به گزارش خبرنگار ایراسین، قیمت زغالسنگ در طول ۱۴ هفته اخیر با کاهش ۲۵ درصدی از ۱۵۳ دلار به ازای هر تن به ۱۱۵ دلار رسید. این سنگینترین ریزش قیمت زغالسنگ پس از سقوط قیمتها در سال ۲۰۲۳ بود. افزایش تقاضا برای تولید برق از طریق زغالسنگ با افزایش شدید قیمت این کامودیتی در سال ۲۰۲۲ همراه بود. قیمت هر تن زغالسنگ از کانال کمتر از ۱۰۰ دلار تا بیش از ۴۵۰ دلار افزایش یافت ولی از نیمه دوم سال ۲۰۲۲ عرضه زغالسنگ در بسیاری از کشورهای جهان افزایش یافت و به دنبال آن قیمت زغالسنگ به سطح ۱۰۰ دلار سقوط کرد.
زغالسنگ در ۱ ماه گذشته نیز نزولی بود و اکنون به ایستگاه مهم قیمتی ۱۱۵ دلار در هر تن رسید. قیمت زغالسنگ تنها در ۱ ماه گذشته بیش از ۱۳ درصد کاهش یافت و در نخستین هفته کاری سال ۲۰۲۵ نیز با افت ۷ درصدی به روند نزولی خود ادامه داد. دادهها نشان میدهد عرضه زغالسنگ همچنان روند صعودی دارد. برای مثال تولید زغالسنگ در چین طی سال ۲۰۲۴ به بالاترین رقم در طول تاریخ رسید. در کشور اندونزی نیز تولید زغالسنگ در سال ۲۰۲۴ به ۸۳۱ میلیون تن رسید. این مقدار ۱۷ درصد بالاتر از هدفگذاری دولت اندونزی بود.
مصرف کنندگان بزرگ زغالسنگ با هدف کاهش قیمتها در بازار تولید یا واردات این کامودیتی را در سال ۲۰۲۴ افزایش دادند و این روند در سال ۲۰۲۵ نیز ادامه دارد. مؤسسات مالی چشمانداز مثبتی به رشد قیمت زغالسنگ برای سال ۲۰۲۵ ندارند ولی پیشبینی میشود روند صعودی زغالسنگ برای سالهای آینده نیز ادامه دار باشد. آژانس بینالمللی انرژی در جدیدترین گزارش خود برآورد کرد مصرف زغالسنگ در سال ۲۰۲۷ با رشد ۱ درصدی نسبت به ۲۰۲۴ به ۸.۹ میلیارد تن میرسد.
رویترز در اواسط سال ۲۰۲۴ با انتشار گزارشی مدعی شد در انگلستان بهرهبرداری از زغال با هدف تولید برق افزایش یافته است با این حال جدیدترین دادهها نشان میدهد بزرگترین مصرفکنندگان زغالسنگ در تلاش برای تأمین برق مورد نیاز خود از روشهای دیگر هستند. چین از احداث بزرگترین سد برق آبی دنیا در منطقه تبت با هزینه ۱۳۰ میلیارد دلاری خبر داد. این سد ۳ برابر بزرگتر از بزرگترین سد جهان است. سلولهای خورشیدی نیز از دیگر جایگزینهای زغالسنگ هستند.
قیمت پلی سیلیکون ماده پرکاربرد در ساخت پنلهای خورشیدی به دلیل مازاد عرضه در طول ۲ سال اخیر ۹۰ درصد کاهش یافته است ولی تقاضا برای پنلهای خورشیدی در سالهای ۲۰۲۳ و ۲۰۲۴ به ترتیب ۷۶ و ۳۴ درصد افزایش یافته است. انتظار میرود تقاضا برای پنلهای خورشیدی در سال ۲۰۲۵ نیز دست کم ۸ درصد افزایش پیدا کند.
کشورهای مختلف جهان با روشهای متفاوتی در حال افزایش ظرفیت تولید برق هستند، از طرفی دادهها نشان میدهد تولیدکنندگان برق به خصوص در آمریکا و چین منابع بزرگی از زغالسنگ خریدهاند. برخی از منابع دارایی زغالسنگ تولیدکنندگان برق را چند برابر بیشتر از نیاز آنها در کوتاهمدت برآورد میکنند به همین دلیل با افت تقاضای جدید در بازار زغالسنگ، قیمتها در هفتههای اخیر نزولی بود و انتظار میرود همچنان بر مدار کاهش قرار داشته باشد.
ارسال نظر