سید رضا شهرستانی، فعال صنعت فولاد در گفتوگو با خبرنگار ایراسین اظهار کرد: برنامه امسال انجمن تولید ۳۸ میلیون تن فولاد در راستای تحقق چشمانداز ۵۵ میلیون تنی سال ۱۴۰۴ بود که برای رسیدن به این ظرفیت نیازمند ۴۰ میلیون مترمکعب برق و ۱۰ هزار مگاوات به ازای هر ساعت بودیم که متأسفانه برق موردنیاز تأمین نشد و درنتیجه شاهد عدم تحقق تولید بهاندازه ظرفیت مورد انتظار خواهیم بود.
وی در ادامه گفت: کمبود برق و گاز دو عامل اصلی کسری تولید، بود؛ به طوریکه میانگین حدود ۳ هزار مگاوات از ۱۰ هزار مگاوات مورد انتظار آنهم با احتساب ساعت مصرف به فولاد اختصاص یافت و همین امر سبب شد دو میلیون تن کمبود تولید رقم بخورد. امسال از ۴۰ میلیون گاز موردنیاز نیز تنها ۱۵ میلیون مترمکعب به صنعت فولاد تخصیص یافت که در هفتههای اخیر به علت کاهش دمای هوا حتی این میزان به ۳.۵ میلیون مترمکعب و زیر ۱۰ درصد نیاز کل صنعت رسید.
وی افزود: در حدود ۱۳ میلیون مترمکعب از این میزان انرژی به دلیل کنترل قیمت به آهن اسفنجی و ورق و دو میلیون مترمکعب به تختال اختصاص یافت و هماکنون قیمت ورق با شدت بیشتری افزایشیافته و تلاش بر این است تا میزان رشد نرخ را کاهش دهیم.
۱۴۰۰ شغل وابسته به فولاد لبه پرتگاه
شهرستانی در ادامه تصریح کرد: در سال ۱۳۹۹ مطابق برنامه ۳۰ میلیون تن فولاد تولید کردیم، اما در سال ۱۴۰۰ هرچند هدفمان تولید ۳۴ میلیون تن فولاد بود اما با افت دومیلیونی در مقایسه با سال قبل فقط ۲۷ تا ۲۸ میلیون تن از برنامه تحقق یافت. در سال ۱۴۰۱ تغییراتی صورت گرفت و باوجود افزایش ظرفیت سالبهسال به نظر میرسد تولید ما به ۳۳ تا ۳۴ میلیون تن برسد.
این فعال صنعت فولاد خاطرنشان کرد: هرچند میزان تولید مورد انتظار از سال گذشته بیشتر است، اما نباید به شکل یک رکورد قلمداد شود؛ چراکه ملاک اصلی ما تولید ۳۸ میلیون تنی بوده است. سال آینده نیز شدت این موضوع بیشتر خواهد شد و عواقب بدتری به دنبال خواهد داشت.
وی افزود: در ادامه چنین شرایطی در مرحله اول بسیاری از شرکتهای کوچک تعدیل خواهند شد و این روند رو به بالا ادامه خواهد داشت که باید یادآور شد بیش از ۱۴۰۰ رشته و شغل به صنعت فولاد وابستگی دارد که در صورت تعطیلی بخشهای مختلف این صنعت، بیکاری و برگشت ارز رقم خواهد خورد.
مصرف گاز ایران بیش از اروپا است
شهرستانی در ادامه گفت: مصرف گاز خانگی بهشدت افزایشیافته و مجموع مصرف خانگی، تجاری و شهری به ۵۸۵ میلیون مترمکعب مصرف رسیده است که این میزان بالاتر از مصرف کل ۴۵۰ میلیون نفر جمعیت اروپا است؛ با احتساب اینکه دمای آنجا کمتر است و اگر این رویه ادامه پیدا کند و دولت تصمیم جدی دراینباره نگیرد متأسفانه شاهد عواقب ناگواری در کل صنعت و صنعت فولاد خواهیم بود.
پیشنهادهایی که ترتیب اثر داده نمیشود
بر اساس قانون ستاد تسهیل، دولت موظف است خسارتهای وارده به واحدهای تولیدی در اثر قطعی برق یا گاز را جبران کند ولی گویا این قانون اجرایی نمیشود. عضو انجمن فولاد در این رابطه به خبرنگار ایراسین گفت: قانون تسهیل و جبران خسارت توسط دولت عملاً اجرایی نمیشود و امروز شرکتهایی هستند که در راستای تأمین نیاز خود نیروگاه احداث کردند اما حق استفاده از نیروگاه را هم ندارد و باید به شبکه داده شود. لذا پیشنهادهای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدتی به دولت ارائهشده تا از این معضل بهصورت تساوی برد-برد عبور کنیم، اما گویا به این موارد ترتیب اثر داده نمیشود.
ارسال نظر