صبر، شجاعت، حسن تدبیر، شهامت، حلم، عفت، حیا، زهد، قناعت و... جبن، تهور، عجله، غضب، عجب و ... مجموعه ای از فضایل و رذایل نهفته در درون آدمی محسوب میشوند؛ که نجاتگران و امدادگران در سایه شهامت اخلاقی قادر خواهند بود فضایل اخلاقی خود را در راستای موقیت در کلیه امور فعالیتهای امداد و نجات تعالی ببخشند.
آگاهی از عمل اخلاقـی و رفتـار براسـاس ارزشها و اصول اخلاقی، آن هم با قوت قلـب و بدون توجه به پیامـدها و عواقـب آن، در عصـر حاضــر بســیار حــایز اهمیــت اســت. چــرا کــه تحــولات ســریع و شــتابنده محــیط، پیشــرفت فـــنآوری و تجهیـــزات، فشـــار اقتصـــادی، سازمانها و عملکرد افراد را بسیار تحت تـأثیر قرار میدهد و ماهیــت حرفــه امداد و نجات، نجاتگران را روزانــه بــا چالشها و دوراهیهای اخلاقی مواجه میسازد؛ که در نتیجه استدلال، تصـمیمگیـری و رفتـار و عملکـرد آنـان، عـلاوه بـر خـود، سـایر افـراد و سـازمان را نیـز مسـتقیم یـا غیرمسـتقیم تحـت تأثیر قرار میدهد. بنابراین با وجود همه پیچیدگیها و چالشها، بـاز هـم از نجاتگران و امدادگران بـه عنوان عامل اخلاقی و عضو کلیدی تیم نجات، انتظاری جز ارایه مراقبت بـا کیفیـت و عملکـرد اخلاقی و حرفهای نمیرود.
شهامت اخلاقی فضیلتی است که به افراد کمک میکند تا بتوانند بر ترس و محدودیت خود غلبه کنند و در مواجهه با هر شرایطی تصمیم درست بگیرند و عملکرد مناسب داشته باشند. نجاتگران به دلیل ماهیت حرفه خود، روزانه با مسایل اخلاقی زیادی روبه رو میشوند کـه تصـمیم و عملکـرد درسـت آنان مستلزم برخورداری از شهامت اخلاقی است. شهامت اخلاقی یعنی اقـدام و عمل براساس ارزشهای اخلاقی، بـا وجـود سختی و خطر در هنگام چالشها و دوراهیهای اخلاقی (دایره المعارف تشیع، احمد صدر حاج سید جوادی: 1366). فردی که دارای شهامت اخلاقی است به طور مداوم، آگاهانـه و از روی اراده شخصـی، علیرغم همـه پیامـدهای منفـی، در پرتـو آنچـه برای دیگران خوب است؛ با قوت قلب و اطمینـان تصمیمگیری و عمل میکند.
شهامت اخلاقی یک فضیلت با ارزش است که به نجاتگران کمک میکند تا در دوراهیهای اخلاقی و هنگام مشـاهده اعمـال غیراخلاقـی بـا نیروی اراده شخصی و آگاهانه، تصـمیمگیـری درست و عملکرد مناسب را انجام دهنـد. عامل اخلاقی، فردی است که توانایی توجه و آمـادگی فـوری بـرای پـرداختن و حـل مسایل اخلاقی را داشته و بسیار در جهت انجام کار درست تلاش میکند.
آمـادگی فـوری بـه معنـی پاسخ سریع هنگام مواجهه با یک مسأله نیسـت، بلکه به معنی مسؤولیتپذیری فرد هنگام مواجه با یک مسأله و در نهایت مدیریت آن اسـت.
برای تقویت این فضـیلت، قـدرت اسـتدلال اخلاقـی نجاتگران و امدادگران را باید تقویـت کـرد؛ تـا تصمیمگیریها و اقدامات اخلاقی آنها در مسیر درست جاری گردد. همچنین تقویت قدرت اسـتدلال و شهامت اخلاقی نجاتگران میتواند به ایفای نقش آنها به عنوان حامی مصدومان و انسانهای گرفتار در بلایای طبیعی و غیرطبیعی کمک کند.
مهارت، خونسردی، قاطعیت، سرعت عمل، آگاهی، متانت و وقار، نظم و آراستگی، مدیریت و رهبری، وظیفه شناسی و ابتکار عمل، که از مهمترین ویژگیهای نجاتگران و امدادگران محسوب میشود، همگی میتوانند در سایه شهامت اخلاقی به اعتلای نام مقدس نجاتگر و امدادگر کمکی شایان کند.
ارسال نظر