به گزارش خبرنگار ایراسین، بهرام سبحانی رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در آیین افتتاح سمینار تخصصی چالش برق در زنجیره فولاد اظهار کرد: بر اساس افق چشم انداز فولاد قرار بر این بوده است تا ۱۴۰۴ به میزان ۵۵ میلیون تن ظرفیت تولید داشته باشیم ولی امسال با کمبود و بحران برق مواجه شدیم.
به گفته وی، در ۴ سال گذشته هم این محدودیت گاز و برق وجود داشت و نتیجه این بود که امروز با ظرفیت بالقوه ۴۰ میلیون تن، تنها ۳۰ میلیون تن تولید داریم. یعنی با وجود اینکه ظرفیت آماده بهره برداری ۴۰ میلیون تن است اما به این عدد نرسیده ایم. این درحالی است زمانی که برای یک واحد تولیدی برنامه تولید تدوین میشود (با کسر زمان تعمیرات برای واحد تولیدی)، روند تولید باید انجام شود تا به صرفه اقتصادی برسد. پس می توان گفت که اکنون با این شرایط، ۲۵ میلیون تن ظرفیت نصب شده بلا استفاده داریم.
نظام منسجم برنامه ریزی برای صنعت فولاد نداریم
سبحانی ادامه داد: ما در دهه ۶۰ و ۷۰ برنامه منسجمی برای فولاد داشتیم و وزارت معادن و فلزات برنامه مشخصی داشت و بقیه سازمانها، معادن و نیروگاه و... همه بر اساس استراتژی و نظام منسجم برنامه ریزی تعریف شده حرکت میکردند که متاسفانه در ۲ دهه اخیر این نظام از بین رفته و گویا هیچکس متولی این حوزه نیست.
رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد گفت: صنعت فولاد نیازمند برق است و اکنون در شرایط به وجود آمده و بحران برق گفته می شود که خود واحدها نیروگاه احداث کنند. البته این اقدام برای واحدهای بزرگ امکان پذیر است اما بخش های کوچک توان انجام آن را ندارند.
ضعف در مدیریت و تصمیمات غیرکارشناسی برای تامین برق فولاد
سبحانی افزود: کمبود برق اتفاقی و غیر قابل پیش بینی نبوده و این اتفاق میتواند به دلیل ضعف در مدیریت انرژی باشد؛ متاسفانه برای رفع این مشکل ناشیانه ترین تصمیم را گرفتند که واحدهای فولادی تنها ۱۰ درصد دیماند را مصرف کنند. در صورتی که خاموش شدن کوره و ادامه فعالیت بعد از رفع محدودیتها یکسری امکانات می خواهد که همان در حالت آماده نگاه داشتن تجهیزات تولید و عدم خاموشی آنهاست.
وی معتقد است تصمیمات غلط و غیر کارشناسی این معضل کمبود برق را افزایش می دهد.
به گفته وی، از دید ملی این اقدام درست نیست که برق کارخانه های فولادی قطع شوند؛ با این حال امیدواریم در دولت جدید برای عدم تولید ۱۰ میلیون تن فولاد از ظرفیت ۴۰ میلیون تنی که به نوعی عدم نفع از تولید بوده و منجر به از دست دادن ۶ میلیارد دلار شده؛ برنامه ریزی انجام شود؛ چراکه این عدد در اشل اقتصادی بسیارتاثیر گذار است و چندین هزار شغل را تحت الشعاع قرار میدهد.
لزوم ایجاد مشوق برای حضور سرمایه گذار در احداث نیروگاه برق
وی افزود: ساخت یک نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی ۳ سال زمان میبرد؛ البته این کار میتواند با تشکیل کنسریوم انرژی توسط فولادی ها انجام شود و وزارت نیرو مکان مناسب و بهترین نقطه را مشخص کند. همچنین نیاز به مدیریت منسجم، در نظر گرفتن مشوق برای حضور و سرمایه گذاری در این بخش برای صنعت فولاد نیاز است.
سبحانی ادامه داد: وزارت نیرو باید برای راه اندازی نیروگاه در کنار ما باشد و مشخص کند در کدام نقاط امکان توزیع برق و به چه میزان فراهم است؟ همچنین لازم است که تخصیص ارز برای تامین تجهیزات انجام شود.
رییس انجمن فولاد افزود: زمانی که موضوع قطعی برق وجود دارد، واحدی که تولید برق انجام میدهد باید از محدودیتهای مصرف برق وزارت نیرو معاف شود.
به گفته وی، در صورتی که موارد یادشده انجام شود، می توان کمبود برق را جبران کرد وگرنه هرسال با محدودیت برق مواجهیم و فرصت های صادراتی را از دست می دهیم. این در حالی است که قیمت شمش فولاد طی چند سال گذشته افزایش یافته و اکنون به ۶۰۰ دلار برهرتن رسیده و امیداورم با برگزاری این همایش مسیر مشخصی برای تامین نیاز برق فولاد برای ۴۰ میلیون تن و ۵۵ میلیون تن برنامه ریزی انجام دهیم.
ارسال نظر