به گزارش ایراسین، مهدی پازوکی، اقتصاددان معتقد است بزرگترین مشکل اقتصاد کشور علاوهبر تحریمها در حوزه دسترسی بنگاههای اقتصادی به منابع مالی است؛ کمبود سرمایه در گردش در اقتصاد ایران، بهویژه در حوزه صنعت، واقعیتی انکارناپذیر است؛ و در این چند سال اخیر، صنعت کشور بیش از همه دورهها، از این مشکل در رنج است. وی بر این اساس خواستار برطرف شدن مشکلات چندلایه صنعت شد و گفت: نظامی مالی ما نظام مطلوبی نیست؛ باید رئیسجمهوری آینده اصلاح نظام بانکی-مالی را در اولویت قرار دهد و برای تدوین استراتژی توسعه صنعتی اقدام کند.
پازوکی اظهار کرد: وقتی قیمت اقلام تشکیلدهنده برای تولید بالا میرود، نیاز به سرمایه در گردش، در واحدهای صنعتی افزایش مییابد. از طرفی سیاستهای ارزی و تغییرات نرخ ارز، نیاز بنگاهها به سرمایه در گردش را نسبت به شرایط عادی بیشتر کرده است. او ادامه داد: افزایش دستمزد کارگران عامل دیگری است که نیاز به سرمایه را افزایش میدهد. نرخ دستمزد که بالا میرود، روی قیمت تمام شده تاثیر میگذارد. در نتیجه واحد صنعتی اگر قبلا با فلان مقدار سرمایه کار میکرد، در این دوره با بالا رفتن قیمت تمام شده کالا، به سرمایه بیشتری نیاز پیدا میکند.
به گفته پازوکی تحریمها و بالا رفتن قیمت مواد اولیه و تکنولوژی یا ماشینآلات از موارد دیگری است که نیاز به سرمایه را بیشتر میکند؛ اگرچه برخی در کشور همچنان منکر تاثیر تحریمها هستند. او اظهار کرد: در این چند سال اخیر، یکی دیگری از مشکلاتی که در مقابل فعالان اقتصادی قرار گرفته این است که بازار عرضه و تقاضا متعادل نیست و در نتیجه این عدمتعادل، کالای تولید شده در انبارها باقی مانده است. بانکها و بنگاههای اقتصادی هر دو درگیر مشکلات خود هستند. اگر بانکها از دادن تسهیلات خودداری میکنند، بنگاهها هم با نصف ظرفیت خود کار میکنند. بانکها به اندازه کافی نمیتوانند و نتوانستند به واحدهای صنعتی تسهیلات بدهند و صنعت هم با مشکلات خاص خود دستبه گریبان است. البته این شرایط در دوره شیوع بیماری کرونا بدتر هم شده است.
منبع: اتاق ایران
ارسال نظر