در صورت وجود ارادهای قوی و برنامه ریزی مناسب می توان به رونق بخش معدن و منابع بسیار غنی تری دسترسی پیدا کرد.
براساس مطالعات انجام شده تاکنون حدود 6/4 میلیارد تن ذخیره زمین شناسی سنگ آهن در ایران شناسایی شده که 5/2میلیارد تن آن ذخیره قطعی است. این عنصر، بعنوان ماده اولیه اصلی تولید فولاد، بیشترین سهم هزینه را در قیمت تمام شده فولاد دارد. طبق آمارهای موجود، در کشـور چیـن حـدود 39 درصد، کشـورهای اروپائی 31 درصد و در ایران حدود 25 درصد قیمت تمام شده تولید فولاد را، هزینه تأمین سنگ آهن تشکیل میدهد.
به همین دلیل یکی از مزیتهای مهم اقتصادی برای مجتمع های فولاد سازی کشور، استفاده از سنگآهن داخلی می باشد زیرا نقش عمده ای در کاهش قیمت تمام شده و همچنین صرفه جویی ارزی در تولید فولاد را دارد، بنابر این ضروریست که بخش معدن فعالتر از گذشته باشد تا بتواند مواد اولیه واحدهای فولادی را تامین کند.
اگر قرار باشد در افق 1404حدود 55 میلیون تن فولاد تولید شود باید چیزی در حدود 135میلیون تن سنگ آهن برداشت شود و از آن 8/14میلیون تن سنگ آهن دانه بندی، 2/77 میلیون تن کنسانتره و 72میلیون تن گندله تولید کرد. در حالی که هم اکنون ظرفیت استخراج سنگ آهن در کشور40میلیون تن، کنسانتره 24میلیون تن، گندله 22میلیون تن و آهن اسفنجی 18میلیون تن است.
بنابراین رسیدن به مرز تولید 55میلیون تن فولاد تنها با صدور مجوز و راه اندازی کارخانجات مختلف فولادی محقق نمی شود بلکه آنچه حائز اهمیت است، تامین مواد اولیه این واحد هاست، از این رو، انجام اکتشافات گسترده در سطح کشور برای شناسایی معادن سنگ آهن و صدور مجوز بهره برداری از معادن شناسایی شده بسیار ضروری است.
اگر بخواهم مشکلات بخش معادن و صنایع معدنی را خلاصه کنم باید، به ضعف برنامههای اکتشافی و تامین منابع مالی لازم برای آنها.
- کمتوجهی به توسعه زیرساختهای مورد نیاز بخش معدن.
- نقص قوانین و بوروکراسیها در مقابل سرمایهگذاری داخلی و خارجی.
- افزایش هزینههای انرژی، حمل و نقل و ...
- تعرفههای بالای بهره مالکانه، حقوق دولتی و حق انتفاع بدون در نظر گرفتن شرایط موجود
- کمبود نقدینگی، بهره زیاد بانکها، تسهیلات کم و ...
- عدم ثبات قوانین و مقررات
- فقدان جهتگیری توسعهای با نگاه صادراتی با رعایت افزایش ارزش افزوده در فرآوردهها
- توسعه نامتوازن بخش صنایع معدنی (فولاد و ...)
اشاره کرد.
بی تردید معادن و صنایع معدنی در ایجاد اشتغال، افزایش ارزش افزوده و توسعه اقتصادی کشور نقش انکار ناپذیری دارند و باور ما این است که یکی از ارکان توسعه پایدار در صنعت، تکمیل زنجیره تولید برای پیشگیری از خامفروشی و ایجاد ارزش افزوده فرآوردههای معدنی است و چادرملو با همین نگرش توانسته در تکمیل زنجیره تولید فولاد کشور از معدن تا محصول نهایی پیشگام باشد. ما توانستیم به آنچه که می گوئیم و اعتقاد داریم تحقق ببخشیم و قطعاً اگر موانع موجود برطرف شود رشد و توسعه این صنعت به مراتب سریعتر از گذشته خواهد شد. مطمئناً هر جا امنیت سرمایهگذاری وجود داشته باشد موج سرمایهگذاریها به آن سمت خواهد رفت، لذا برای توسعه بخش صنعت و معدن کشور و تشویق سرمایهگذاران باید مقررات و قوانین اثر بخش و تقویت کننده این بخش بیش از پیش تسری پیدا کند. اگر بدنبال تحقق اقتصاد مقاومتی هستیم باید ابتدا داشته های خود را حفظ و تقویت کنیم و سپس با مدیریت کارآمد، ضمن ظرفیت سازیهای جدید، نسبت به ارزش افزایی محصولات تلاش کنیم.
قطعاً نگاه ویژه به معادن موجب سبب می شود:
- صادرات محصولات متکی به معدن و صنایع معدنی با ارزش افزوده بالا
- صادرات کالاهای مصرفی با استفاده از مزیت نسبی مواد اولیه و میانی معدنی
- توسعه بازار صادراتی با تنوع بخشی از طریق محصولات مختلف معدنی
- بالا بردن سهم بخش معدن و صنایع معدنی در تولید ناخالص داخلی (مستقیم و غیرمستقیم)
- بالا بردن فرصتهای شغلی در سطوح مختلف مهارتی و دانشی
- توسعه مناطق کمتر توسعه یافته
- تقویت استقلال اقتصادی کشور
- توسعه متوازن بخش معدن
- امکانپذیر شدن برنامهریزیهای توسعهای در بخش معدن و صنایع معدنی
- توسعه سرمایههای اجتماعی با اتکا به امکانات این بخش
- رقابتپذیر کردن معادن و صنایع معدنی ایران در بازارهای داخلی و جهانی
- توسعه سرمایهگذاری در فعالیتهای اکتشافی، بهرهبرداری و صنایع معدنی داخلی و خارجی میشود.
پایان پیام/
ارسال نظر