به گزارش ایراسین به نقل از دنیای اقتصاد، با وجود عملکرد مثبت، تولید صنعتی جهان با چالشهای فزایندهای همچون تورم بالا و شوک قیمت انرژی، اختلالات مداوم در عرضه موادخام و کالاهای واسطهای، کاهش رشد اقتصاد جهانی، تضعیف اعتماد و افزایش عدمقطعیت، مواجه بوده است. این امر میتواند موجب کاهش سرعت رشد تولید در بسیاری از اقتصادهای جهان، بهویژه در اروپا، شود.
براساس تازهترین گزارش یونیدو از تولید صنعتی جهان در سهماهه سوم ۲۰۲۲، تولید صنعتی جهان بعد از رشد ۰/ ۳درصدی در سهماهه دوم، به نرخ رشد سالانه ۶/ ۳درصدی رسیده است. پس از فروپاشی تولید به دنبال همهگیری کرونا در ۲۰۲۰ و بهبود متعاقب تولید در ۲۰۲۱، تولید جهانی در ۲۰۲۲ با سرعتی متعادل و در عین حال در شرایطی ناپایدار در حال رشد است.
در سهماهه سوم ۲۰۲۲، تولید صنعتی در آمریکای لاتین و دریای کارائیب رشد ۹/ ۴درصدی را به ثبت رسانده است که میتواند مربوط به عملکرد خوب کشورهای مکزیک و آرژانتین در بخش تولید صنعتی باشد که بهترتیب رشد ۲/ ۷درصدی و ۸/ ۵درصدی را در این دوره ثبت کردهاند. تولید صنعتی در آسیا و اقیانوسیه به رشد ۴/ ۴درصدی دست یافته است. رشد تولید صنعتی در این منطقه در درجه اول به دلیل افزایش فعالیتهای تولیدی در چین است که تولید صنعتی در آن ۵/ ۴درصد افزایش یافته است. این درحالی است که چین در سهماهه دوم ۲۰۲۲ رشد ضعیف ۷/ ۲درصدی را به ثبت رسانده بود. در ژاپن، عملکرد تولید صنعتی در سهماهه سوم بهبود یافته و به ۰/ ۴درصد رسیده است.
براساس این گزارش، در سهماهه سوم ۲۰۲۲، رشد قابلتوجهی در تولید صنعتی عربستانسعودی مشاهده شده؛ به طوری که تولید صنعتی این کشور در این دوره رشد بیش از ۲۵درصدی را به ثبت رسانده است. الگوی رشد قوی که برای این کشور در سهماهه دوم مشاهده شده بود، در سهماهه سوم هم ادامه یافته است.
هدف استراتژی صنعتی جدید عربستان تبدیل این کشور به تولیدکننده صنعتی برجسته در مقیاس جهانی است.
تولیدات صنعتی در آمریکایشمالی با سرعت متعادل ۵/ ۳درصدی به رشد خود ادامه داده که نشاندهنده کاهش جزئی تولید صنعتی ایالاتمتحده آمریکا (رشد ۴/ ۳درصدی) بوده است. در همین زمان، به دلیل جنگ در اوکراین، تولید صنعتی در اروپا رشد ۷/ ۱درصدی را تجربه کرده است. تولید صنعتی انگلستان برای چند فصل متوالی کاهش یافته است. آخرین دادهها حاکی از کاهش شدید ۷/ ۵درصدی تولید صنعتی است که یکی از شدیدترین رکودها از زمان وقوع بحران مالی در جهان به حساب میآید.
از سوی دیگر، تولید صنعتی برای برخی از تولیدکنندگان برجسته اروپایی در محدوده مثبت باقی مانده است. آلمان رشد ۰/ ۲درصدی، فرانسه رشد ۷/ ۲درصدی، اسپانیا رشد ۰/ ۳درصدی و سوئیس رشد ۵/ ۶درصدی را گزارش کرده است. با اینحال، با توجه به نزدیکشدن زمستان، اختلالات مداوم در زنجیره تامین، قیمتهای بیسابقه انرژی و احتمال خاموشیهای محلی، افزایش تولید صنعتی در این کشورها میتواند در آینده با خطر مواجه شود. همچنین دادههای به دست آمده از آفریقا نرخ رشد ۴/ ۰درصدی این منطقه را نشان میدهد که این رقم بیانگر کمترین رشد در مناطق وسیعی از جهان است.
افزایش تولید صنعتی اقتصادهای این منطقه ترکیبی بوده است؛ آفریقای جنوبی ۰/ ۳درصد رشد کرده، تولید ساحلعاج راکد باقی مانده و نیجریه کاهش تولید ۹/ ۰درصدی را تجربه کرده است. براساس این گزارش، اقتصادهای صنعتی که ۹۰درصد تولید صنعتی جهان مربوط به آنهاست، توانستهاند در سهماهه سوم ۲۰۲۲ به رشد ۶/ ۳درصدی سالانه دست پیدا کنند؛ این درحالی است که رشد سالانه آنها در سهماهه دوم امسال ۵/ ۲درصد بوده است. این بازگشت رشد تا حد زیادی به دنبال بازیابی تولید در چین اتفاق افتاده که همانطور که قبلا اشاره شد در سهماهه سوم رشد ۵/ ۴درصدی را تجربه کرده است.
اقتصادهای صنعتی با درآمد متوسط توانستهاند به رشد ۹/ ۳درصدی برسند که عمدتا به علت پایین بودن پایه سال قبل اتفاق افتاده است. تولید صنعتی در اقتصادهای با درآمد بالا نیز در این دوره رشد ۸/ ۲درصدی را تجربه کردند. تولیدات صنعتی در اسرائیل و بلغارستان با سرعت حدود ۱۴درصد به رشد خود ادامه دادهاند. پس از آن نیز مالزی با رشد ۴/ ۱۳درصدی قرار دارد. مالت نیز دورههای رشد منفی را با رشد ۵/ ۱۱درصدی پشت سر گذاشته است. در لهستان نیز تولید با رشد دورقمی ادامه یافته است. با این حال، سریلانکا، بریتانیا و استونی با کاهش بیش از ۵درصدی تولید مواجه بودهاند.
گروه اقتصادهای صنعتی با درآمد متوسط غیر از چین، در این دوره به افزایش تولید حدود ۴درصدی دست یافتهاند که به رشد قوی تولید در مناطق جنوبشرقی آسیا (رشد ۴/ ۱۳درصدی مالزی، رشد ۹/ ۷درصدی تایلند و رشد ۸/ ۴درصدی اندونزی) مرتبط است. یافتههای یونیدو نشان میدهد که سایر اقتصادهای درحال صنعتیشدن، سهم کمتری از تولید صنعتی جهان را در این دوره به خود اختصاص دادهاند. کشورهای این گروه ناهمگن هستند، اما همگی به طور قابلتوجهی از بخش صنعتی قویتر و تغییر به سمت صنایع با بهرهوری و شدت فناوری بالاتر سود میبرند. این گروه از کشورها در مجموع رشد ۹/ ۴درصدی را در این دوره تجربه کردهاند که بالاتر از گروه اقتصادهای صنعتی است.
گروه دیگری تحت عنوان گروه اقتصادهای صنعتی نوظهور نیز از اقتصادهای با درآمد کم و متوسط تشکیل شده است که بخشهای تولیدی آنها در سالهای اخیر پویایی قابلتوجهی را از خود نشان دادهاند. این گروه از اقتصادها توانستهاند از میانگین جهانی پیشی بگیرند و در سهماهه سوم ۲۰۲۲ به رشد ۷/ ۴درصدی دست یابند. عملکرد ویتنام در میان کشورهای این گروه قابلتوجه بوده است؛ به طوری که توانسته است در این دوره به رشد سالانه بیش از ۲۸درصدی دست پیدا کند که بسیار فراتر از میانگین رشد تولید اقتصادهای صنعتی نوظهور است.
بررسی بخشهای صنعتی که براساس پیشرفت فناوری گروهبندی شدهاند همچنین نشان میدهد که صنایع با شدت فناوری متوسط بالا و بالا عملکرد بهتری نسبت به سایر بخشهای صنعتی داشتهاند و نرخ رشد سالانه ۹/ ۵درصدی را در سهماهه سوم به ثبت رساندهاند؛ در حالی که صنایع با فناوری پایین یکدرصد و صنایع با فناوری متوسط پایین تنها ۵/ ۰درصد رشد داشتهاند.
نرخ رشد صنایع با فناوری متوسط بالا و با فناوری بالا در نتیجه بهبود در بخش خودرو و ادامه تولید قوی کامپیوترها، محصولات الکتریکی، نوری و تجهیزات الکتریکی، اتفاق افتاده است.
با این حال، تولید داروهای مهم در این مدت با کاهش مواجه بوده است. ساخت وسایل نقلیهموتوری با بالاترین عملکرد سالانه بهعنوان بهترین بخش صنعتی ظاهر شده؛ به طوریکه با ۱۵درصد رشد سالانه روند بهبود خود را ادامه داده است. تولیدکنندگان اصلی خودرو عملکرد چشمگیری در سهماهه سوم ۲۰۲۲ داشتهاند؛ بهطوری بسیاری از آنها نرخ رشد دورقمی را ثبت کردهاند.
ارسال نظر