صنعت پتروشیمی

در حال حاضر حدود ۵۰ درصد از ظرفیت پتروشیمی ایران به دلیل کمبود خوراک خالی است و از همین رو شرکت‌ها و هلدینگ‌های پتروشیمی به دنبال سرمایه‌گذاری در توسعه میادین نفت و گاز برای تکمیل زنجیره ارزش و تامین پایدار خوراک خود هستند.

به گزارش ایراسین به نقل از ایرنا، صنعت پتروشیمی، بالاترین ارزش افزوده را در بین بخش‌های مختلف صنعت نفت به دنبال دارد. این صنعت از آنجا که در پایین‌ترین حلقه زنجیره ارزش صنعت نفت است، می‌تواند درآمدهای بالایی را برای کشور به همراه داشته باشد.

از سوی دیگر تحریم‌های اقتصادی که مشکلاتی را برای صادرات نفت ایجاد کرده تاثیر محدودتری در صنعت پتروشیمی داشته و از همین رو ارزهای صادراتی پتروشیمی توانسته بخش بزرگی از نیاز واردکنندگان را در سامانه نیما تامین کند.

با این حال، صنعت پتروشیمی به‌شدت وابسته به گاز است و بطور متوسط روزانه بیش از ۸۰ میلیون مترمکعب گاز به شکل سوخت و خوراک در پتروشیمی‌ها صرف می‌شود که سهم بیش از ۱۳ درصدی از گاز مصرفی دارد.

اما ایران با وجود اینکه سومین تولیدکننده بزرگ و دومین دارنده ذخایر گازی جهان است به شدت با کمبود مواجه است. از این رو زمستان‌ها که مصرف بخش خانگی افزایش می‌یابد، گازرسانی به صنایع از جمله پتروشیمی‌ها کم می‌شود.

همین کمبود گاز یا همان خوراک موجب شده حدود نیمی از ظرفیت ۹۰ میلیون تنی این صنعت خالی بماند و سالانه تنها ۴۷ میلیون تن به پتروشیمی‌ها خوراک برسد.

عدم النفع بالایی که از محدودیت خوراک پتروشیمی‌ها برای این صنعت ایجاد می‌شود باعث شده تا متولیان پتروشیمی کشور به دنبال توسعه میدان‌ها نفت و گاز با هدف تامین پایدار خوراک و تکمیل زنجیره ارزش باشند.

با این اقدام علاوه بر آنکه ظرفیت تولید نفت و گاز در کشور افزایش پیدا می‌کند، ماده خام تولیدی نیز به‌جای خام فروشی، به زنجیره ارزش وارد می‌شود و با ایجاد درآمد برای کشور، به اشتغال‌زایی نیز کمک می‌کند.

حسن نشان زاده، معاون برنامه‌ریزی و توسعه کسب‌وکار گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس با بیان اینکه یکی از دلایل ظرفیت خالی صنعت پتروشیمی، عدم تامین و کمبود خوراک است، گفت: بیش از ۵۰ درصد از کاهش تولید پتروشیمی ناشی از کمبود خوراک است و در این زمینه پیشنهادهای مختلفی به مجموعه نفت داده شده است.

وی با اشاره به بهره‌برداری از شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس در سال‌های گذشته افزود: در شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس بیش از یک میلیارد دلار پروژه جمع‌آوری گازهای فلر را داریم که می‌تواند علاوه بر اینکه ظرفیت خالی بیدبلند را تامین کند نسبت به تکمیل ظرفیت پروژه الفین و بخشی از ظرفیت خالی پتروشیمی بندر امام نیز موثر باشد.

نشان زاده ادامه داد: علاوه بر این پیشنهاد بهره‌برداری و نگهداشت ان جی ال های موجود در مناطق نفتخیز جنوب را مطرح کردیم و در آخرین جلسه قرار شد یکی از ان جی ال ها را به صورت آزمایشی برای عملیات تعمیر و نگهداری به ما محول کنند تا پایداری، بهینه سازی و چابکی لازم را به وجود آوریم و نسبت به تامین خوراک پتروشیمی‌های بندر امام، بوعلی و خود بید بلند اقدام کنیم.

وی با اشاره به اینکه مورد دیگر در راستای پایداری خوراک پتروشیمی و افزایش خوراک در چاه‌های میدان تنگه بیجار و سایر مناطق که منتظر دریافت مجوز هستیم سرمایه‌گذاری کنیم، گفت: با جمع‌آوری گازها و انتقال به پالایشگاه علاوه بر پر کردن ظرفیت پالایشگاه، تامین خوراک پتروشیمی را نیز داشته باشیم.

معاون برنامه‌ریزی و توسعه کسب‌وکار گروه صنایع پتروشیمی خلیج فارس تاکید کرد: در پالایشگاه گاز یادآوران پیشنهادی به شرکت نفت اروندان دادیم و موافقت شد تا در راستای افزایش خوراک پالایشگاه گاز یادآوران از میادین سپهر و جفیر که پایان امسال به بهره‌برداری می‌رسد، ۲ خط احداث شود تا روزانه ۱۰۰ میلیون فوت مکعب خوراک را به پالایشگاه گاز یادآران برسانیم.

وی با بیان اینکه سرمایه‌گذاری در توسعه میادین نفت و گاز در راستای تامین پایدار خوراک و تکمیل زنجیره ارزش، افزود: پیشنهاداتی دادیم تا در میادین نفتی و گازی در نقاط مختلف کشور بتوانیم سرمایه‌گذاری کنیم و پایداری خوراک و ظرفیت بلااستفاده ۵۰ درصد ظرفیت نصب شده را جبران کنیم.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
3 + 0 =