پایگاه خبری تحلیلی ایراسین- محمد جواد قائدی: صنعت فولاد یکی از صنایع پیشران در اقتصاد بسیاری از کشورها بوده و در ایران نیز میتواند به عنوان صنعتی پیشتاز در تحقق اقتصاد غیر نفتی محسوب شود. همچنین این صنعت در دستهبندی صنایع به عنوان صنعتی مادر تلقی شده و تأمینکننده نیاز صنایع پایین دستی زیادی است. در نتیجه این صنعت یکی از صنایع مهم و استراتژیک کشور به شمار میرود که متأسفانه در این روزها با چالشهای زیادی روبرو است.
تأمین پایدار مواد اولیه و چالشهای پیش روی فولادسازان
یکی از مشکلاتی که در صنعت فولاد کشور مشاهده میشود موضوع تأمین پایدار مواد اولیه است. از طرفی بعضی از شرکتهای فولادی به خاطر سیاستگذاریهای موجود در تأمین پایدار سنگآهن و ... با مشکلات زیادی روبرو هستند و از سوی دیگر بعضی از شرکتهای معدنی وارد عرصه تولید فولاد شده که به همین علت چالشهایی را در زنجیره فولاد ایجاد کرده است.
علاوه بر این یکی از مشکلات دیگر موضوع حملونقل است. بسیاری از معادن در مرکز کشور وجود ندارند و که به همین خاطر رساندن حجم زیادی از مواد اولیه به کارخانههای فولادی بسیار امری پیچیده است؛ چرا که با توجه به محدود بودن زیرساختهای حملونقل جادهای نظیر ناوگان حمل و نقل سنگین (کامیون، تریلی و...) و جاده کشور در این زمینه دچار مشکلاتی است. این مشکلات هم به فرسوده و محدود بودن ناوگان حمل و نقل جادهای بر میگردد و هم به محدود بودن و کم بودن کیفیت جادهها که به همین خاطر هزینهها برای استفاده از حمل و نقل جادهای را برای فولادسازان بسیار افزایش مییابد.
بسیاری از فولادسازان برای انتقال مواد اولیه به سیستم حمل و نقل ریلی کشور روی آوردند که این ناوگان هم مشکلات خاص خود را دارد. از سویی ناوگان حمل و نقل ریلی از نظر نیروی کشنده فرسوده بوده و بسیاری از لوکومتیوهایش فرسوده شده است. از سوی دیگر خطوط ریلی نیز محدود بوده و خطوط مورد نیاز از معادن تا کارخانهها نیز توسعه نیافته است. همین موضوع نیز باعث شده تا با افزایش محدودیتها برای فولادسازان، این شرکتها با افزایش قیمت تمامشده مواد اولیه روبرو شوند که طبیعتاً این افزایش قیمت تأثیر خود را بر روی قیمت تمام شده برای مصرفکننده میگذارد.
کمبود انرژی؛ چالش جدی فولادسازان در تابستان و زمستان
اما این پایان محدودیتها برای فولادسازان نیست. به دلایل مختلف، شرکتهای فولادی در فصول مختلف سال با کمبود جدی انرژی که یکی از نیازهای اصلی برای تولید فولاد است روبرو هستند.
فولادسازان به خاطر افزایش مصارف، بهویژه مصارف خانگی در تابستان با محدودیت برق و در زمستان و با محدودیت گاز روبرو هستند. اعمال این محدودیتها باعث شده تا انرژی مورد نیاز فولادسازان تأمین نشده و بسیاری از خطوط تولید در این شرکتها با شروع فصل گرم و سرد سال متوقف شوند. این در حالی است که زیان مالی این شرکتها در هر ساعت قطع شدن برق و گاز، زیانی غیرقابل اندازگیری است و در صورت صرفهجویی ۱۰ درصدی در زمینه انرژی خانوار، به راحتی کمبود انرژی مورد نیاز شرکتهای فولادی تأمین میشود.
سرمایهگذاری فولاد مبارکه برای رفع محدودیت در زیرساختهای کشور
فولاد مبارکه همواره یکی از شرکتهای پیشرو در تولید فولاد در کشور بوده و امروز گروه فولاد در کشور بیش از نیمی از نیاز ورقهای فولاد در کشور را تأمین میکند.
علاوه براین گروه فولاد مبارکه سهم ۱.۵ درصدی از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص داده و باعث ایجاد اشتغال قابل توجهی در سراسر کشور شده است.
علاوه بر این، شرکت فولاد مبارکه در برابر تحریمها استوار چون فولاد ایستاده و علاوه بر تأمین نیازهای داخلی تولیدکنندگان، توانسته است روی پای خود بایستد و ۱۰۰ هزار قطعه و تجهیز را با استفاده از توان داخلی بومیسازی کند.
فولاد مبارکه امروز به عنوان بزرگترین تولیدکننده آهن اسفنجی در جهان به شمار میرود و سهم زیادی را در تولید فولاد در منطقه دارد و به عنوان بزرگترین تولیدکننده فولاد درکشور، خاور میانه و شمال آفریقا به شمار میرود.
به همین خاطر است که این شرکت برای افزایش موفقیتها و تثبیت جایگاه خود در بین ۵۰ فولادساز برتر دنیا و برای رفع محدودیتهایی که گفته شد افزایش سرمایه ۸۰.۸۸ درصدی را در دستور کار خود قرار داد تا در سه سال آینده شاهد فولاد مبارکه متفاوتی نسبت به امروز باشیم.
پروژههایی برای آینده
این افزایش سرمایه برای خرید لکوموتیو، احداث نیروگاه سیکل ترکیب ۹۱۴ مگاوات، مشارکت در افزایش سرمایه شرکتهای سرمایهپذیر و .... استفاده میشود.
این حجم از سرمایهگذاریهای فولاد مبارکه به همراه پروژههای دیگری که در قالب طرح پیشرانان پیشرفت ایران در آینده نزدیک هم موجب شکوفایی اقتصاد کشور و هم به خاطر فعالیت فولاد مبارکه به پهنه ایران، موجب افزایش اشتغال در استانهای مختلف کشور خواهد شد.
البته این شرکت در تلاش است تا با استفاده حداکثری از ظرفیتهای موجود تمام تلاش خود را برای رسیدن به بالاترین ظرفیت تولید فولاد نسبت به سالهای اخیر انجام دهد و با افزایش بهرهوری و تعریف پروژههای بهبود این امر را محقق کند.
در مجموع به نظر میرسد به خاطر سرمایهگذاریهای فولاد مبارکه در سراسر ایران و رفع گرههای موجود در صنعت فولاد و در تولید ورقهای فولادی، کشور به زودی شاهد جهش تولید باشد تا نه در گریدهای تجاری و نه در گریدهای خاص و ویژه، دیگر شاهد واردات نباشیم.
ارسال نظر