به گزارش ایراسین به نقل از چیلان، امید ایزدپناه، عضو هیئت عامل شرکت صنایع هفت الماس به بررسی چالشهای تولیدکنندگان ورقهای فولادی و نقد واردات گسترده ورقهای سرد و پوششدار پرداخت.
بازار فولاد کشور این روزها درگیر رکود تقاضاست. شما این پدیده را چگونه میبینید و فکر میکنید چه راهکارهایی برای حل این مسئله به ویژه در بازار ورقهای فولادی وجود دارد؟
رکود شدید در بازار فولاد ایران به نظر بازتابی از یک رکود کلی در فضای اقتصادی است. اگرچه اقتصاد ایران در سه سال اخیر و پس از پایان دوره کرونا رشد نسبتاً باثباتی را تجربه کرده است اما آمار منتشره حکایت از آن دارد که این رشد در حال متوقف شدن است. از سوی دیگر اصرار دولت و به خصوص بانک مرکزی برای پیگیری سیاستهای انقباضی که با انگیزه کنترل تورم صورت میگیرد منجر به ایجاد رکود در اقتصاد ایران شده است و صنعت فولاد هم مانند سایر صنایع از کمبود تقاضای مؤثر رنج میبرد.
در شرایط فعلی و با توجه به فضای کلی اقتصادی و سیاسی ایران به نظر این وضعیت کمبود تقاضا در اقتصاد ایران تا اطلاع ثانوی ادامه خواهد داشت؛ از این رو یگانه راه پیش روی صنعت فولاد ایران تسهیل امکان صادرات است. تنها از طریق صادرات است که صنعت فولاد ایران میتواند از این وضعیت عبور کند. تسهیل صادرات هم در گروی اتخاذ سیاستهای درست از سوی نهادهای سیاستگذار و حاکمیتی است و نهادهای صنفی صنعت فولاد وظیفه دارند از طریق گفتگوهای مؤثر و مداوم این نهادها را برای اتخاذ تصمیمات درست اقناع کنند.
آمار منتشره از سوی انجمن فولاد ایران از رشد شدید واردات ورقهای سرد و پوششدار حکایت دارد. آیا این واردات را به نفع کشور میدانید؟
در حوزه تولید ورق سرد و پوششدار، ظرفیت تولید در کشور ما مازاد بر نیاز داخلی است. در این شرایط و برای حمایت از توان تولید داخلی در شرایطی که ظرفیت تولید مازاد بر نیاز داخلی است نباید ارز ترجیحی به واردات این محصولات تخصیص یابد. بر عکس دولت و نهادهای سیاستگذار باید با اتخاذ تدابیر مختلف کمک کنند که توان بالقوه تولید در این حوزه بالفعل شود. راه حل درست این است که اجازه داده شود مواد اولیه بیشتری وارد کشور شود در عین حال صادارت این محصولات تسهیل شود. این روندی است که هم برای تولیدکنندگان و هم برای مصرفکنندگان به صرفه خواهد بود و بیشینه توان تولید کشور به کار گرفته و همزمان امکان حفظ و گسترش بازارهای صادارتی هم فراهم خواهد شد.
ورقهای سرد و پوششدار یک محصول استراتژیک برای کشور است. واضح است که هر اقدامی در جهت کاهش توان تولید کشور و آسیب به صنایع تولیدی منجر به بروز یک آسیبپذیری استراتژیک برای کشور خواهد شد. در شرایط فعلی تولیدکنندگان ورقهای سرد و پوششدار مواد اولیه خود را از داخل و به قیمتی بالاتر از قیمت مواد اولیه جهانی آن هم با دلار بازار آزاد تهیه میکنند. در مقابل واردات گسترده ورقهای سرد و پوششدار آن هم با ارز ترجیحی باعث شده است که قیمت در بازار داخلی برای تولیدکنندگان به صرفه نباشد. با این حال توان تولیدکنندگان ایران به اندازهای بالاست که در صورت تسهیل امکان صادارت ما توان حضوری مؤثر در بازارهای صادراتی هدف را داریم. متأسفانه همزمان با تسهیل امکان واردات، سیاستهای فعلی صادرات را برای تولیدکنندگان ورقهای سرد و پوششدار بسیار دشوار کرده است.
علاوه بر موارد فوق، مهمترین چالشهای تولیدکنندگان ورقهای فولادی را چه میدانید؟
نخستین چالش، چالش ناترازی انرژی است. بحرانی که کل صنایع کشور را تحت تأثیر قرار داده است. توان تولید صنعت فولاد و تولیدکنندگان ورقهای سرد و پوششدار هم به شدت از این بحران اثر میپذیرد. حل این مشکل در حیطه وظایف دولت است که مهمترین وظیفهاش در اقتصاد تأمین زیرساختهاست. نباید توپ کمبود انرژی را به زمین صنایع انداخت و از فولادسازان خواست که برق مورد نیاز خود را تولید کنند! ما فولادسازیم نه تولیدکننده برق!
چالش دوم بحران منابع انسانی است. این بحران هم یک بحران فراگیر در کل صنعت کشور است. ما شاهد مهاجرت گسترده منابع انسانی متخصص هستیم. این متخصصین یکی از سرمایههای استراتژیک کشور هستند و متأسفانه شاهد رویگردانی روزافزون آنها از صنعت کشور به دلیل بحران کلی اقتصادی و کمبود دستمزدها هستیم. تلاش ما در شرایط فعلی حمایت و حافظت از منابع انسانی است.
ارسال نظر