معامله ۸۷۰ میلیارد تومانی بلوک ۴ درصدی دومین شرکت بزرگ بورس

یکی از موضوعاتی که چندی پیش سروصدای زیادی برپا کرد درخصوص خروج فولاد از بورس کالا بود. در واقع این موضوع که از سوی ریاست جمهوری به منظور تعادل بخشی به بازار مسکن مطرح و در ادامه مورد پیگیری و تاکید وزارت راه و شهرسازی قرار گرفت، چیزی نبود که وزارت صمت و فعالان این حوزه بتوانند به راحتی با آن کنار آمده و موافقت کنند.

به گزارش ایراسین، بورس کالا به عنوان یکی از سازمان‌هایی است که عرضه بسیاری از محصولات مختلف معدنی و صنعتی در آن انجام شده و پایه فعالیت آن بر شفافیت قیمتی و مشخص بودن خریدار و مشتری و.... است. در این زمینه که آیا خروج محصولات فولادی از بورس کالا به منظور تعادل بخشی به بازار مسکن در صورت اجرایی شدن مفید خواهد بود، کارشناسان بخش‌های مختلف کشور در حوزه صنعت و معدن نظرات مختلفی دارند.

برخی می‌گویند در حالی‌که دولت و مجلس بدنبال عرضه مسکن و خودرو در بورس کالا هستند تا رانت‌های به وجود آمده در بازارمعاملاتی این دو بخش را از بین ببرند و در نهایت قیمت‌گذاری دستوری حذف و شفافیت بر معاملات و خرید و فروش حاکم شود موضوع خروج از بورس محصولات فولادی به نظر نشدنی است. چرا که در شرایط فعلی که قیمتها در بورس کالا مشخص شده و خریدار و فروشنده در آن به داد و ستد می پردازند بازهم مشکلاتی از قبیل ورود برخی از دلالان به بورس کالا وجود دارد و آنها با خرید محصولات از بورس کالا به فروش این محصولات در بازار آزاد با قیمتهای بالا اقدام کرده و نظم بازار را برهم میزنند.

اما در ادامه این ماجرای پر سروصدا زمزمه هایی مبنی بر اینکه باید تمامی محصولات فولادی در بورس کالا عرضه و به فروش رسیدند نیز شنیده شد، این موضوع نیز در حالی مطرح می‌شود که به گفته کارشناسان صنعت فولاد کشور، شکل گیری بورس کالا و انرژی باعث رونق اقتصاد کشور شده و برعکس شایعه‌پراکنی افراد سودجو که تمایل به برخورداری از رانت ناشی از قیمت‌گذاری دستوری و همچنین خریدهای بدون فاکتور و فرار مالیاتی را دارند در کشور وجود داشته؛ در این زمینه نیز دولت تا به امروز تاکید بر انجام معاملات در بورس کالا را داشته و دارد و تمام شرکت‌های فولادی را الزام به عرضه در بورس کرده است.

اما در این میان متاسفانه یکی از دلایل مهم افزایش بی رویه قیمت‌ها عدم انجام تعهدهای نوردی بوده که امید است با نظارت و برخورد جدی‌تر شاهد افزایش عرضه محصولات در بورس و در نهایت کاهش قیمت‌ها را شاهد خواهیم بود.

در واقع شاید یکی از دلایلی که دولت برای پیشنهاد خود داشته، بازگرداندن آرامش به بازار و ثبات قیمتی بوده است. چرا که امروزه شاهدیم  بازار محصولات فولادی با نوسان و چالش‌های بسیار ویژه در بحث قیمت گذاری روبروست؛ اما در این زمینه نیز راهکارهای مناسبتری وجود دارد. به عقیده بسیاری از کارشناسان در صنعت فولاد، بهترین راه حل آزادسازی قیمت و پرهیز از هرگونه قیمت‌گذاری دستوری است، چرا که در طول این مدت تجربه شده که قیمت‌گذاری دستوری فقط باعث توزیع رانت و امضای طلایی برای سود عده محدودی از جیب سایرین و بیت‌المال می‌شود.

به نظر می رسد در صورتی که اگر عرضه محصولات با قیمت واقعی و بدون هیچگونه نظارتی در بورس کالا انجام شود از هیجان‌های افراد ناشی جلوگیری خواهد کرد و قطعا قیمت ها تعدیل خواهد شد. از طرفی حال حاضر تقریبا این شرایط حاکم شده و اگر سایر شرکت‌های نوردی تعهد خود را انجام دهند وضعیت قیمت‌ها بهبود خواهد یافت.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
8 + 9 =