رضا دهقان

مدیر توسعه و مهندسی شرکت نفت از بهره برداری از هاب اول فشار افزایی تا سال ۱۴۰۷ خبر داد و گفت: تا سال ۱۴۳۰، از محل تولید گاز، میعانات گازی ۷۸۰ میلیارد دلار درآمد کسب می‌شود.

به گزارش ایراسین به نقل از ایسنا، رضا دهقان پیرامون طرح فشار افزایی میدان مشترک پارس جنوبی اظهار داشت:.میدان پارس جنوبی بزرگترین میدان گازی جهان است که ۷۰ درصد گاز و ۴۰ درصد بنزین کشور از از این میدان تأمین می‌شود بنابراین برای ایران مهم است.

وی افزود؛ از سه دهه گذشته ابتدا قطر و سپس ایران برداشت از میدان را آغاز کردند که نتیجه آن این شد که فشار به مرور افت کرده و منجر به افت تولید نیز شد به طوری که پیش بینی می‌شود از ۳ تا ۴ سال آینده افت تولید داشته باشیم.

مدیر توسعه و مهندسی شرکت ملی نفت گفت: قطر و ایران اقداماتی برای جلوگیری از افت تولید داشتند، قطر در سال ۲۰۲۲ اقدام به امضای قرارداد با شرکت سایپا کرد ایران هم در سال ۱۳۹۵ با توتال وارد قرارداد شد که مطالعات مفهومی آن توسط شرکت مشاور فرانسوی انجام شد و بر آن اساس پیشنهاداتی ارائه کرد.

وی ادامه داد: در اردیبهشت سال ۱۳۹۷ به خاطر خروج آمریکا از برجام شرکت فرانسوی نیز از قرارداد خارج شد اما مطالعات ۹۰ درصدی مورد استفاده قرار گرفته است.

دهقان درباره اینکه در صورت توافق و رفع تحریم این احتمال وجود دارد که با شرکت خارجی وارد قرارداد شویم، گفت: این پیش بینی انجام شده که در صورت فراهم شدن شرایط در ۲ تا ۳ سال آینده از شرکت خارجی و بخصوص تجهیزات خارجی استفاده کنیم اما اگر از ۳ سال بگذرد پروژه از نیمه گذشته و نیازی به استفاده از شرکت خارجی نیست.

وی ادامه داد: پیمانکار ایرانی کار را با کیفیت مناسب تحویل می‌دهد، سال‌های اخیر یاد گرفتند و اجرا خواهند کرد.

تأمین مالی فشار افزایی از محل منابع صندوق توسعه ملی

وی ادامه داد: با آغاز دولت چهاردهم با توجه به دستورات رئیس‌جمهوری و وزیر نفت در خصوص تعریف اقدام‌های ویژه اجرایی به‌منظور رفع ناترازی گاز در کمترین زمان ممکن همه قراردادهای اجرایی طرح به ارزش تقریبی ۱۷ میلیارد دلار شامل یک الحاقیه به قرارداد IPC فازهای ۱۱ و ۱۲ برای هاب یک و شش قرارداد EPCI با قیمت ثابت برای هاب‌های ۲ تا ۷ تهیه شد و آماده امضا با پیمانکاران اصلی طرح است.

مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران افزود: برای تأمین منابع مالی، طرح قرارداد تأمین مالی شش پیمان EPCI ذکرشده (هاب ۲ تا ۶) تا سقف ۱۵ میلیارد دلار با صندوق توسعه ملی مذاکره انجام شده و پیش‌نویس آن در حال تهیه است که به‌زودی امضا می‌شود.

دهقان تأکید کرد: در آستانه سالروز پیروزی انقلاب اسلامی تولدی دیگر برای پارس جنوبی اتفاق افتاده و طرح عظیم فشار افزایی میدان گازی مشترک پارس جنوبی به‌طور کامل ریل‌گذاری شده و آماده اجرا است.

با اجرای طرح فشار افزایی و تا سال ۱۴۳۰، از محل تولید گاز، میعانات گازی و سایر محصولات جانبی، با احتساب گاز ۳۳ سنتی و میعانات گازی ۷۰ دلاری، حدود ۷۸۰ میلیارد دلار برای کشور ایجاد می‌شود

وی به مجموع سرمایه‌گذاری ۱۷ میلیارد دلاری برای اجرای طرح فشار افزایی پارس جنوبی اشاره کرد و گفت: با اجرای این طرح و تا سال ۱۴۳۰، از محل تولید گاز، میعانات گازی و سایر محصولات جانبی، با احتساب گاز ۳۳ سنتی و میعانات گازی ۷۰ دلاری، حدود ۷۸۰ میلیارد دلار برای کشور ایجاد می‌شود.

بهره برداری از هاب اول تا سال ۱۴۰۷

مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران با تأکید بر اینکه بهره‌مندی تمام اقشار مردم ایران از عوائد حاصل از آن منجر به ارتقای سطح رفاه کشور می‌شود، ادامه داد: انتظار می‌رود نخستین بهره‌برداری از تأسیسات فشار افزایی تا پایان سال ۱۴۰۷ صورت پذیرد و در آن زمان نخستین گاز تولیدی به شبکه تزریق شود.

دهقان با بیان اینکه پیمانکاران اصلی طرح شرکت‌های ایرانی پتروپارس، اوپک، مپنا و قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء (ص) هستند، افزود: تمام این پیمانکاران دارای تجربه اجرایی موفق در توسعه میدان گازی پارس جنوبی بوده و از توانمندی لازم برای پیشبرد اهداف طرح برخوردارند.

وی ادامه داد: با اجرای این طرح سطح بالاتری از دانش و فناوری توسعه و بهره‌برداری از میدان‌های گازی به‌ویژه در بخش ارتقای دانش طراحی و ساخت سکوهای ویژه فشار افزایی و یاردهای ساخت سکو از سوی این شرکت‌ها در داخل کشور نهادینه شده است و در ادامه در همین میدان و سایر میدان‌های گازی کشور به‌کار گرفته خواهد شد.

مجموعاً در ۷ هاب طرح، بیش از ۴۲۰ هزار تن سازه نصب می‌شود، این در حالی است که وزن کل سازه تأسیسات و تجهیزاتی که تاکنون در این میدان در بخش فراساحل ساخته و نصب شده است، حدود ۲۰۰ هزار تن تخمین زده می‌شود

مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران وزن سازه تجهیزات و تأسیسات همراه در هر هاب را بالغ بر ۶۰ هزار تن پیش‌بینی کرد و گفت: مجموعاً در ۷ هاب طرح، بیش از ۴۲۰ هزار تن سازه نصب می‌شود، این در حالی است که وزن کل سازه تأسیسات و تجهیزاتی که تاکنون در این میدان در بخش فراساحل ساخته و نصب شده است، حدود ۲۰۰ هزار تن تخمین زده می‌شود.

دهقان افزود: نصب و راه‌اندازی ۶۰۰ کیلومتر خط لوله زیردریایی برای انتقال گاز ترش نیز بخش مهم دیگری از اقدام‌های لازم در اجرای طرح است.

استفاده از توربوکمپرسورهای ایرانی در ابر پروژه صنعت نفت

وی با تأکید بر اینکه تأمین بخش مهمی از توربوکمپرسورهای این طرح از طریق شرکت‌های توانمند داخلی توگا زیرمجموعه گروه مپنا و شرکت توربو کمپرسور نفت (OTC) زیرمجموعه صندوق بازنشستگی صنعت نفت انجام می‌شود، ادامه داد: در این خصوص مذاکرات فنی بین شرکت ملی نفت ایران و این شرکت‌ها انجام شده و به‌زودی اقدام‌های لازم برای تأمین توربوکمپرسورها انجام می‌شود.

مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران تصریح کرد: بیش از ۷۰ درصد از ملزومات طرح با استفاده از توانمندی شرکت‌ها، پیمانکاران سازندگان و تأمین‌کنندگان داخلی محقق می‌شود.

پیش‌بینی می‌شود در اوج عملیات اجرایی طرح فشار افزایی، حدود ۱۷ هزار نفر به‌صورت مستقیم و ۵۰۰ هزار نفر به‌صورت غیرمستقیم مشغول به‌کار شوند

دهقان تأکید کرد: این طرح با رونق‌آفرینی برای صنایع وابسته به صنعت نفت و ایجاد یک کارگاه بزرگ به وسعت ایران برای بخش خصوصی کشور، اشتغال گسترده‌ای را نیز به همراه خواهد داشت، به‌طوری که پیش‌بینی می‌شود در اوج عملیات اجرایی طرح، حدود ۱۷ هزار نفر به‌صورت مستقیم و ۵۰۰ هزار نفر به‌صورت غیرمستقیم مشغول به‌کار شوند.

وی با اشاره به اینکه بدین ترتیب طبق بررسی‌های انجام‌شده انتظار می‌رود این طرح مستقل از تغییرات و تحولات بین‌المللی، با تکیه بر توانمندی داخلی اجرایی و تکمیل شود، گفت: اگر در سال دوم یا سوم اجرای طرح، تحریم‌ها کم شود و شرکت‌های خارجی بتوانند در ایران فعالیت کنند، می‌توان از ظرفیت سازندگان خارجی برای تأمین تجهیزات استفاده کرد، اما بعد از آن اجرای طرح از نیمه گذشته و کار با توان شرکت‌های داخلی انجام خواهد شد.

اجرای طرح فشار افزایی در دریا

مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران افزود: در ایران در سال ۹۵ یک شرکت مشاور فرانسوی مطالعات مفهومی برای اجرای طرح فشار افزایی را انجام داد و پیشنهادهایی را ارائه کرد. این شرکت در اردیبهشت ۹۷ و با خروج آمریکا از برجام کار را متوقف کرد، اما مطالعات پیشرفت ۹۰ درصدی داشت.

دهقان با بیان اینکه در آن زمان این نگرانی وجود داشت که شرکت‌های داخلی توان اجرای طرح فشار افزایی را ندارند، ادامه داد: برای رفع این نگرانی‌ها مطالعاتی انجام شد، اما به تصمیم جدی برای اجرای طرح نرسیدیم.

وی با اشاره به اینکه از ابتدای سال گذشته برای تسریع در روند اجرای طرح فشار افزایی پارس جنوبی، سه کار مهم انجام شد، گفت: کمیته ویژه فشار افزایی با عنوان طرح فشار افزایی و نگهداشت تولید پارس جنوبی با حضور مدیران شرکت ملی نفت تشکیل شد که رئیس کمیته، مدیرعامل شرکت ملی نفت و دبیر آن نیز من بودم.

مدیر مهندسی و توسعه شرکت ملی نفت ایران افزود: دبیرخانه بر اساس مطالعات تصمیم‌سازی کرده و آن را مصوب می‌کرد و در نهایت این تصمیم‌ها وارد برنامه اجرایی می‌شد.

دهقان با بیان اینکه در تیر ۱۴۰۲ تیم طرح تشکیل شد تا به تسریع کار کمک کند، ادامه داد: تصمیم سوم این بود که یک اتاق فکر را با حضور نخبگان صنعت نفت تشکیل دادیم که بیشترین تأثیر و نقش را در طرح فشار افزایی پارس جنوبی داشته است و سرانجام با این تغییر ساختار وارد سرعت بخشیدن به پروژه شدیم.

وی با تأکید بر اینکه در تیر ۱۴۰۲ دو قرارداد با شرکت مهندسین مشاور نارگان برای مطالعه فشار افزایی در خشکی و دریا امضا شد تا تصمیم بگیریم کار در خشکی یا دریا انجام شود، گفت: این در حالی بود که شرکت فرانسوی بر اساس مطالعات خود در سال ۱۳۹۵، پیشنهاد کرده بود کار در دریا انجام شد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
4 + 3 =