به گزارش خبرنگار ایراسین، قیمت گندم در بازارهای جهانی طی ۱ سال اخیر نزدیک به ۱۶ درصد کاهش پیدا کرد و در آخرین روز معاملاتی هفته جاری به ۵۳۵ دلار به ازای هر تن رسید. جدیدترین گزارشها نشان میدهد احتمال کاهش بیشتر قیمت گندم در سال ۲۰۲۵ وجود دارد. قیمت گندم از ماه می سال ۲۰۲۲ تا کنون ۵۱ درصد کاهش یافته است ولی با افزایش تولید سطح برداشت گندم در سال زراعی ۲۰۲۴- ۲۰۲۵ به رکود کمسابقهای رسید و تخمین زده میشود قیمت گندم برای سال پیشرو به روند نزولی خود ادامه دهد.
قیمت بسیاری از مواد غذایی اساسی در جهان همراه با قیمت گندم نزولی شدند. قیمت سویا در طول ۱ سال گذشته ۲۶ درصد کاهش یافت، قیمت برنج ۲۰ درصد افت کرد و قیمت ذرت کاهش ۶.۶ درصدی را به ثبت رساند. قیمت این مواد غذایی نسبت به سال ۲۰۲۲ افت چشمگیری را به ثبت رساندهاند. اگرچه افزایش شدید قیمت کاکائو و قهوه در طول سال گذشته بازار مواد غذایی را به التهاب کشاند ولی قیمت گندم، سویا، برنج و ذرت با افزایش تولید، رو به کاهش است و بررسیها نشان میدهد این روند قیمتی در سال ۲۰۲۵ نیز ادامه داشته باشد. این موضوع خبر بدی برای بسیاری از تولیدکنندگان مواد غذایی در جهان است.
آمریکا، برزیل، هند و آلمان بزرگترین صادرکنندگان غذا در جهان هستند. در برزیل تغییر الگوی آب و هوایی و کاهش بارندگیها تولید محصولات بسیاری مانند قهوه عربیکا را کاهش داد. آنها در سال زراعی ۲۰۲۴-۲۰۲۴ گندم و سایر مواد غذایی اساسی را با قیمت کمتری صادر کردند. در ایران قیمت خرید تضمینی گندم برای سال زراعی پیشرو با افزایش همراه بود.
عطاالله هاشمی، رئیس بنیاد ملی گندم کاران ایران دراینباره به خبرنگار ایراسین گفت: شورای قیمتگذاری قیمت پیشنهادی خرید تضمینی گندم برای سال آینده ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان به ازای هر کیلوگرم اعلام کرد ولی ما به دنبال دریافت جایزه هستیم، دولت هر ساله برای گندمکارانی که تولیدات خود را به صورت کامل به بخش دولتی میفروشند، جایزهای در نظر میگیرد. جایزه گندمکاران داخلی در سال گذشته بین هزار تا ۲ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم بود.
با این حساب اگر قیمت خرید تضمینی گندم با ۲ هزار تومان جایزه به کیلویی ۲۲ هزار و ۵۰۰ تومان برسد، قیمت هر تن گندم ۲۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است و حتی با در نظر گرفتن دلار ۶۰ هزار تومانی نیز کمتر از نرخ جهانی است. از طرفی رئیس بنیاد ملی گندم کاران ایران پیشبینی کرد ایران در سال زراعی پیشرو نیز نیازی به واردات گندم نداشته باشد و برای این کالای اساسی به خودکفایی برسد. اگرچه در سایر مواد غذایی مانند ذرت و سویا باید واردات صورت بگیرد. انتظار میرود با کاهش قیمتهای جهانی واردات این موادغذایی در سال زراعی پیشرو با قیمت کمتری انجام شود.
ارسال نظر