فرهاد انصاری معاون دفتر بررسی مخاطرات زمین شناسی، زیست محیطی و مهندسی در گفتگو با ایراسین با اعلام این خبر که نقشه زمینشناسی کواترنری تهران در مقیاس یکدویستوپنجاههزارم از روی نسخه اولیه دست رنگ و بر اساس اسناد قدیمی به جا مانده در آرشیو گروه زمینشناسی مهندسی در این سازمان تهیه شده است گفت: این نقشه توسط بهرام ارژنگروش از کارشناسان این گروه در اواسط دهه پنجاه خورشیدی تهیه و به یادگار گذاشته شده، باز ترسیم شده است.
انصاری با تاکید بر اینکه در سالهای گذشته همواره نیاز فراوانی به اطلاعات موجود در این نقشه به عنوان یک سند پایه برای تهیه سایر نقشهها، پژوهشها و کاربردها احساس میشد، گفت: صرفنظر از محتوای علمی و فنی ارزشمند این اثر، بسیاری از اطلاعات زمینی مانند رخنمونهای بررسی شده در تهیه آن از بین رفتهاند یا دیگر در دسترس نیستند که بر اهمیت آن میافزاید.
وی با بیان اینکه تهیه و تولید اسنادی از این دست با تمرکز بر واحدهای کواترنری در سطح کشور کمتر در این سازمان مورد توجه قرار گرفته است، افزود: این نقشهها بسیار پر اهمیت و کاربردی بهویژه در زمینه عمران و توسعه شهری هستند؛ زیرا بستر گسترش اغلب فضاهای شهری کشور بر روی همین واحدها است و بهدلیل ارتباط دائمی با آنها، نقشههای کواترنری بهعنوان نقشه پایه برای تهیه سایر نقشههای شهری بسیار پراهمیت است.
معاون دفتر بررسی مخاطرات زمینشناسی، زیستمحیطی و مهندسی گفت: این امر در مورد شهر تهران که پس از توسعه شهری دیگر دسترسی به این رخنمونهای کواترنری برای انجام مطالعات زمینشناسی وجود ندارد، اهمیت دوچندان پیدا میکند.
انصاری در ادامه افزود: به دلایلی که روشن نیست این نقشه در زمان خود منتشر نشده که بر همین اساس کوششهای زیادی شد تا با مهندس بهرام ارژنگروش -که گویا در خارج از کشور به سر میبرند- برای گرفتن اجازه جهت انتشار نقشه تماس گرفته شود که متاسفانه به نتیجه نرسید.
وی گفت: سرانجام تصمیم به کارتوگرافی و چاپ آن با حفظ امانت و بدون هرگونه تغییر و کاملا مطابق نسخه اصلی گرفته شد تا ضمن بهرهمندی از محتوای ارزشمند آن، از کوششهای این پژوهشگر ارجمند پس از گذشت چندین سال، نه به شکل بایسته بلکه در حد توان و امکانات موجود قدردانی شود تا بیش از این چنین سند مهمی دور از دسترس علاقهمندان نماند.
ارسال نظر