• ۱۶ آذر ۱۴۰۳ - ۱۵:۳۰
  • کد خبر: 65513
  • readingTime: ۱ دقیقه
کمبود خواب

دانشمندان دریافتند خواب بریده‌بریده و منقطع با بیداری‌های مکرر، نشانه بارز ابتلا به کبد چرب غیرالکلی است.

به گزارش ایراسین به نقل از ایرنا، بر اساس داده‌های وبگاه مِدیکال اِکسپرس، بیماری استئاتوتیک کبدی مرتبط با اختلال متابولیک (MASLD) در بیشتر مناطق جهان شایع است و چاقی و رواج سبک زندگی کم‌تحرک موجب افزایش آن شده است. این بیماری که قبلاً به عنوان بیماری کبد چرب غیرالکلی شناخته می‌شد، اکنون شایع‌ترین اختلال کبدی است: ۳۰ درصد بزرگسالان و بین ۷ تا ۱۴ درصد کودکان و نوجوانان را مبتلا می‌کند و پیش‌بینی می‌شود که شیوع آن در بزرگسالان تا سال ۲۰۴۰ میلادی به بیش از ۵۵ درصد افزایش یابد.

افراد مبتلا به بیماری استئاتوتیک کبدی مرتبط با اختلال متابولیک در معرض خطر ابتلاء به دیابت، هپاتوسلولار کارسینوما (سرطان با منشأ کبدی)، سرطان‌های غیر کبدی، بیماری مزمن کلیوی، از دست دادن عضله در اثر افزایش سن و بیماری‌های قلبی‌عروقی هستند.

یافته‌های قبلی پژوهشگران، نشان‌دهنده تأثیر ساعت شبانه‌روزی و چرخه خواب در ایجاد بیماری استئاتوتیک کبدی مرتبط با اختلال متابولیک بود؛ اما آکادمی پزشکی خواب آمریکا توصیه کرده است برای اثبات ارتباط فرضی اختلالات خواب و ریتم شبانه‌روزی با بیماری استئاتوتیک کبدی مرتبط با اختلال متابولیک و استئاتوهپاتیت مرتبط با اختلال متابولیک (MASH)، از معیارهای عینی (به جای معیارهای ذهنی مانند پرسشنامه کیفیت خواب) استفاده شود.

دکتر سوفیا شِفِر (Sofia Schaeffer)، پژوهشگر مرکز بیماری‌های گوارشی و کبدی دانشگاه بازل در سوئیس به همراه همکارانش به‌تازگی گزارش پژوهش خود درباره ارتباط اختلالات خواب با بیماری استئاتوتیک کبدی مرتبط با اختلال متابولیک و استئاتوهپاتیت مرتبط با اختلال متابولیک با استفاده از اکتی‌گرافی را منتشر کردند.

خواب منقطع؛ نشانه ابتلا به شایع‌ترین بیماری کبدی

استئاتوهپاتیت مرتبط با اختلال متابولیک شکل پیشرفته بیماری استئاتوتیک کبدی مرتبط با اختلال متابولیک است که در آن کبد از التهاب و بافت اسکار ناشی از تجمع غیرطبیعی چربی آسیب می‌بیند.

شِفِر گفت: در این پژوهش، برای اولین‌بار با یک روش عینی یعنی اکتی‌گرافی ۲۴ ساعته، نشان دادیم که ریتم خواب و بیداری در بیماران مبتلا به بیماری استئاتوتیک کبدی مرتبط با اختلال متابولیک با افراد سالم متفاوت است. این بیماران، شب‌ها به صورت مکرر از خواب می‌پریدند و افزایش هوشیاری داشتند.

به منظور انجام آزمایش اکتی‌گرافی، سنسوری روی مچ دست بسته می‌شود تا حرکات فرد را در زمان خواب و بیداری ردیابی می‌کند. تجزیه‌وتحلیل اطلاعات به‌دست‌آمده به پزشکان برای تشخیص برخی اختلالات خواب کمک می‌کند.

اکتی‌گراف در زمینه مدت‌زمان خواب یا مدت‌زمان صرف‌شده در رختخواب، هیچ تفاوتی میان بیماران مبتلا به بیماری استئاتوتیک کبدی مرتبط با اختلال متابولیک و افراد سالم هیچ تفاوتی نشان نداد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
5 + 4 =