به گزارش خبرنگار ایراسین، شاخص کل بازار سرمایه در ۷ هفته اخیر بازدهی مثبتی داشت و موفق به شکست سقف تاریخی خود شد در حالیکه شاخص کل هم وزن با وجود بازدهی مثبت در ۷ هفته اخیر همچنان به سقف تاریخی خود نزدیک نشده است، با این حساب رشد بورس در هفتههای گذشته با رهبری نمادهای بزرگتر بازار اتفاق افتاد درحالی که نمادهای کوچک بازار بازدهی به مراتب کمتری به ثبت رساندهاند. بررسیها نشان میدهد ۹ شرکت از ۳۰ شرکت بزرگ بازار از کف قیمتی آبان ماه تا کنون به بازدهی بیش از ۶۰ درصدی رسیدهاند. بازدهی این شرکتها به قرار نمودار زیر است:
بازدهی کمسابقه و نجومی شرکتهای بزرگ بازار از کف قیمتی آبان ماه یعنی بازه زمانی کمتر از دو ماه با رشد شدید شاخص کل همراه بود. در این بازه زمانی نماد وبملت ۷۸، پارسان ۷۷ و وغدیر ۷۲ درصد رشد کردند. خودرو نیز رشد ۶۹ درصدی به ثبت رساند و نمادهای بزرگی مانند شستا و فارس به ترتیب ۶۴ و ۶۳ درصد رشد کردند.
این نمادها در موجهای صعودی به دلیل نیاز به نقدینگی بالا، رشدهای به مراتب کمتری نسبت به نمادهای کوچکتر دارند ولی در موج صعودی فعلی قیمتها در بازار سرمایه با وجود رشد سنگین قیمت نمادهای ۳۰ شرکت بزرگ بازار، شرکتهای کوچکتر یا بازدهی بالایی ندارند و یا بازدهی آنها نسبت به کف قیمتی آبان ماه منفی است. بازدهی تعدادی از نمادهای کوچک بازار با ارزش بازار کمتر از ۵۰۰ میلیارد تومان از کف قیمتی آبان ماه به قرار نمودار زیر است:
رشد بالای ۶۰ درصدی شرکت بزرگی مانند فارس در حالی اتفاق میافتد که بازدهی نمادهایی با ارزش بازار پایینتر یا کمتر از ۲۰ درصد است و یا بازدهی منفی دارند. نماد والراز و بهامرز از کف قیمتی آبان بازدهی منفی بیش از ۲۰ درصدی به ثبت رساندهاند. بازدهی خفناور، غنیلی، وآفر، حاریا و فجوش نیز بیشتر از منفی ۱۰ درصد بود.
به طور کلی رشد بسیاری از نمادهای کوچک بازار از آبان ماه تا کنون به مراتب کمتر از نمادهای بزرگتر بود و نتیجه این اتفاق بازدهی بالاتر شاخص کل نسبت به شاخص کل هموزن است. همبستگی شاخص کل و شاخص کل هموزن در طول بازههای زمانی بزرگتر نشان میدهد در بیشتر موجهای صعودی بازدهی شاخصکل هموزن به مراتب بالاتر از شاخص کل بود.
اگرچه در یکی دو موج صعودی طی سالهای گذشته شاخصکل ابتدا رالی صعودی را آغاز کرد و سپس نقدینگی وارد سهمهای شرکتهای کوچکتر شد. با این حال در موج صعودی فعلی بازار سرمایه که از آبان ۱۴۰۳ آغاز شد حجم نقدینگی بالاتری جذب نمادهای بزرگتر بازار سرمایه شد و نمادهای کوچک حتی با صورتهای مالی بهتر نیز کمتر مورد توجه سرمایهگذاران قرار گرفته است.
ارسال نظر