به گزارش ایراسین، براساس آخرین پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی، تقاضای زغالسنگ تا سال ۲۰۲۷ به حدود ۸.۹ میلیارد تن افزایش خواهد یافت که حدود یک درصد بالاتر از سطوح سال ۲۰۲۴ است. این پیشبینی، برخلاف برآورد سال گذشته مبنی بر آغاز کاهش پیوسته تقاضا در این دهه است. از آنجایی که تقاضا در سالهای اخیر همواره از پیشبینیهای این آژانس فراتر رفته است، احتمال دارد رقم واقعی حتی از این برآورد نیز بیشتر باشد. نمودار یک نیز نشان میدهد که تقاضای زغالسنگ، پیوسته از انتظارات آژانس بینالمللی انرژی فراتر بوده است.
این آمار با نظرات رهبران جهانی که سه سال پیش در مذاکرات اقلیمی گلاسکو پایان زغالسنگ را نزدیک میدانستند، در تضاد است. در حالی که کشورهای توسعهیافته مصرف این سوخت فسیلی را کاهش دادهاند، افزایش بیوقفه تقاضا در دیگر نقاط جهان، به ویژه چین نشان میدهد که زغالسنگ صرفنظر از پیامدهای اقلیمی آن، همچنان منبعی ارزانقیمت برای انرژی باقی مانده است.
برای جلوگیری از تخطی از اهداف توافق پاریس مبنی بر دستیابی به انتشار صفر خالص تا سال ۲۰۵۰ و محدود کردن گرمایش جهانی، کاهش چشمگیر مصرف زغالسنگ در این دهه اجتنابناپذیر است. احتمالاً گرمای زمین در حال حاضر نیز ۱.۵ درجه سانتیگراد بالاتر از دوران پیش از انقلاب صنعتی باشد که گواهی بر ناکامی تلاشهای جهانی در مقابله با تغییرات اقلیمی است.
در حالی که انتظار میرود افزایش چشمگیر تولید انرژی توربینهای بادی و پنلهای خورشیدی از شدت تقاضای زغالسنگ بکاهد، حتی سرعت بیسابقه در توسعه این فناوریها نیز نتوانسته است از افزایش تقاضای آلایندهترین سوخت فسیلی جهان جلوگیری کند.
کیسوکه ساداموری، مدیر بازارهای انرژی و امنیت آژانس بینالمللی انرژی طی بیانیهای گفت: یافتههای ما حاکی از آن است که تقاضای جهانی زغالسنگ، حتی با وجود افزایش شدید مصرف برق، تا سال ۲۰۲۷ تقریباً ثابت باقی خواهد ماند. با این حال، شرایط جوی به ویژه در چین به عنوان بزرگترین مصرفکننده زغالسنگ جهان، تأثیر بسزایی بر چشمانداز کوتاهمدت تقاضا خواهد داشت. سرعت رشد تقاضای برق در میانمدت نیز بسیار حائز اهمیت خواهد بود.
پیشبینی آژانس بینالمللی انرژی مبنی بر ثبات تقاضای زغالسنگ، دستکم طی پنج سال گذشته بارها نادرست از آب درآمده و این آژانس را مجبور به اصلاح برآوردهای خود کرده است. تقاضای زغالسنگ در سال ۲۰۲۴ نیز حدود ۹ درصد بیشتر از پیشبینی چند سال پیش این آژانس بود.
کاهش چشمگیر مصرف زغالسنگ در اروپا و ایالات متحده آمریکا با افزایش تقاضای آن در هند و چین خنثی شده است. بر اساس آمار آژانس بینالمللی انرژی، افزایش تقاضای زغالسنگ در این دو کشور پرجمعیت تا سال ۲۰۲۷، از کل تقاضای اتحادیه اروپا فراتر خواهد رفت. این موضوع نشان میدهد که کشورهای در حال توسعه با نیاز روزافزون خود به انرژی ارزانقیمت، چه نقش تعیینکنندهای در مقابله با تغییرات اقلیمی ایفا میکنند.
با این وجود، عدم قطعیت قابلتوجهی در این آمارها وجود دارد. تغییرات آبوهوایی میتوانند تأثیر زیادی بر تولید و تقاضای انرژیهای تجدیدپذیر داشته باشند. به گفته آژانس بینالمللی انرژی، تنها در چین، همین تغییرات آبوهوایی میتوانند تقاضای زغالسنگ را تا حدود ۱۴۰ میلیون تن افزایش یا کاهش دهند.
ارسال نظر