به گزارش خبرنگار ایراسین، گزارشها از کاهش تقاضا برای بسیاری از فلزات پایه و سنگ آهن در نخستین هفته کاری سال ۲۰۲۵ خبر میدهد. قیمت سنگآهن با کاهش ۳ درصدی به محدوده ۹۷ دلار در هر تن کاهش یافت، قیمت فلز روی با افت ۳ درصدی به ایستگاه ۲۸۴۴ دلاری در هر تن رسید و قیمت سرب تا ۱۹۰۰ دلار به ازای هر تن ریخت. در بازار محصولات فولادی نیز قیمت بسیاری از اقلام بر مدار کاهش قرار داشت. به بیان تحلیلگران ضعف تقاضا و چشمانداز منفی به تقویت تقاضا در کوتاه مدت از عمدهترین دلایل کاهش قیمتهاست.
دولت چین برخلاف انتظارات هنوز از بستههای جدید حمایتی برای سال ۲۰۲۵ رونمایی نکرده است و احتمال افزایش تسهیلات هر هفته ضعیفتر میشود از طرفی آخرین دادهها نشان میدهد قیمت املاک نوساز و کارکرده در چین برای چندمین ماه متوالی کاهش پیدا کرده است. بازار املاک چین در طول ۳ سال ۱۸ تریلیون دلار ضرر کرد، این عدد از زیان آمریکا در طول بحران مالی جهانی بیشتر بود و روند زیاندهی شرکتهای چینی در بخش املاک همچنان ادامه دارد.
کاهش قیمت مسکن در چین و افت فروش املاک نوساز منجر به توقف پروژههای ساخت و ساز و به دنبال آن کاهش مصرف محصولات فولادی، فلزات پایه و سنگآهن شد. تولیدکنندگان چینی نیز با هدف تأمین نقدینگی زیر فروشی بسیاری از محصولات خود را آغاز کردند و این مسئله با افت قیمت محصولات مختلفی در بازار کامودیتیها همراه بود. فستمارکت در گزارشی نوشت زیرفروشی محصولات فولادی چین در بازارهای آسیایی باعث افت قیمت شدید بعضی از محصولات ایران مانند شمش فولادی شد و پیشبینی میشود این مسئله در ماههای آینده نیز ادامه داشته باشد.
مازاد عرضه و کاهش تقاضا در بسیاری از محصولات مانند سنگآهن و فلزات پایه منجر به کاهش قیمتها شد با این حال انتظار میرود مازاد عرضه در بعضی از فلزات پایه مانند لیتیوم و مس در اواسط سال میلادی متوقف شود. قیمت لیتیوم کربنات در طول ۲ سال گذشته نزدیک به ۹۰ درصد کاهش یافت. دادهها نشان میدهد مازاد عرضه سنگین و افت تقاضا به خصوص پس از سیاستهای مالیاتی جدید چین قیمتی لیتیوم را ریزشی کرد. بر اساس آمارها فعالان بازار لیتیوم همچنان در سال ۲۰۲۵ و ۲۰۲۶ نیز باید با مازاد عرضه دست و پنجه نرم کنند ولی شدت کمتری نسبت به دو سال قبل دارد.
بلومبرگ در گزارشی مدعیشد بازار کامودیتیها در انتظار بستههای محرک تقاضا در بخش املاک چین است ولی دولت چین برای جنگ تجاری احتمالی در دوران رئیس جمهور جدید آمریکا آماده میشود، در نتیجه شاید در کوتاه مدت خبری از ارائه بستههای حمایتی نباشد. چین بزرگترین واردکننده کامودیتیها در جهان واردات بسیاری از محصولات را کاهش داد و اکنون با مازاد تجاری عظیمی مواجه است.
مازاد تجاری چین نسبت به دوره اول ترامپ بیش از ۶۰ درصد افزایش یافتهاست و سیاستهای احتمالی هر دو طرف شرایط برای بازار کامودیتیها را پیچیدهتر میکند. برخی از تحلیل گران مدعیاند با سیاستهای اقتصادی مورد نظر ترامپ تقاضا در بازار کامودیتیها تقویت میشود با این حال مؤسسات مالی در گزارشهای سالانه خود از چشمانداز منفی نسبت به قیمت بسیاری از کامودیتیها در سال ۲۰۲۵ خبر دادند.
ارسال نظر