به گزارش ایراسین به نقل از ایرنا، خراسان شمالی ظرفیتهای مناسبی برای ایجاد واحدهای فرآوری معدن دارد به طوری که ۲۸ ماده معدنی از ۶۸ ماده معدنی شناسایی شده در کشور در این استان یافت میشود.
بیشتر مواد معدنی استخراج شده در خراسان شمالی به صورت خام از استان خارج و در سایر استانها فرآوری میشود از این رو ارزش افزوده آن نصیب معدن کاران این خطه نشده و این در حالی است که با ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش معدن، زمینههای توسعه اقتصادی و رونق اشتغال را در این استان فراهم کرد.
ظرفیت ماده معدنی سیلیس در خراسان شمالی مناسب و این معادن در شهرستانهای بجنورد و شیروان بیش از ۵۰۰ هزار تن ذخیره دارند، این معادن ظرفیت ارزنده برای ایجاد واحدهای فرآوری و صنایع تکمیلی این ماده معدنی است.
فرآوری سیلیس در این خطه با پیگیریهای انجام شده در دستور کار قرار گرفت و در تابستان سال ۱۴۰۱ وارد مرحله اجرایی شد و ساخت کارخانه کاربید سیلیسیوم با ظرفیت تولید ۱۰ هزار تن محصول در سال نویدی برای جوانان جویای اشتغال شهرستان محسوب میشود و با تکمیل این طرح صنعتی برای ۱۰۰ نفر بطور مستقیم شغل ایجاد میشود.
ساخت کارخانه کاربید سیلیسیوم قرار است در سه مرحله اجرا شود و مرحله اول آن با فرآوری ماده معدنی سیلیس در سال جاری انجام شود.
پیشرفت ۵۵ درصدی طرح
سرپرست اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی در این باره گفت: طرح کاربید سیلیسیوم در فاز اول با ظرفیت ۱۰ هزار تن در سال وارد مرحله اجرایی شد و اکنون ۵۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
محمد کرمیان فر اظهار کرد: زمانی بهره برداری مرحله نخست این طرح، سال جاری پیش بینی شده است.
طرح کاربید سیلیسیوم با چهار هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری میشود و با بهره برداری از آن برای ۵۰ نفر اشتغال ایجاد خواهد شد
وی با بیان اینکه سرمایه گذار این طرح تاکنون از تسهیلات استانی استفاده نکرده است افزود: برای این طرح چهار هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری میشود و با بهره برداری از آن برای ۵۰ نفر اشتغال ایجاد خواهد شد.
سرپرست اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی افزود: ماده اولیه این محصول ماسه سیلیسی و کک نفتی خام است که ماسه سیلیسی از داخل استان تأمین میشود و کک نفتی خام وارداتی است.
وی با بیان اینکه به دلیل نیاز کشور به محصول کاربید سیلیسیوم، این طرح تأثیر بسیار در صرفه جویی ارزی دارد گفت: این طرح از طرحهای دانش بنیان و صادرات محور و ارز آور است که با بهره برداری از آن میتوان از خروج ارز جلوگیری کرد.
کرمیان فر خاطرنشان کرد: اکنون کاربید سیلیسیوم مورد نیاز از طریق واردات تأمین میشود که خروج ارز را به همراه دارد اما در صورت راه اندازی این طرح بخشی از نیاز کشور به این محصول تأمین میشود.
وی با اشاره به نیاز صنایع بزرگ استان به کاربید سیلیسیوم اظهار کرد: اکنون صنایع بزرگ استان از جمله مجتمع فولاد نیاز ضروری به محصول شرکت فوق به عنوان مواد اولیه دارند.
سرپرست اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی گفت: شرکت فواید به عنوان مجری طرح اعلام کرده است که با توسعه طرح، علاوه بر رفع نیاز کشور به کاربید سیلیسیوم، قابلیت صادرات این محصول نیز وجود دارد و با انتقال این محصول به بازارهای خارجی گامهای خوبی در زمینه ارز آوری برداشته خواهد شد.
درخواست پنج میلیون یورو برای اجرای طرح
نماینده مردم شیروان در مجلس شورای اسلامی نیز پیش از این گفته بود که درخواست پنج میلیون یورو ارز از بانک مرکزی برای اجرای طرح کاربید سیلیسیوم این شهرستان به تازگی انجام شد.
عباس قدرتی اظهار کرد: ساخت این مجموعه تحول، رونق و شکوفایی را برای شهرستان و استان به دنبال خواهد داشت و جلسات متعددی برای اجرای طرح برگزار شد.
وی افزود: پیگیریهای لازم برای اجرای پست برق، تسهیلات بانکی و تخصیص ارز از بانک مرکزی در دست انجام است و چنانچه این مشکلات برطرف شود به زودی شاهد افتتاح طرح خواهیم بود.
پیگیریهای لازم برای اجرای پست برق، تسهیلات بانکی و تخصیص ارز از بانک مرکزی در دست انجام است
نماینده مردم شیروان در مجلس شورای اسلامی در خصوص زمان بهره برداری از طرح کاربید سیلیسیوم ادامه داد: فاز نخست آن دقیق مشخص نیست ولی به زودی بهره برداری خواهد شد.
کاربید سیلیسیوم در صنایع نسوز و ساینده و تکمیل زنجیره تولید سرامیک پیشرفته کاربرد دارد، سیلیسیوم کاربید در ۲ نوع مشکی و سبز رنگ رواج دارد و رنگ سیاه آن با لبههای تیز است که برای ساخت کاغذهای سنباده و چرخهای ساینده استفاده میشود.
رنگ سبز آن برای ساخت ابزار آلات سایشی و پولیش کردن مواد غیر فلزی استفاده میشود، این عنصر با ارزش کاربردهای باور نکردنی زیادی دارد.
از کاربید سیلیسیوم به عنوان ماده نگهدارنده و قفسه بندی در کورههای حرارت بالا مانند کوره پخت سرامیک، ذوب شیشه یا ریختهگری شیشه استفاده میشود و در هنر به دلیل دوام و هزینه کم مواد، سایندهای محبوب برای ساخت نگین انگشتر مدرن است و در تولید به دلیل داشتن سختی بالا از آن در فرایندهای ماشین کاری سایشی از قبیل سنگ زنی استفاده میشود و از ذرات کاربید سیلیسیوم برای ساخت سنباده کاغذی و ایجاد چسبندگی در اسکیت بردها استفاده میشود.
سختی بالا، مقاومت در برابر دمای بالا، رسانایی، پایداری شیمیایی از جمله ویژگیهای این طرح است.
تعداد واحدهای صنعتی در خراسان شمالی ۳۳۷ واحد، تعداد معادن ۱۵۳ واحد و تعداد واحدهای صنفی ۲۶ هزار و ۳۱۳ واحد است.
ارسال نظر