به گزارش خبرنگار ایراسین، دلار در بازار آزاد طی سال ۱۴۰۳ قلههای قیمتی جدیدی را فتح کرد و بازدهی بیش از ۶۰ درصدی را به ثبت رساند. روند صعودی قیمت دلار با آغاز سال ۱۴۰۴ نیز متوقف نشد و در این لحظه هر دلار در بازار غیررسمی با بهای ۹۸ هزار و ۲۱۰ تومان خرید و فروش میشود. قیمت اسکناس دلار در مرکز مبادله ارز در روز شنبه ۲۳ فروردین روی رقم ۷۰ هزار و ۸۳۳ تومانی ایستاد و حواله دلار یا همان دلار توافقی با قیمت ۶۸ هزار و ۹۰۴ تومانی کشف شد. به اعتقاد بسیاری افزایش قیمت دلار منجر به خشنودی صادرکنندگان میشود و منفعت آنها را به همراه دارد. از اینرو صادرکنندگان طرفدار صعودی شدن قیمت ارز هستند ولی آیا این موضوع صحت دارد؟
محمد لاهوتی، رئیس کنفدراسیون صادرات ایران در این رابطه به خبرنگار ایراسین میگوید: این مسئله که صادرکنندگان طرفدار افزایش قیمت ارز هستند، یک اشتباه و سوءبرداشت است. صادرکنندگان هیچ زمانی از رشد نرخ ارز خرسند نشدهاند چرا که نه تنها فعالان اقتصادی بلکه شهروندان جامعه در اقتصاد هیجانی و بیثبات منتفع نمیشوند. اینکه ما صادرکنندگان جامعه را متهم کنیم و آنها را در شمار طرفداران افزایش نرخ دلار بدانیم، هیچ گونه مبنای علمی و منطقی ندارد.
لاهوتی ادامه میدهد: صادرکننده ما در گروه شهروندان این کشور قرار میگیرد و سرمایه در گردش در حوزه صادرات درصد اندکی از دارایی آن را تشکیل میدهد، به بیان دیگر واحد تولیدی، کارخانه، دفتر و تمامی مایملک صادرکننده در داخل کشور قرار دارد که ارزش آنها متأثر از افزایش نرخ ارز و کاهش قدرت پول ملی از دست میرود. در نتیجه این تصور که صادرکننده به دنبال افزایش نرخ دلار بوده و با نوسانات افزایشی این اسکناس خوشحال است، یک تصور اشتباه و غیرمنطقی است.
نادیده گرفتن نقش دلار بازار آزاد
رئیس کنفدراسیون صادرات ایران با اشاره به نادیده گرفتن نرخ ارز در بازار آزاد توسط دولت بیان میدارد: نکته حائز اهمیت این است که متأسفانه دولت و بانک مرکزی از سال ۹۷ تاکنون بازار آزاد و قیمت دلار در این بازار را به رسمیت نمیشناسد و مدعیاند نرخ ارز آزاد وجود ندارد، به نوعی چشم خود را بر روی این بازار مهم بستهاند. در صورتی که نادیده گرفتن بازار آزاد ارز مانند پاک کردن صورت مسئله است و آمارها و تجارت این سالها نشان میدهد این بازار کوچک غیر رسمی از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
لاهوتی اضافه میکند: بازار غیررسمی ارز به تعبیر برخی از دوستان در بانک مرکزی سهمی بین سه تا پنج درصدی دارد و بازار کوچکی است. در مقابل این بازار با سهم پنج درصدی تأثیر بسیار زیادی بر بازار رسمی ارز با سهم ۹۵ درصدی دارد و به همین جهت کالاهایی که در بورس کالا عرضه میشود، میزان ارزشگذاری آن به مراتب بیشتر از نرخ ارز رسمی است و یا کالاهای مرتبط با کشاورزی یا صنایع کوچک و مواد اولیه آنها با نرخ ارز بازار آزاد تأمین میشود. ما حتی در شرایط فعلی شاهد تأثیرگذاری نرخ ارز بازار آزاد بر کالاهای اساسی وارداتی با نرخ ارز ترجیحی هستیم.
به اعتقاد رئیس کنفدراسیون صادرات ایران نادیده گرفتن بازار غیررسمی ارز منجر به ایجاد یک دوگانگی در اقتصاد میشود که نتیجه آن بروز مشکلاتی زیادی در حوزه اقتصادی کشور است، لاهوتی در این خصوص اظهار میکند: نگاه سیاستگذار و نپذیرفتن واقعیتهای موجود در رابطه با بازار غیررسمی ارز منجر به ایجاد دوگانگی در اقتصاد میشود و فاصله بین نرخ ارز بازار آزاد و غیررسمی نه تنها کمکی به سفره خانوار نمیکند بلکه باعث کوچکتر شدن سفره مردم و حتی بیش اظهاری در بحث واردات و به نوعی تقاضا کاذب در واردات به دلیل جذابیت نرخ ارز میشود. تجارب بنده از سال ۹۷ تاکنون نشان میدهد صادرکنندگان علیرغم تمهیدات و تلاشهای بانک مرکزی موفق به افزایش حجم صادرات کشور و ارزآوری نشدهاند.
در پایان رئیس کنفدراسیون صادرات ایران تاکید میکند: ما در شرایط فعلی نه تنها شاهد افزایش صادرات و ارزآوری باوجود رشد نرخ ارز نیستیم بلکه حجم صادرات ما معکوس بوده و تراز تجاری منفی داریم. علاوه بر این برگشت ارز ما منفی بوده و خسارت زیادی به دلیل کاهش ارزش پول ملی به اقتصاد کشور وارد شده است. در حالی که با در نظر گرفتن بازار غیر رسمی ارز میتوان بخشی از این خسارت را از طریق صادرات جبران کرد.
ارسال نظر