازار سرمایه از نظر قیمتی بسیار ارزندهتر از سایر بازارهاست.
عمیدی با اشاره به لزوم اصلاح گپ قیمتی دلار بازار آزاد و نیمایی بیان میدارد: فاصله زیاد قیمت دلار در بازار آزاد و نیما باید یا از طریق افت نرخ دلار بازار آزاد و یا رشد شتاب دهنده دلار نیما اصلاح شود. در حال حاضر ارزش مارکت دلاری بازار سرمایه حدود ۱۰۰ میلیارد دلار برآورد میشود در حالی که این رقم در سال ۹۹ بین ۱۲۰ تا ۱۴۰ میلیارد دلار بود. متأسفانه ارزش دلاری بازار سرمایه در مقایسه با سالهای گذشته علیرغم پذیرش شرکتهای جدید در بازار پایین است. تا زمانی که شکاف بین دلار آزاد و نیما زیاد است، باید روند سکه و شاخص کل را معکوس بدانیم یا در غیر این صورت شیب صعود یا نزول در دو بازار با یکدیگر متفاوت خواهد بود، به بیان سادهتر شیب رشد بازار سرمایه کند ولی شیب قیمت سکه تندتر است.
این کارشناس بازار سرمایه به تعادل رسیدن نمودارها را وابسته به اتفاقات سیاسی و قیمت دلار میداند و در این رابطه تاکید میکند: اگر از شدت تنشهای منطقه کاسته شود، قیمت طلا جهانی افت پیدا کند و روند صعودی بازار سرمایه ادامهدار باشد. در کنار آن قیمت دلار به این میزان افسار گسیخته رشد نکند و وارد فاز اصلاحی یا ثبات نسبی شود، نتیجه آن رسیدن نمودارها به نقطه تعادل است. در مقابل اگر هر کدام از این مفروضات تغییر کنند، شرایط بازارها متفاوت خواهد بود چراکه روند بازار سکه، طلا و بازار سرمایه جهت به تعادل رسیدن نمودارها کافی نیستند و نرخ دلار اهمیت بسزایی دارد. با این حال باید دید در آینده چه اتفاقاتی رخ میدهد.
ارسال نظر