هومن عمیدی

هومن عمیدی، کارشناس بازارهای مالی می‌گوید: پایین نگه ‌داشتن نرخ ارز خروج سرمایه از کشور و رانت را به دنبال دارد. ولی با روی کار آمدن بازار توافقی ارز بحث خروج سرمایه از کشور منتفی می‌شود و شرایط صادرات و واردات برای تمامی شرکت‌های به یک صورت خواهد بود.

به گزارش خبرنگار ایراسین، طبق اطلاعیه بانک مرکزی در آخرین روزهای آذر ماه سال جاری معاملات در سامانه نیما با نرخ توافقی صورت گرفته و فعالیت سامانه نیما از ابتدای بهمن ماه پایان خواهد یافت. به بیان ساده‌تر نرخ ارز بر پایه عرضه و تقاضا در بازار کشف خواهد شد که روی کار آمدن بازار توافقی ارز با واکنش‌های زیادی از سوی کارشناسان اقتصادی مواجه شده است و به اعتقاد بعضی از آن‌ها کنار گذاشتن ارز نیما در شرایط فعلی جامعه منجر به افزایش هزینه‌های واردات و نوسانات ارزی خواهد شد. در مقابل عده‌ای دیگر از کارشناسان بر این باورند انتقال معاملات نیما به بازار توافقی ارز شرایط بازار ارز را بهبود می‌بخشد و مانع خروج ارز از کشور می‌شود.

هومن عمیدی، کارشناس بازارهای مالی در خصوص جایگزینی بازار توافقی ارز با نیما به خبرنگار ایراسین می‌گوید: زمانی که شما برای پایین نگه داشتن نرخ ارز تلاش کنید، عده‌ای دارایی‌های خود را به ارز به ویژه دلار تبدیل خواهند کرد و حجم بالایی ارز از کشور خارج می‌شود. درنتیجه نوعی خروج سرمایه از کشور شکل می‌گیرد ولی با واقعی شدن قیمت دلار بحث خروج سرمایه یا ارز از کشور منتفی می‌شود.

بررسی قیمت‌ها در بازار توافقی ارز نشان می‌دهد در لحظه تنظیم این گزارش قیمت معاملات توافقی حواله دلار در سامانه نیما ۶۶ هزار و ۵۲۴ تومان بود و اسکناس دلار با رقم ۶۸ هزار و ۳۸۷ تومان معامله شد. همچنین قیمت توافقی هر اسکناس یورو در مرکز مبادله ایران به ۷۰ هزار و ۸۹۷ تومان و نرخ حواله یورو به ۶۸ هزار و ۹۶۶ تومان رسید. اسکناس درهم امارات نیز ۱۸ هزار و ۶۲۱ تومان و حواله آن ۱۸ هزار و ۱۱۴ تومان ارزش گذاری شد.

عمیدی با اشاره به واقعی شدن نرخ دلار و تأثیر آن بر شرکت‌های صادرات و واردات محور توضیح می‌دهد: واقعی شدن قیمت دلار بر فعالیت شرکت‌های صادرات و واردات محور نیز تأثیرگذار خواهد بود چراکه روی کار آمدن سامانه نیما طی سال‌های گذشته سبب رانت افراد زیادی در این حوزه می‌شد، به طوری که برخی افراد سودهای عجیب‌وغریبی در ازای مابه التفاوت قیمت دلار در بازار آزاد و نیما به دست می‌آوردند. از این رو در حق تولید کننده و حتی مصرف کننده ظلم می‌شد. در مقابل با توافقی شدن نرخ دلار و نزدیک شدن رقم آن به بازار آزاد شرایط صادرات و واردات برای تمامی شرکت‌های به یک صورت خواهد بود و بر عملکرد مالی آن‌ها تأثیرگذار است.

این کارشناس بازارهای مالی در ادامه اظهار می‌کند: بازار توافقی ارز درست در زمانی که تقاضا برای ارز به اوج می‌رسد یعنی هنگام سفرها پایان سال ۲۰۲۴ شروع به کار کرد و به نظر بنده محاسبه درستی در این زمینه صورت گرفت که اثرات مطلوبی بر اقتصاد ایفا می‌کند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 1 =