به گزارش خبرنگار ایراسین، بازار خودرو در سال ۱۴۰۳ روزهای پر چالشی را پشت سر گذاشت و رکود و تورم بازیگران اصلی این بازار بودند. گفتوگو با تعدادی از نمایشگاهداران نشان میدهد کاهش معاملات و سرمایهگذاری در بازار خودرو در کنار اتخاذ سیاستهای متفاوت اقتصادی، تعرفههای واردات و رشد قیمتها در بازارهای موازی رکود بازار چهارچرخها را تشدید کرد. با این حال وضعیت بازار خودرو در سال ۱۴۰۴ چگونه خواهد بود؟ آیا بساط رکود در سال جدید از بازار خودرو جمع میشود؟
مسیح فرزانه، کارشناس و فعال صنعت و بازار خودرو با اشاره به احتمال تداوم رکود در بازار خودرو طی سال ۱۴۰۴ به خبرنگار ایراسین میگوید: بازار خودرو از سال ۱۴۰۰ وارد رکود شد و این رکود با گذر زمان تشدید یافت، تا جایی که شدت رکود حاکم بر بازار خودرو طی سال ۱۴۰۳ مثالزدنی بود. به نظر بنده شدت رکود تورمی حاکم در بازار اتومبیلها در سال ۱۴۰۴ بیشتر از سال ۱۴۰۳ خواهد بود مگر اینکه اتفاقاتی در حوزه سیاست اقتصادی کشور به واسطه مذاکرات رخ دهد.
به اعتقاد این کارشناس و فعال صنعت و بازار خودرو امکان ارائه یک تحلیل کلی از وضعیت بازار برای سال ۱۴۰۴ وجود ندارد، فرزانه در این خصوص بیان میدارد: فضای بازار خودرو به صورتی است که امکان ارائه یک تحلیل کلی از وضعیت بازار تا پایان سال وجود ندارد و شرایط بازار به دلیل مجموعه تصمیمات خلق الساعه در حوزه واردات و تولید-مونتاژ، روزانه تغییر میکند. با این حال فاکتورهای تأثیرگذار بسیاری در حوزه خودروهای داخلی و مونتاژی و واردات خودرو وجود دارد که اصلیترین آن اقتصاد سیاسی است. اگر اتفاقات مثبتی در حوزه سیاست اقتصادی کشور رخ دهد، شاهد تأثیرات مثبت آن بر بازار ارز و به تبع آن بازار خودرو در بلندمدت خواهیم بود. اگرچه ۳ عامل تغییر تعرفه واردات برقی و هیبریدها از ۴ و ۱۵ به ۳۰ درصد در ۱۴۰۴ و وارداتیها به ۱۰۰ درصد بخصوص افزایش ۵ برابری تعرفه در حوزه خودروهای زیر هزار سی سی یعنی از ۲۰ به ۱۰۰ درصد و هزار تا ۱۵۰۰ سی سی از ۵۵ به ۱۰۰ درصد یعنی ۲ برابر در کنار جهش منشأ ارز واردات و رسیدن به ۷۰ هزار تومان مبادلهای از دیگر فاکتورهای در تغییر پارادایم بازار خودرو خواهند بود. زیرا بخش قابل توجهی از واردات ۱ سال و نیم گذشته مختص به خودروهای ۱ تا ۱.۵ لیتری بود.
این کارشناس و فعال صنعت و بازار خودرو اضافه میکند: بخش قابل توجهی از سرمایهها در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ به سمت بازار ارز و طلا به دلیل سوددهی بالا روانه شدند و عدهای برای جلوگیری از کاهش ارزش ریالی سرمایه خود در این دو بازار سرمایه گذاری کردند. ولی اگر شرایط برای مذاکرات با نتیجهای مثبت مهیا شود، میتوان انتظار بازگشت اندک اندک رونق و امید در کنار ورود سرمایههای سرگردان به بازار خودرو را داشت. البته وضعیت بازار خودرو با تغییر در سیاست اقتصادی طی کوتاه مدت تغییر چندانی نمیکند و شاید پالسهای مثبت مقطعی به بازار خودرو وارد شود.
بازار خودرو در سکوت کامل تا پایان فروردین ماه
قیمتها در بازار خودرو در سومین روز از هفته جاری در مسیر صعود و نزول سرگردان بود و بعضی مدل خودروهای مونتاژی مانند جک J۴ و لاماری هیبرید رشد قیمت ۹۰ میلیون تومانی تجربه کردند. در مقابل قیمت اکثر چهارچرخهای تولید داخل در هجدهمین روز از فروردین ۱۴۰۴ کاهش یافت. مشاهدات میدانی از بازار خودرو نشان میدهد روز گذشته کوییک اتوماتیک پرچمدار کاهش قیمتها در میان خودروهای تولید داخل بود و بهای این خودرو با افت ۱۸ میلیون تومانی به ۶۷۰ میلیون تومان رسید. تارا اتوماتیک V۴ و شاهین G به ترتیب ۱۳ و ۱۰ میلیون تومان کاهش قیمت داشتند. پژو ۲۰۷ اتوماتیک پانوراما یکی از محبوبترین محصولات ایران خودرو نیز هشت میلیون تومان ارزان شد.
فرزانه درباره وضعیت قیمتها در بازار خودرو توضیح میدهد: قیمت ارز در بازار آزاد در اسفند ۱۴۰۳ و تعطیلات نوروزی سیر صعودی داشت و به نوعی شاهد پرش قیمتی ارز بودیم. باتوجه به اینکه قیمت دلار عاملی بسیار مهم در بازار خودرو است، مالکان اتومبیلهای خودرو را با قیمت بالاتری در طول ایام نوروز برای فروش آگهی کردند، به طوری که رقم اعلامی از سوی آنها غیرواقعیتر از شرایط اقتصادی کشور بود. البته تعطیلات نوروزی زمان مناسبی برای خرید خودرو نبوده زیرا قیمتها مشخص نیست.
وی ادامه میدهد: قیمت خودرو در هفتههای پایانی سال ۱۴۰۳ بین ۳۰ تا ۳۵ درصد از ارزش حقیقی دلار در بازار آزاد کمتر بود که علت اصلی این موضوع کاهش قابل توجه قدرت خرید مصرف کننده و رکود تورمی است. درواقع بازار خودرو به قدرت خرید مصرف کننده وابستگی دارد و عرضه و تقاضا یکی از فاکتورهای بسیار مهم در این بازار است. از طرفی هیچکدام از خودروسازان و شرکتهای واردکننده خودرویی از هفتههای پایانی ۱۴۰۳ تا به امروز عرضه نکردهاند که این مسئله مزید بر علت حباب قیمت اتومبیلها در ایام نوروز شد.
در انتها کارشناس و فعال صنعت و بازار خودرو تاکید میکند: بازار خودرو از نخستین روز هفته جاری در سکوت کامل قرار داشت و قیمتها در این بازار مشخص نبود، به عبارتی این بازار طبق عادت هرساله تا انتهای فروردین ماه از سکوت خارج نخواهد شد. من امیدوارم قبل از اینکه بازار مسیر خود را طی کند و قیمتها یک اصلاح قابل توجه رو به بالا داشته باشند، سیاستگذار در حوزه اقتصاد سیاسی فکر عاجل و منطقی کند و به دنبال نسخههای موقتی و درمانها مقطعی برای بازار خودرو نباشد.
ارسال نظر