به گزارش ایراسین؛ بر اساس آخرین اطلاعات تحلیلی «اس اند پی گلوبال» که در آذر ماه سال جاری (بر اساس داده ها تا نوامبر 2020) منتشر شد؛ شرکت های برتر معدنی جهان از نظر ارزش بازار مشخص شدند. در این گزارش شرکت BHP، با 130.27 میلیارد دلار در رتبه اول، ریوتینتو با 108 میلیارد دلار در رتبه دوم و واله با 74.35 میلیارد دلار در رتبه سوم قرار گرفتند.
بزرگترین شرکت معادن و فلزات جهان
بیاچپی بیلیتون BHP Billiton شرکت استخراج معادن بریتانیایی-استرالیایی است، که بهعنوان بزرگترین شرکت معادن و فلزات جهان شناخته میشود و بیش از ۳۸ هزار کارمند در نقاط مختلف دنیا دارد.
این شرکت با حدود ۲۴ میلیارد دلار از نظر میزان سودآوری به عنوان سودآورترین شرکت معدنی جهان معرفی شده و از نظر حجم داراییها نیز در رده شرکت های برتر جهان قرار دارد. برخی کارشناسان، شرکت بیاچپی بیلیتون را به دلیل ارزش بازار بسیار بالای آن، بزرگترین شرکت معدنی جهان میدانند. این شرکت همچنین در استرالیا بزرگترین سهم بازار را دارد.
این شرکت در زمینه استخراج سنگ آهن و زغال سنگ، تولید و فروش آلومینیم، فولاد، منگنز و اورانیم، الماس، طلا و نقره، همچنین عرضه فراوردههای نفتی فعالیت میکند. ریشههای تاسیس این شرکت به سال ۱۸۶۰ و راهاندازی شرکت هلندی بیلیتون بازمیگردد، شاخه دیگر این شرکت نیز در سال ۱۸۸۵ تحت عنوان بیاچپی، در استرالیا تاسیس شد. فرم کنونی آن، در پی ادغام این دو شرکت، در سال ۲۰۰۱ شکل گرفت. دفتر مرکزی بیاچپی بیلیتون در شهر لندن قرار دارد و دفتر عملیاتی آن نیز در شهر ملبورن استرالیا است. بیاچپی بیلیتون، از ماه فوریه ۲۰۱۱ بهعنوان سومین شرکت بزرگ جهان، از نظر میزان ارزش بازار سرمایه، شناخته میشود.
جالب است بدانید بیاچپی بیلیتون گزارشی از میزان تولیدات خود را برای فصل نخست سال مالی ۲۰۲۱-۲۰۲۰ منتشر کرد که نشان میدهد این شرکت توانسته است در این مدت میزان ۶۶ میلیون تن سنگآهن را تولید کند و میزان تولید سنگآهن خود را در سال مالی ۲۰۲۱-۲۰۲۰ به محدودهای بین ۲۴۴ تا ۲۵۳ میلیون تن برساند. البته تأثیر کرونا در عملیات اکتشافی و معدن کاری BHP تا ژوئن ۲۰۲۰ حدود ۳۴۸ میلیون دلار ضرر تخمین زده شد که این امر به علت کاهش تولید و تعطیلی موقتی این شرکت مربوط میشود.
حضور در ۳۵ کشور و در شش قاره جهان
رتبه دوم غول های معدنی جهان به ریوتینتو (Rio Tinto) اختصاص دارد. شرکت بریتانیایی-استرالیایی شرکتی است که در اکتشاف، استخراج و فرآوری مواد معدنی و فلزات نقش مهمی دارد. دفتر مرکزی آن در شهر لندن و دفتر مدیریتی آن در شهر ملبورن، استرالیا واقع شده است. ریو تینتو این شرکت در ۳۵ کشور و در شش قاره جهان ردپای عملیاتی دارد. ولی بخش اعظم از فعالیتهای آن، در کشورهای استرالیا و کانادا متمرکز شدهاست. سهام ریو تینتو در بازار بورس نیویورک، بورس لندن و بورس اوراق بهادار استرالیا مبادله میشود.
این شرکت در سال ۱۸۷۳ توسط هیو ماتسون تأسیس شد، زمانی که یک کنسرسیوم چندملیتی از سرمایهگذاران، اقدام به خریداری یک مجتمع معدن در منطقه ریو تینتو، واقع در استان اوئلوا، اسپانیا، از دولت اسپانیا نمود.
از آن زمان به بعد، این شرکت از طریق یک سری طولانی از مالکیتها و ادغامها، توسعه یافت و در نهایت، به یک شرکت تولیدکننده مواد اولیه بسیاری از کالاها، از جمله آلومینیوم، سنگ آهن، مس، اورانیم، زغال سنگ و الماس تبدیل شد.
ریوتینتو دارای ۱۶ معدن زنجیرهای در منطقه استرالیای غربی است و سهم مالکیت در بسیاری از معادن معروف جهان مثل معدن اسکوندیا (یکی از بزرگترین معادن مس جهان)، معدن کلیان (معدن طلای روباز در تپههای مرکزی کالیمانتان شرقی اندونزی)، معدن گراسبرگ (یکی از بزرگترین معادن مس و طلا جهان در گینه نو)، معدن نورتپارکس (معدن طلا- مس در گونامبیا) و.. را داراست. این شرکت همچنین سرمایه گذاریهای کلیدی خود را در طول سال ۲۰۱۹ در پروژههای معدن مس کنکت در یوتا، ایالات متحده انجام داده است.
با توجه به همه گیری کرونا در جهان تولید ریو تینتو در شش ماه اول سال ۲۰۲۰ مختل نشد و برنامه تولید و توسعه آن طبق برنامه پیش رفت. با این حال، این شرکت کاهش ۱۲ درصدی درآمد را نسبت به دوره مشابه در سال ۲۰۱۹ گزارش کرد.
بزرگترین تولیدکننده سنگ آهن و گندله جهان با ۱۴ هزار کیلومتر ریل آهن و ۸۰۰ لکوموتیو
اما رتبه سوم گزارش «اس اند پی گلوبال» در زمینه شرکت های برتر معدنی جهان از نظر ارزش بازار به شرکت معروف واله (Vale) اختصاص دارد. شرکت معدن و فلزات برزیلی و چندملیتی که در زمینه استخراج سنگ آهن، گندله، نیکل، منگنز، زغال سنگ، بوکسایت، کائولینیت و مس، همچنین پالایش آلومینا و ساخت محصولات ثانویه آلومینیمی فعالیت می کند.
این شرکت در اکثر رتبه بندی ها همیشه پس از شرکت بریتانیایی-استرالیایی بیاچپی بیلیتون دومین شرکت استخراج معادن جهان محسوب میشود. همچنین بزرگترین تولیدکننده سنگ آهن و گندله در جهان است و در زمینه تولید نیکل نیز پس از شرکت روسی نوریلسک نیکل رتبه دوم را دارد.
شرکت معدن والی در سال ۱۹۴۲ توسط دولت فدرال برزیل تأسیس شد و در حال حاضر دارای عملیات استخراج معادن در کشورهای فنلاند، کانادا، استرالیا، مغولستان، آنگولا، آفریقای جنوبی، شیلی و پرو است.
شرکت والی همچنین در حوزه حملونقل نیز فعالیت گستردهای دارد و مالک چندین بندر تجاری و پایانه دریایی در برزیل بوده و دارای بیش از ۱۴ هزار کیلومتر ریل آهن و ۸۰۰ لکوموتیو است. همچنین یکی از بزرگترین ناوگانهای کشتیرانی کانتینری را در اختیار دارد و بهعنوان بزرگترین شرکت خدمات لجستیکی برزیل شناخته میشود. این شرکت همچنین در زمینه تولید انرژی الکتریکی نیز فعال بوده و مالک ۹ نیروگاه هیدروالکتریکی در برزیل است.
دفتر مرکزی این شرکت در شهر ریو د ژانیرو، برزیل قرار دارد و دفاتر بینالمللی آن نیز در شهرهای بریزبن، بوئنوس آیرس، ژوهانسبورگ، لندن، لیما، ماپوتو، سئول، شانگهای، سنگاپور، توکیو و تورنتو مستقر است.
سهام شرکت والی در بازار بورس نیویورک، بورس فرانکفورت، بورس اوراق بهادار هنگ کنگ، بورس مادرید، بورس یورونکست پاریس و بورس سائوپائولو معامله میشود. سهامداران اصلی این شرکت دولت برزیل و بانک برزیلی بانکو برادسکو هستند.
جالب است بدانید درآمد شرکت واله در سال ۲۰۱۹ به علت افزایش قیمت فروش سنگ آهن و گندله آهن رشد قابل توجهی داشت و بیماری همه گیر کرونا هم هیچ تأثیر عمدهای بر عملکرد استخراجی واله نداشته است، اگرچه باعث کاهش ۱۷ درصدی صدی درآمد در نیمه اول سال ۲۰۲۰ در مقایسه با دوره مشابه در سال ۲۰۱۹ شد. واله همچنین اقدامات خاصی را برای کاهش تأثیر کرونا از جمله کاهش تولید در معدن خلیج ویوسی و به تعویق انداختن برنامههای نگهداری کارخانه فرآوری زغال سنگ در موزامبیک انجام داده است.
افتتاح یک پروژه تولید انرژی خورشیدی ۷۶۶ مگا واتی بخشی از اقدامات این شرکت برای حرکت به سوی استخراج معدنی پاک و بدون کربن است. پروژه ۵۰۰ میلیون دلاری از سه ماهه چهارم ۲۰۲۲ آماده بهره برداری خواهد شد و توان تولید ۱۹۳ مگا وات در سال را داراست که ۱۳ درصد از تخمین نیاز واله در سال ۲۰۲۵ را پوشش می دهد.
همچنین این شرکت اخیرا توافقنامه ای با چین به ارزش 651 میلیون دلاری به منظور احداث کارخانه فرآوری سنگ آهن و همچنین محوطه ذخیره سازی در بندر ژوشان به امضا رساند.
این توافقنامه شامل احداث محوطه ی ذخیره سازی با ظرفیت 4.1 میلیون تنی، واحد فرآوری سنگ آهن و همچنین دو اسکله بارگیری است. ظرفیت واحد فرآوری این مجموعه 2 میلیون تن در سال خواهد بود.
همچنین بد نیست در آخر بدانید که واله اعلام کرده است که مطابق پیش بینی های خود تولید سال 2021 تا حد 315 تا 335 میلیون تنی خواهد بود که البته شاید این رقم به دور از کرونا و در نبود این ویروس خطرناک برای صنعت و معدن اماکن پذیر باشد. ویروسی که تولید سالانه این شرکت را تا 10 میلیون تن کاهش داده است.
ارسال نظر