• ۲۳ آذر ۱۴۰۱ - ۱۰:۳۴
  • کد خبر: 31265
  • readingTime: ۵ دقیقه
بورس

بورس تهران روز گذشته شاهد ثبت ارقامی دور از انتظار بود. در این روز غلبه انتظارات تورمی بر چرخه عرضه و تقاضای سهام سبب شد تا شاخص کل بورس رشد قابل توجهی داشته باشد.

به گزارش ایراسین به نقل از دنیای اقتصاد، بر این اساس طی روز معاملاتی یادشده سرمایه‌گذاران خرد با ثبت خالص خرید ۲۴۸میلیارد تومانی زمینه صعود نماگر اصلی بورس را فراهم کردند. همین امر سبب شد تا شاخص کل بورس در پایان معاملات روز سه‌شنبه با ثبت رشد ۴۵هزار واحدی به محدوده یک‌میلیون و ۴۵۴هزار واحدی برسد.

ارزش معاملات خرد نیز در این روز ۳۹۵۳ میلیارد تومان بود. بررسی‌ها نشان می‌دهد یکی از دلایل مهم افزایش خوش‌بینی به آینده بازار سهام در این روز رشد، ورود قیمت دلار نیمایی به کانال ۳۰هزار تومان بوده است. این امر می‌تواند با توجه به باقی ماندن فاصله ۲۶درصدی میان قیمت دلار نیمایی و دلار در بازار آزاد افقی روشن را پیش روی بهای سهام دلاری قرار دهد، در عین حال که سطح قیمت اکثر سهم‌ها از منظر بنیادی در کف قرار دارد.

بورس تهران در ادامه سیر صعودی خود و تحت‌تاثیر رشد قیمت دلار در بازار آزاد و همچنین دلار نیمایی تحرکات مثبتی را در چهارمین روز از هفته به‌ثبت رساند، به‌طوری‌که نماگر اصلی بازار سهام در این روز با افزایش بیش از ۴۵‌هزارواحدی تا سطح یک‌میلیون و ۴۵۴ هزار واحد پیش‌روی کرد. نماگر هم‌وزن بازار نیز با حدود ۹۷۴۰ واحد افزایش تا ارتفاع ۴۳۰‌هزار واحد بالا آمد؛ این در حالی است که مجموع ارزش معاملات خرد سهام در روز سه‌شنبه در مقایسه با روز معاملاتی گذشته با افزایش ۲۹‌درصدی، رقم سه‌هزار و ۹۵۳‌میلیاردتومان را به‌ثبت رساند، ضمن اینکه در ادامه بهبود روند تغییر مالکیت در بازار سرمایه حدود ۲۴۸‌میلیاردتومان سرمایه حقیقی در روز یادشده وارد بازار سهام شد که رقم یادشده، بیشترین مقدار جذب نقدینگی از ۱۶ آبان ۱۴۰۱ است. اینطور که به‌نظر می‌رسد چربش انتظارات تورمی به سایر عوامل و رشد قیمت در سایر دارایی‌ها توانسته میل به تقاضا را در بورسی‌ها دو چندان کند.

زور انتظارات تورمی چربید

بورس در روز گذشته درمیان خبرهای خوب و با کمک افزایش قیمت دلار بازار آزاد و دلار نیمایی روند معاملاتی پررونقی را رقم زد؛ این در حالی است که شکاف قیمتی میان دو نوع اسکناس مذکور با ۵‌درصد افزایش نسبت به هفته گذشته به سطح ۵/ ۲۶‌درصد رسیده است. در چنین شرایطی خریداران شجاعانه خرید می‌کردند و فروشنده‌ها نیز در فروش سهم خود مردد شده بودند، اما به‌طور کلی روند معاملات بازار و سهامداران همچنان بین عوامل و ابهامات مختلف احاطه‌شده و تصمیم‌گیری برای آنها سخت و دشوار شده‌است، با این‌حال به‌نظر می‌رسد که این ابهامات سبب‌شده تا با افزایش قیمت دلار نیمایی به محدوده ۳۰‌هزارتومان و تحولات روی‌داده در بازار آزاد ارز در کنار رکوردشکنی‌های پی‌درپی در بازار سکه سرمایه‌گذاران به چیدن سفارش‌های خرید و ایجاد صف‌های خرید سنگین اقدام کنند. بررسی‌ها نشان می‌دهد که افزایش تقاضا در نمادهای شاخص‌ساز بازار به حدی بوده که در روز گذشته توانسته به صف خریدشدن آنها در محدوده قیمتی ۷‌درصد منتهی شود.

همان‌طور که طی گزارش‌های قبلی بارها اشاره شده؛ این ابهامات درخصوص وضعیت بازارهای جهانی، بودجه، نرخ دلار آزاد و نیما، همگی در ترغیب و تردید سهامداران نسبت به بازار سرمایه اثرگذار هستند. البته طی چند روز گذشته جریان نرخ ارز و رشد آن کمی سایه تردید در بازار را کمرنگ‌تر کرده و موجبات توجه بیشتر به سمت بازار و افزایش حجم معاملات را فراهم کرده‌است.

طی هفته‌های گذشته به جهت کنترل بازارها به‌ویژه بازار دلار و همچنین کنترل تورم جلسات پی‌درپی درخصوص تغییر میزان نرخ بهره برگزار شد. اختلاف‌نظرهای بسیاری در این‌خصوص میان کارشناسان وجود دارد، به‌طوری‌که اغلب کارشناسان بر این باورند که برای نهیب‌زدن به بازارها و کنترل تورم، افزایش نرخ بهره و کاهش اختلاف بین تورم و نرخ سود اسمی، امری لازم و ضروری است اما در مقابل بسیاری معتقدند چنین تصمیمی ضدتولید، ضداشتغال و در نهایت منجر به کاهش تورم نشده و رکود را دامن می‌زند. هرچند اختلاف جدی میان آنچه امروز در آمریکا درخصوص نوسان‌های نرخ بهره بحث می‌شود با آنچه در ایران اتفاق می‌افتد، هست اما به‌نظر می‌رسد طی این جلسات احتمال افزایش نرخ سود کمرنگ شده‌است.

بورس سه‌شنبه از دریچه آمار

بازار سهام طی روز گذشته توانست جهش چشم‌گیری را از خود به‌ثبت برساند، به‌طوری‌که بورس تهران در جریان معاملات سه‌شنبه در مدار صعودی باقی‌ماند و با ثبت افزایش ۲/ ۳‌درصدی، بیشترین مقدار رشد روزانه از ۱۶ آبان ۱۴۰۱ را به‌ثبت رساند. علاوه‌بر این میزان افزایش شاخص‌کل در این روز سومین رشد روزانه بیش از ۳‌درصد نماگر یادشده از ابتدای سال‌جاری تاکنون بوده‌است.

بر این اساس نماگر اصلی بورس تهران با قرارگرفتن در سطح یک‌میلیون ۴۵۴‌هزار و ۴۸۸ واحد، به بیشترین سطح از ۵ شهریور ۱۴۰۱ رسید. نماگر هم‌وزن بازار نیز با رشد ۳/ ۲‌درصدی معادل ۹‌هزار و ۷۳۹ واحد افزایش یافت که بیشترین میزان رشد روزانه نماگر یادشده از ۱۴ آبان سال‌جاری است. این نماگر نیز با ثبت چنین رشدی در بیشترین سطح از ۷ خرداد ۱۴۰۱ قرار گرفته‌است. علاوه‌بر این، ارزش معاملات خرد سهام (سهام + حق‌تقدم) در روز سه‌شنبه برای دومین روز متوالی در سطحی بالاتر از سه‌هزار میلیاردتومان باقی‌ماند و رقم ۳‌هزار و ۹۵۳‌میلیاردتومان را ثبت کرد که این رقم بیشترین میزان متغیر یادشده طی ۲۶ روز گذشته بوده‌است؛ این در حالی است که مجموع ارزش معاملات خرد سهام از ابتدای آذر ماه تاکنون به‌طور میانگین رقم دوهزار و ۳۱۳‌میلیاردتومان را به‌ثبت رساند که کمترین مقدار مربوط به دوازدهمین روز معاملاتی آذر ماه بود که ارزش معاملات خرد سهام در سطح‌ هزار و ۸۱۹‌میلیاردتومان قرار گرفت، با این‌حال انتظار می‌رود با گذر زمان سایه ریسک‌هایی نظیر نرخ دلار نیما، بودجه و نرخ بهره در بازار سرمایه به مرور کمرنگ‌تر شده و جریان پول با حساسیت و افزایش ایجادشده در نرخ ارز روند بهتری برای شوک به بازار بگیرد.

ضمن اینکه از ابتدای ماه تاکنون حدود ۶۹۸‌میلیاردتومان پول از بازار سهام خارج شد. همچنین میانگین خالص تغییر مالکیت روزانه سهامداران در مدت زمان یادشده ‌برابر با ۴۴‌میلیاردتومان به ضرر سهامداران خرد بوده‌است، اما در جریان دادوستدهای روز گذشته حدود ۲۴۸‌میلیاردتومان پول وارد بازار شد که بیشترین مقدار جذب نقدینگی از ۱۶ آبان ۱۴۰۱ بوده‌است. این موضوع به این معنا است که بازار سهام پس از ۲۶ روز متوالی روز گذشته جان تازه‌ای گرفت و با ورود سرمایه سهامداران خرد همراه شد. دلیل آن می‌تواند ناشی از موج جدید خوش‌بینی باشد که تحت‌تاثیر افزایش نرخ دلار درمیان سرمایه‌گذاران بورسی شکل‌گرفته و فعالان بازار سهام را به سرمایه‌گذاری در این بازار ترغیب کرده‌است.

به‌طوری که خالص تغییر مالکیت صنایع بورسی در بیست و دومین روز از آذر ماه نشان می‌دهد که گروه «فلزات اساسی‌» با بیش از ۱۰۸‌میلیاردتومان، «کانه‌های فلزی‌» با ۵۶‌میلیاردتومان، «محصولات شیمیایی‌» نیز با حدود ۴۲‌میلیاردتومان جذب سرمایه، بیشترین ورود پول حقیقی را به‌ثبت رساند.

در نقطه مقابل بیشترین خروج پول مربوط به صنعت «سیمان‌» با حدود ۱۳‌میلیاردتومان خروج سرمایه بود، پس از آن گروه «ماشین‌آلات و تجهیزات‌» با بیش از ۱۱‌میلیاردتومان خروج پول حقیقی مواجه بودند. به تفکیک نمادهای معاملاتی نیز در جریان دادوستدهای روز گذشته «فولاد» با بیش از ۶۰‌میلیاردتومان جذب پول حقیقی توانست در رتبه نخست ورود پول از سوی سرمایه‌گذاران خرد قرار بگیرد. در ادامه «کگل‌» حدود ۵۰‌میلیاردتومان و «فملی‌» در حوالی ۲۸‌میلیاردتومان در رتبه‌های دوم و سوم این فهرست قرارگرفتند، در مقابل بیشترین خروج پول سهامدار خرد به‌نماد معاملاتی «نوری‌» با بیش از ۱۶‌میلیاردتومان خروج نقدینگی اختصاص یافت. ‌نماد «شپنا» با خروج تقریبا ۱۱‌میلیاردتومان و «غکورش‌» با ۷‌میلیاردتومان در ادامه فهرست خروج پول سرمایه‌گذاران خرد جای‌گرفتند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
7 + 5 =