به گزارش خبرنگار ایراسین، عصر پنجشنبه شاخص بهای مصرف کننده ماه سپتامبر در آمریکا منتشر شد و برخلاف تمام پیشبینیها نه تنها تورم کاهش پیدا نکرد بلکه تورم ماهانه افزایشی شد. پیشبینی میشد شاخص بهای مصرفکننده هسته از ۳.۳ درصد به ۳.۲ درصد کاهش پیدا کند ولی در عدد ۳.۳ درصد ثابت ماند. شاخص بهای مصرف کننده ماهانه نیز برخلاف انتظارات ۰.۱ درصد افزایش یافت. ضمن اینکه شاخص مدعیان بیکاری آمریکا با ثبت یک جهش از ۲۲۵ هزار به ۲۵۸ هزار رسید. پیشبینی میشد این شاخص در هفته گذشته به سطح ۲۳۱ هزار واحد برسد ولی جهش چشمگیری به ثبت رساند.
فدرال رزرو ماه گذشته برای نخستین بار در طول ۳ سال اخیر نرخ بهره را ۲ واحد کاهش داد، زیرا شاخص مدیران خرید از آغاز چرخه رکود در بخشهای داخلی خبر میداد. فدرال رزرو با هدف جلوگیری از رکود نرخ بهره را کاهش داد ولی کمتر از ۱ ماه بعد تورم و تعداد بیکاران به طور همزمان افزایش پیدا کردند. با این حال تحلیلگران بلومبرگ عقیده دارند فدرال رزرو در ماه نوامبر نیز نرخ بهره را کاهش میدهد.
در این شرایط شاخص وارن بافت (ویلشایر ۵۰۰۰ بi تولید ناخالص داخلی) به ۱۹۷ درصد یعنی بالاترین سطح در طول تاریخ رسید. این شاخص اکنون در سطح بالاتری نسبت به حبابداتکام و بحران اقتصادی سال ۲۰۰۷ قرار دارد و احتمال ریزش آن بیشتر از هر زمان دیگری است.
اقتصادهای بزرگ جهان طی سالهای گذشته با سیاستهای انقباضی در تلاش برای کنترل تورم بودند ولی جدیدترین دادهها از افزایش دوباره تورم خبر میدهد. دادهها نشان میدهد نقدینگی در جهان افزایش یافته است و افزایش نقدینگی بستر را برای افزایش نرخ تورم فراهم میکند. به طور کلی نقدینگی جهان در یک چرخه بلندمدت قرار دارد و اکنون فاز صعودی جدیدی را آغاز کرده است.
مقایسه روند نقدینگی جهان با تورم اقتصادهای توسعه یافته نشان میدهد با هر بار افزایش نقدینگی، تورم نیز افزایش یافته است. در بازههای مورد بررسی تورم یک سال پس از افزایش نقدینگی صعودی میشود و در مقابل با کاهش نقدینگی نیز تورم خیلی سریع نزولی خواهد شد. اکنون نقدینگی در اقتصاد جهان به بالاترین سطح تاریخی یعنی ۱۰۷ تریلیون دلار نزدیک میشود.
افزایش سطح نقدینگی در جهان با افزایش دوباره نرخ تورم در آمریکا همراه شد. اگرچه در اقتصاد چین بسیاری از بخشهای داخلی به دلیل نبود نقدینگی در رکود قرار دارند. غولهای چینی مانند اورگراند طی دو سال گذشته اعلام ورشکستگی کردهاند و اقدامات دولت خلق چین نیز تا کنون موفق به کنترل رکود نشدهاست. فدرال رزرو نیز با هدف جلوگیری از رکود روند کاهش نرخ بهره را آغاز کرد ولی اکنون باید چالشهای جدیدتری مانند رشد نقدینگی، افزایش تورم و تعداد بیکاران دست و پنجه نرم کند.
ارسال نظر