به گزارش خبرنگار ایراسین، از آنجایی که استان اصفهان متحمل بار زیادی از صنایع در مقایسه با سایر نقاط کشور بوده و این موضوع در کنار تغییرات اقلیمی، به ناترازی انرژی و افزایش آلایندگی در این استان منجر میشود، لازم است استفاده از انرژیهای نوین از جمله نیروگاههای خورشیدی به طور جدی گسترش یابد. این امر نیازمند تأمین زیرساختهای لازم و حضور سرمایهگذاران در بخش کلان است. مطابق اصول پایداری، تحقق این طرح با در نظر گرفتن بهرههای اقتصادی و زیستمحیطی میتواند به توسعه استان اصفهان در سالهای آینده کمک کند.
تمرکز بر انرژی خورشیدی برای حل چالشهای پایدار
افزایش دمای بیسابقه تابستان ۱۴۰۲، فشارهای مضاعفی بر تأمین انرژی در استان اصفهان وارد کرد. این گرما که منجر به مصرف بیرویه برق و کاهش منابع آبی پشت سدها شد، ناترازی شدیدی در انرژی به وجود آورد و قطعیهای مکرر برق در بخشهای خانگی و صنعتی را به همراه داشت. با ورود به فصل زمستان، این بحران شکل دیگری به خود گرفت؛ کمبود سوخت نیروگاهها و استفاده از سوخت مازوت بهرغم آلودگی شدید آن، به محدودیتهای انرژی در استان دامن زد.
اصفهان بهعنوان یکی از صنعتیترین استانهای ایران، سالهاست با عدم توازن میان ظرفیت زیستمحیطی خود و توسعه بیرویه صنایع مواجه است. مصطفی یحییآبادی، سرپرست شرکت تولید نیروی برق اصفهان، با اشاره به کاهش ذخایر گازوئیل کشور به کمتر از یک میلیارد لیتر، گفت: «تابستان امسال تأمین گاز نیروگاهها با مشکل مواجه شد و محدودیت استفاده از مازوت نیز بر فشارها افزود.»
تنوعبخشی به منابع انرژی نوین
کارشناسان بر این باورند که اتکای صرف به نیروگاههای موجود، دیگر پاسخگوی نیازهای انرژی استان نیست. علیرضا قاریقرآن، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار اصفهان، سه راهحل کلیدی برای افزایش سهم انرژی خورشیدی در استان را مطرح کرد: احداث مزارع خورشیدی بزرگ، نصب پنلهای خورشیدی در شهرکهای صنعتی، و الزام ساختمانهای شهری و اداری به استفاده از انرژی خورشیدی از جمله راهبردهای رفع ناترازی است. او تأکید کرد: «۲,۹۹۹ هکتار زمین در کنار شهرکهای صنعتی شناسایی شده و برای احداث نیروگاههای خورشیدی آماده است»
در کنار انرژی خورشیدی، اصفهان ظرفیتهای بالایی در تولید انرژی بادی و بیوگاز دارد. کوروش خسروی، معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار، تأکید کرد که باید با ارائه مشوقهای اقتصادی، سرمایهگذاریهای لازم در این بخشها را جلب کرد. او گفت: تحقق هدف تولید ۳,۳۵۰ مگاوات برق خورشیدی در استان نیازمند سرمایهگذاری کلان و مشارکت بخش خصوصی است.
مدیریت استان اصفهان همچنین با تجهیز ۲۵۰۰ مدرسه خیرساز به نیروگاه خورشیدی، بر استفاده از تمام ظرفیتهای ممکن در راستای گسترش انرژیهای خورشیدی تاکید ویژه دارد.
شرکتهای صنعتی گوناگون ساخت نیروگاههای خورشیدی را در شهرستانهای مختلف را آغاز کردند که از جمله آن میتوان به نیروگاه خورشیدی «آفتاب شرق» در شهرستان کوهپایه اشاره کرد. این نیروگاه بهعنوان بزرگترین نیروگاه خورشیدی ایران و بیستمین نیروگاه خورشیدی دنیا با ظرفیت نامی ۶۰۰ مگاوات در مساحتی به اندازه ۱۲ کیلومتر مربع راه اندازی شد. شرکت فولاد مبارکه اصفهان ساخت این نیروگاه را با سرمایهگذاری معادل ۴۰۰ میلیون دلار در دستورکار قرار داده و این پروژه با پیشرفت ۳۰ درصدی، در دست انجام است. از سویی دیگر نیروگاه بادی سنگان نیز یکی از پروژههای موفق شرکت صنایع انرژیهای پاک فولاد (صناپ) است. نیروگاه بادی سنگان در شهرستان خواف و در مساحتی به اندازه ۲۷۰۰ هکتار نصب شده است. این نیروگاه ظرفیت تولید ۲۰۰ مگاوات برق را دارد.
برنامههای شهری و روستایی برای انرژیهای پاک
علاوه بر این شهرداری اصفهان نیز پای کار آمده و در راستای برنامه «شهر خورشیدی» هدفگذاری کرده تا ظرف ۱۰ سال کل برق مصرفی خود را از انرژی خورشیدی تأمین کند. این برنامه در سومین سال خود، به ۱۰ درصد هدف تعیینشده دست یافته است. همچنین در مناطق روستایی، طرحهایی برای احداث نیروگاههای کوچک و ایجاد درآمد پایدار از انرژی خورشیدی در حال اجراست. مهدی جوهری، مدیرکل دفتر امور روستایی استانداری اصفهان در این راستا گفت: دهیاریهای استان با ایجاد نیروگاههای کوچک میتوانند به تأمین انرژی پاک و کاهش هزینهها کمک کنند.
نگاهی به آینده انرژی در اصفهان
توسعه انرژیهای نوین در اصفهان، نهتنها راهحلی برای بحران کنونی انرژی، بلکه مسیری بهسوی کاهش آلایندگی و دستیابی به پایداری زیستمحیطی است. با افزایش سرمایهگذاری در نیروگاههای خورشیدی و بادی، اجرای سیاستهای حمایتی برای خانوارها و بهرهگیری از فناوریهای جدید میتوان به آیندهای روشنتر برای این استان صنعتی امیدوار بود.
ارسال نظر