به گزارش ایراسین، علی جدی در مورد شرایط ورود دوباره شرکتهای خارجی که پیش از این کشور را ترک کرده بودند اظهار کرد: برخورد دولتمردان و مجلس با شرکتهای خارجی که در ایام تحریمها تعهدات خود را رها کردند مانند قبل نخواهد بود. اینکه با برداشته شدن تحریمها دوباره یک بازار مصرف ببینند، هر زمان که خواستند رها کنند و کشور را معطل بگذارند قابل قبول نیست. در کمیسیون صنایع نیز در این مورد بحث شد که چه استراتژی در این مورد طرح شود، دوستان وزارتخانه را هم خواهیم خواست تا در این مورد تصمیمگیری شود چراکه لغو تحریمها قابل پیشبینی است.
وی افزود: بنابراین ارتباط دوباره با این شرکتها مانند سابق نخواهد بود، ما اجازه نمیدهیم که به راحتی از کنار این مساله گذشته شده و دوباره همه امتیازات بدون تضمینات لازم به آنها داده شود. این شرکتها دفعه قبل فضاسازی زیادی کردند ولی به محض اینکه آمریکا به صورت یک طرفه از برجام خارج شد ایران را ترک کردند.
جدی متذکر شد: اگر شرکتها به تعهدات بینالمللی پایبند هستند، خروج یک کشور نباید باعث شود که تعهدات خود را عمل نکنند. اگر هم متعهد نیستند و با یک نگاه آمریکا تغییر رویه میدهند نمیتوان بدون تضمینات لازم، به آنها اطمینان کرد. لذا تضمین محکمتری برای فعالیت آنها نیاز است.
نائب رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس در ادامه تصریح کرد: جلسهای در این مورد در کمیسیون صنایع برگزار شده، جلسات بعدی هم برگزار خواهد شد و قطعا نظرات وزارت مربوطه را نیز میخواهیم.
وی افزود: حوزه لوازم خانگی برای ما اهمیت ویژهای دارد چراکه در ایام تحریم کشور تقریبا به خودکفایی رسیده، اگر این صنعت رها شود ممکن است دوباره اجناس کرهای، چینی و غیره بازار را پر میکنند. در مورد خودرو هم اگر مدیریت درستی صورت نگیرد ممکن است با سرازیر شدن محصولات خارجی، تولید داخلی آسیب میبیند. باید به شکلی مدیریت شود که علاوه بر اینکه بتوانیم از ظرفیت شرکتهای خارجی استفاده کنیم، تولید داخلی هم آسیب نبینند.
جدی با اشاره به فعالیت شرکتهای چینی و روسی در کشور خاطرنشان ساخت: شرکتهای روسی و چینی برای فاینانس پروژهها اعلام آمادگی کردهاند، کشورهای اروپایی هم که اعلام کردهاند حاضر هستند قرارداد مشابهی با آنچه ایران با چین منعقد کرده را با ایران ببندند. ولی ما باید توجه کنیم که بین کشورهایی که در ایام تحریم ما را تنها نگذاشتند و کشورهایی که به تعهدات خود عمل نکردند تفاوت قائل شویم.
وی اضافه کرد: نوع همکاری با چینیها مشخص شده که در چه حوزههایی خواهد بود، برای مثال چندین شرکت چینی برای فاینانس پروژههای راهآهن در کشور به وزارتخانههای مختلف اعلام آمادگی کردهاند. باید در این مورد سطحسنجی صورت بگیرد تا شرکتهایی که اهلیت دارند و در قالب تفاهمنامه میتوان روی آنها حساب کرد در وزارتخانههای مختلف به کارگیری شوند. بعضی شرکتهای روسی هم در حوزه فاینانس اعلام آمادگی کردهاند.
نایب رییس کمیسیون صنایع مجلس همچنین یادآور شد: همچنین باید بین شرکتهایی که در زمان تحریم در کنار ما بودند و شرکتهایی که با عدم پایبندی به تعهدات خود کشور را دچار مشکل کردند تفاوت گذاشت. برای مثال وقتی شرکت رنو تعهدات خود را رها کرد، تعهدات شرکتهای داخلی به مردم که بر اساس همکاری با شرکت رنو بود با مشکل مواجه شد. در ارتباط با شرکت پژو هم مشکل مشابهی به وجود آمد.
وی افزود: این شرکتها به خاطر خروج یک جانبه آمریکا به تعهدات خود عمل نکردند و خودروسازان برای خودروهایی که پیشفروش کرده بودند با مشکل روبرو شدند، مردم به میزان زیادی متضرر شدند و پروندههای حقوقی زیادی به همین علت علیه خودروسازان تشکیل شد. به راحتی نمیتوان از این موارد چشمپوشی کرد.
نماینده شهر شیروان در مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سوالی درباره افزایش قیمتها و احتمال وقوع دوباره موج گرانی گفت: تحلیل من این نیست که با موج گرانی مواجه هستیم، اتفاقاتی که در حال رخ دادن است در این مساله تاثیرگذار هستند. اگر اتفاقات مثبتی رخ دهد و تحریمها برداشته شود، قطعا شرایط تعدیل خواهد شد و ممکن است حتی قیمتها ریزش کنند اما اگر توافقی نشود ممکن است یک موج گرانی ایجاد شود، به هرحال بازار در این مورد منتظر است تا عکسالعمل نشان دهد.
ارسال نظر