وزارت خارجه افغانستان

جلسه هم اندیشی بیش از 70 نفر از تجار ایرانی و افغانستانی در سالن جلسات وزارت امور خارجه جمهوری افغانستان با حضور میرویس ناب، معاون سیاسی و اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری افغانستان؛ بهادر امینیان سفیر جمهوری اسلامی ایران در افغانستان؛ محمد مهدی جوانمرد قصاب، سیدعلیرضا صدرزاده مجری نمایشگاه و تنی چند از مقامات افغانستان برگزار شد.

به گزارش ایراسین، میرویس ناب در ابتدای جلسه ضمن ابراز خرسند از برگزاری اولین نمایشگاه تخصصی ایران در کابل اظهار کرد: اگرچه تحریم‌های یکجانبه آمریکا علیه اقتصاد ایران و تجارت بین المللی این کشور مشکلاتی ایجاد کرده اما به دلیل نزدیکی دو کشور ایران و افغانستان در بخش تجاری افق‌های روشنی در پیش رو داریم.

ناب درادامه افزود: اگرچه تحریم‌ها برای تجارت با ایران مشکلاتی ایجاد کرده اما مدت‌ها است که جمهوری افغانستان شرایطی فراهم کرده که این مشکلات به حداقل خود برسد از این رو افغانستان می‌تواند دروازه‌ای برای ایستادگی ایران در مقابل تحریم‌های یکجانبه باشد.

کشور افغانستان برای توسعه روابط تجاری خود  کاملا واقع بینانه برنامه‌ریزی کرده و یقین دارد کشور دوست و برادر جمهوری اسلامی ایران دارای پتانسیل‌هایی بسیار بالا برای گسترش روابط تجاری است، به همین دلیل برگزاری اولین نمایشگه تخصصی ایران در کابل می‌تواند نقطه عطفی برای این منظور شناخته شود.

وی با اشاره به جمعیت 30 میلیون نفری افغانستان تاکید کرد: این جمعیت با درنظر گرفتن اشتراک‌های فرهنگی، تاریخی و اجتماعی فرصتی طلایی برای گسترش تجارت میان دو کشور است و ایران به دلیل فاصله بسیار کم و دسترسی آسان بهترین گزینه در تامین کالاهای مورد نیاز افغانستان است.

معاون سیاسی و اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری افغانستان همچنین تصریح کرد: از مقامات جمهوری اسلامی ایران صمیمانه تقاضا داریم موانع موجود در مقابل گسترش تجارت میان دو کشور را برطرف کنند تا همانطور که بازار افغانستان بسادگی در اختیار تجار ایرانی قرار گرفته بازار ایران نیز برای تولیدکنندگان افغانستان در دسترس باشد.

به گفته ناب توسعه همکاری‌های اقتصادی و همچنین کمک به ارتباط بیشتر بخش خصوصی دو کشور ستون فقرات سیاست خارجی افغانستان بوده و ارتباط با ایران جزو اولویت‌های تعیین شده در این راستا است.

این مقام مسئول در جمهوری افغانستان، معتقد است با درنظر گرفتن نیت گسترش همکاری دو کشور بهانه‌ای برای تجار و بازرگانان نیست که بگویند امکان توسعه تجارت ندارند، اما همانطور که قبلا اشاره شد تمام انتظارها و برنامه‌ریزی‌های افغانستان برای گسترش تجارت با ایران واقع‌بینانه تعیین شده است.

معاون سیاسی و اقتصادی وزارت خارجه جمهوری افغانستان همچنین تاکید کرد: برای تسهیل در روند فعالیت‌های تجاری میان تجار و بازرگانان دو کشور دستورویژه‌ای برای بهبود شرایط مرز دوغارون و اسلام قلعه داده‌ایم همچنین با هماهنگی و همفکری با مسئولان بانک مرکزی تسهیلاتی برای ضمانت‌های بانکی تجار افغانستان و تسهیل نقل و انتقال پول اندیشیده شده است.

ناب با تاکید مجدد بر توسعه روابط اقتصادی میان دو کشور گفت: معتقدیم ایران بدون تحریم در بازار افغانستان امکان فعالیت دارد بنابراین باید از فرصت ایجاد شده حداکثر استفاده را داشته باشیم و اولویت‌های خدمات زیربنایی، حمل و نقل و عملیات ساختمانی است.

برنامه‌ریزی برای کاهش دغدغه‌ها

در همین حال، بهادر امینیان سفیر جمهوری اسلامی ایران در افغانستان نیز با اشاره به رشد قابل توجه تجارت میان دو کشور گفت: طی سال‌های اخیر روند فعالیت شرکت‌های ایرانی در افغانستان گسترش  قابل توجهی داشته که خوشبختانه دولت ایران حمایت‌های مناسبی هم انجام داده است، اما برای تداوم توسعه ارتباط تجاری میان بخش خصوصی دو کشور برنامه‌ریزی‌های گسترده‌ای انجام شده است.

امینیان در ادامه افزود: به عنوان مثال صندوق توسعه صادرات ایران ضمانت‌هایی را تدارک دیده بود تا اینکه تجار و بازرگانان دو  کشور بدون دغدغه فعالیت تجاری داشته باشند و جلسات مشترکی برای گسترش ترانزیت میان ایران و افغانستان برگزار کرده‌ایم.

سفیر ایران درباره دغدغه‌های فعلی تجار میان دو کشور تصریح کرد: در شرایط فعلی مشکلات تجار مربوط به سه بخش بانکی، حمل و نقل و همچنین شناسایی پتانسیل‌های موجود است از این رو قرار است ماه آینده جلسه‌ مشترک اقتصادی ایران و افغانستان برگزار شود تا در این جلسه برای مشکلات مطرح شده راه‌حل منطقی و عملی ارایه کنیم.

وی تاکید کرد: پتانسیل‌های تجاری میان دو کشور بخش کشاورزی و صنعت است و با توجه به گستره این دو بخش قطعا فرصت‌های بسیاری وجود دارد که در این جلسه مطرح و مشخص می‌شود که حاصل آن را می‌توان به عینه در آینده نزدیک پس از جلسه تجربه کرد.

 دوری از تحریم‌ها

از سوی دیگر نثار محمد یوسفری رئیس بخش نظارت بر بانک‌های افغانستان با اشاره به اثرگذاری تحریم‌ها بر مبادلات تجاری میان دو کشور گفت: یکی از گلوگاه‌هایی که تجارت دو کشور را تحت تاثیر قرار داده موضوع تحریم‌های آمریکا علیه اقتصاد ایران است، به همین دلیل برای کاهش اثرگذاری آنها برنامه‌ریزی کرده‌ایم.

یوسفری در ادامه افزود: با استفاده از قوانین و همچنین امکانات موجود اکنون برنامه‌ریزی کرده‌ایم که تجارت میان دو کشور از تحریم‌های یکجانبه آمریکا دور مانده و به بخش خصوصی اجازه هیم تا به روند روبه‌رشد فعالیت‌های خود ادامه دهند.

این مقام مسئول در امور ارزی بانک‌های افغانستان اظهار کرد: قبل از سفر اخیر هیات اقتصادی ایران به جمهوری اسلامی افغانستان با بخش خصوصی کشور جلساتی داشتیم و موانع  گسترش تجارت میان دو کشور را بررسی کردیم و همانطور که قبلا اشاره شد موضوع تحریم‌ها اصلی‌ترین مشکل قبل از ترانزیت و حمل و نقل کالا شناخته شد.

به گفته وی هماهنگی‌های به عمل آمده میان دولت افغانستان و جمهوری اسلامی ایران به‌گونه‌ای بوده که قطعا در آینده نزدیک مشکلات برطرف شده و شاهد سرعت گرفتن روند روبه‌رشد تجارت میان دو کشور هستیم، اما نباید فراموش کنیم دولت‌ها هنوز نباید حمایت‌هایشان را تمام شده فرض کنند.

یوسفری همچنین تاکید کرد: برآوردها و نیازهای بازار افغانستان مشخص است و با توجه به اهمیت دستیابی به بازارهای صادراتی بگونه‌ای برنامه‌ریزی کرده‌ایم که از ایران در راستای تامین نیازها و همچنین توسعه صادرات استفاده بهینه داشته باشیم.

دربخش پایانی این جلسه تجار و بازرگانان ایرانی و افغان مشکلات و موانع توسعه کسب و کارشان را مطرح کردند تا مسئولان برای رفع آنها برنامه‌ریزی کنند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 10 =